Componist Joseph Horovitz overleden

Laatste update om 12:06 op Sunday, 13 February

Op woensdag 9 februari overleed Joseph Horovitz op 95-jarige leeftijd. Componist van een aantal standaardcomposities uit het brassbandrepertoire, zoals het Euphonium Concerto dat hij schreef voor Trevor Groom in 1972 en wordt beschouwd als een van de belangrijkste solowerken ooit geschreven voor het medium brassband. Zijn meest bekende testwerk is Ballet for Band, geschreven voor de Nationals van 1983 en in 1992 gebruikt als verplicht werk op de NBK.

Geboren in Wenen in mei 1926, emigreerde zijn familie in 1938 naar Engeland om te ontsnappen aan de nazi-vervolging. Hij studeerde muziek en moderne talen aan New College, Oxford. Later studeerde hij aan het Royal College of Music, waar hij studeerde bij Gordon Jacob, en in Parijs bij de beroemde Nadia Boulanger. Hij was een prima pianist en zei later dat zijn studie bij Gordon Jacob ervoor zorgde dat "zijn invloed op mij ongeëvenaard was". Hij was professor compositie aan het Royal College of Music en lid van de raad van de Composers' Guild of Great Britain. 

Joseph Horovitz werkte als dirigent voor de Ballets Russes, was associate director voor de Intimate Opera Company, lid van het muziekteam van Glyndebourne en gastcomponist op het Tanglewood Festival in de Verenigde Staten. In 1956 trouwde hij met Anna Davidowitz en vormde een onafscheidelijke band. In 1959 ontving hij de Gemenebestmedaille en de Gouden Orde van Verdienste van de stad Wenen in 1996. Het Royal College of Music kende hem in 2017 een eredoctoraat toe.

Hij componeerde veel voor theater en ook voor TV, daarnaast schreef hij 16 balletten en een opera in drie bedrijven getiteld Ninotchka, negen concerten, twee opera's in één bedrijf, een aantal strijkkwartetten en de immens populaire kinderpopcantate Captain Noah and his Floating Zoo. Zijn liefde voor jazz doorspekte zijn muziek.

Brassbandrepertoire
Na ontmoetingen met trompettist Philip Jones en Roger Bobo begon hij ook voor koperensemble te schrijven, met als resultaat dat de Music Hall Suite immens populair werd. Voordat hij zijn eerste werk voor de brassband schreef Sinfonietta for Brass Band, luisterde hij naar een aantal bandopnames. Zijn muziek werd gekenmerkt door een licht, elegant vakmanschap, een gave voor melodie, transparantie, humor en een uitgebalanceerde textuur.

Horovitz slaagde erin om binnen de tonale traditie te schrijven, met een opperste gave voor melodie en een verleidelijk gevoel voor harmonie; en de invloed van jazz was nooit ver weg. Naast Ballet for Band was Theme and Co-Operation, geschreven voor de Nationals in 1994, minder populair. Andere brassbandwerken zijn onder meer Samson (een oratorium voor solobariton, koor en brassband), een Tuba Concerto, Concertino Classico en het bijzondere The Dong with a Luminous Nose.

Zijn invloed op andere componisten was uitgesproken - net als zijn vrijgevigheid van geest.

Joseph Horovitz met o.a. Ed de Boer in 2016 in het RNCM