Spavo Spring Concert Surhuisterveen: groots muziekfeest luidt de lente in

Laatste update om 07:47 op Monday, 4 April

Eén groot muziekfeest. Dat was het Spavo Spring Concert afgelopen zaterdag in een bomvolle Flambou in Surhuisterveen. Het was voor het eerst in drie jaar dat het concert weer georganiseerd kon worden en dat werd een waar muziekfeest. Bijna duizend aanwezigen genoten met volle teugen. Indrukwekkend en vol passie, zo vatte een bezoeker het treffend samen.

Zanger en muzikant Folkert-Hans Tolsma, brassband Blaast de Bazuin en presentator Femke de Walle vormden een geoliede machine. Thema van de avond was ‘Energie’ en dat vormde de rode lijn door alle muziekstukken heen.
Es-cornettist Meine Oegema opende samen met de jonge drummer Jochem Zuiderveld de avond. Als onderdeel van Blaast de Bazuin luidden zij het muziekfestijn in met het nummer Grutsk (Fries voor ‘trots’). ,,Omdat we ‘grutsk’ zijn dat we weer mogen optreden, en ook omdat we grutsk zijn op dit mooie evenement. Wat is het waardevol om met zoveel mensen te genieten van muziek’’, vertelde Reinder Hamersma van de organisatie.

De uit Opende afkomstige Folkert-Hans Tolsma is een muzikale alleskunner en dat bleek ook uit het programma dat hij ten gehore bracht. Op saxofoon, trompet en flugel en als zanger bracht hij de zaal vele malen in vervoering. Met onder meer zijn hit ‘Il Silenzio’ bracht hij de handen op elkaar. Uiteraard klonken ook zijn tophits Cha Cha Cha, Simmerjûn (samen met esbassist Monique Hamersma van Blaast de Bazuin) en Skûtsjesilen sit yn ús Bloed in De Flambou.
Gastvrouw van de avond was deze keer Femke de Walle. Femke was jarenlang te horen op Omrop Fryslân en zorgde tijdens het Spavo Spring Concert voor de verbinding en de persoonlijke noot. Zo hoorde het publiek onder meer wat de band was van paukeniste Anna van der Heide met de Formule 1, in het kader van de bekende deun van de ‘Formule Theme’. Daarbij kwam dirigent Theun van Leijen als heuse ‘Max Verstappen’ het podium op.

Blaast de Bazuin was in vorm. Hoewel de band nog maar enkele maanden weer mag repeteren, werd er een scala aan bekende muziekstukken ten gehore gebracht. Onder meer cornettist Erwin Mulder gaf een visitekaartje af. Met zijn vertolking van het intro van Bella Ciao raakte hij velen.
Het publiek was blij en onder de indruk. ,,Wat fijn dat we hier na zo’n lange tijd weer mochten zijn met elkaar’’, zo klonk het. ,,Na de afgelopen twee jaar is een avond als deze extra bijzonder. Genieten van muziek, elkaar treffen en dat alles in een ontspannen sfeer. Wat wil je nog meer?’’

Foto: Organisatie/Marcel van Kammen.