Raf van Looveren begonnen als dirigent bij NLBB

Laatste update om 08:04 op Wednesday, 26 February

Sinds een maand is Raf van Looveren de nieuwe dirigent van de Noordlimburgse Brassband. Hij is de opvolger van Erik van de Kolk die na de derde plaats op de Belgische Brassband Kampioenschappen vorig jaar vertrok. CUBrass vraagt Van Looveren hoe het met hem gaat.

Hoe ziet een doorsnee week er nu voor je uit?
Aangezien ik werk bij het orkest van de Belgische defensie ziet mijn werkweek er niet steeds hetzelfde uit. Het vraagt wel wat flexibiliteit in de uren tijdens week en weekends, maar dat is gelukkig goed te combineren met het thuisfront. Daarnaast ben ik dan vooral bezig met het dirigeren, repetities plannen, af en toe mijn cornet eens vastnemen en naar de voetbaltrainingen rijden van de kleine gasten.

Als je terugkijkt in de geschiedenis, en dan specifiek je brassbandperiode; welke momenten hebben de meeste indruk op je gemaakt?
De keren dat ik de kans kreeg te mogen spelen in de Royal Albert Hall in Londen waren zeer speciaal, maar de hele periode als principal bij BB Willebroek vergeet ik nooit. De band was lang in topvorm met ook zeer mooie resultaten als gevolg. Vooral de vele nationale titels in de fantastische zaal in Brussel blijven mij bij. Nog meer dan die twee Europese titels en de persoonlijke soloprijs in 2004.

Dan zijn er in korte tijd een aantal flinke veranderingen: je vertrek als dirigent bij Brass Band Scaldis en je wisselt van principal van NLBB naar dirigent. Kun je hier wat over vertellen?
Ik ben van mening dat het nooit een goede zaak is om te lang voor hetzelfde orkest te staan. Echt een tijdsduur kan ik daar niet op plakken; je voelt dat het best zelf aan. Als je het gevoel hebt dat de piek voor jou bereikt is, moet je het voor zijn. Dan is het orkest toe aan verandering om verder positief te evolueren. Ik denk dat dit nu ook het geval is bij Brassband Scaldis. De wissel van principal naar dirigent bij NLBB ligt wat anders. Om te beginnen was ik niet meer tevreden over mijn spel als principal. Daarom vond ik het tijd voor iets anders. Een topband dirigeren is nooit echt mijn doel geweest. Het leek mij altijd de job voor iemand anders, maar zo ineens rol je er vanzelf in en zonder het te beseffen sta je voor een nieuwe geweldige uitdaging.

Wat zijn je ambities kijkend naar NLBB?
Van nature ben ik een zeer ambitieus persoon, maar ik ben ook zeer streng voor mezelf. Samengevat: Ambitie met de nodige bescheidenheid maar ik sta alleszins te popelen om mijn eigen ding te kunnen doen met een echte topband.

Het vertrek van dirigent Erik van der Kolk bij NLBB ging relatief snel. Wat ligt hieraan ten grondslag?
Hij heeft zelf besloten ermee te stoppen. Ik denk niet dat het aan mij is om daar iets over te zeggen.

Blijf je hoofdzakelijk actief in de sector Brass of heb je andere ambities als muzikant/solist?
Als er andere zaken op mijn pad komen ga ik dat wel eens bekijken, maar ik ben opgegroeid met brassband. Ik adem het en is mijn grote liefde. Cornet blijf ik altijd zoveel mogelijk spelen, want het is mijn werk. Als het goed gaat kan ik er niet afblijven, maar daar moet je je tijd voor nemen. En die is er op deze moment gewoon niet.

Waar gaan we je voor de eerste keer als dirigent van NLBB in actie zien?
Ons jaarconcert in Peer op zaterdag 30 mei is onze eerste uitdaging en twee weken daarna het DOBC in Groningen.