DBBM 2018: Tweede divisie met Nederlandse inbreng

Laatste update om 14:48 op Saturday, 12 May

In de tweede divisie strijden vanmiddag 3 bands om de eer, Bamberg en BlechKLANG uit Duitsland hebben concurrentie uit Nederland. Gloria Deï is helemaal uit Gerkesklooster-Stroobos naar Beieren gekomen, maar kan natuurlijk de Duitse Nationale titel niet winnen. De zaal is op deze heerlijk zonnige middag best goed gevuld. En dan is er ook nog de livestream.

Entertainments (Gilbert Vinter)
Verplicht is het 3-delige werk Entertainments van Gilbert Vinter, uitgegeven in 1971. Bamberg is de eerste band die het verplichte werk mag spelen. Het eerste deel Caprice is wat rommelig van opzet. De speelsheid van een Caprice is niet terug te horen. In het 2e deel met de titel Elegy wordt een hoog tempo ingezet en dat wordt tussentijds nog verhoogd. Weinig karakter van een Elegy. In het 3e deel March wordt wel meer het karakter geraakt, er worden nogal wat nootjes gemist, maar vooral worden de lagen die Vinter in het werk heeft gelegd eigenlijk niet ontdekt. De titel zou toch een aanwijzing moeten zijn. Pas aan het eind van het werk lijkt de humor ook vat op deze band te krijgen.

Ook BlechKLANG begint met het verplichte werk. Het geheel klinkt wat lichter in aanpak en vooral het slagwerk heeft een bescheiden maar effectieve rol gekregen. Prettig om naar te luisteren en de Caprice laat heel wat meer speelsheid horen. In de Elegy zijn meer zinnen te ontdekken en ook hier ademt het wat meer de sfeer waaraan het deel zijn titel ontleent. De klank van solo cornet en sopraan vallen positief op. De March heeft echt de humor die Vinter in deze muziek gestopt heeft. Deze band klinkt onduits, als dat een woord is. Prima verplicht werk met veel karakter en dan is het een zoveel leuker werk om naar te luistern.

De laatste band die Entertainments zal laten horen is Gloria Deï. Het begin laat wat onzekerheidjes in het samenspel horen en zo is het forte in de kwebbelende cornetten sterker dan het volgende fortissimo. De bandsound is helder en de articulatie is verfijnder dan de twee bands hiervoor. Toch blijft het eerste deel wat slordig en gehaast. In het tweede deel horen we voor het eerste een Andante, con molto rubato. In het tranquillo valt het een beetje voorover. De orkestklank is nu een lust voor het oor. En het deel wordt zeker afgewerkt met verdienstelijke solistische bijdragen van de (4e) solo cornet. De March krijgt een humorvolle behandeling met grote contrasten, niet steeds even zorgvuldig uitgevoerd maar overtuigend is deze uitvoering zeker.

Brass Band Bamberg o.l.v. Franz Matysiak
Bamberg won in 2016 de 3e divisie en komt dit jaar terug in de 2e dvisie. Ze hebben als vrij werk gekozen voor Kingdom of Dragons van Philip Harper. 

Het graafschap Gwent staat bekend als The Kingdom of Dragons en ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Gwent Youth Brass Band schreef Philip Harper in 2010 het werk van die naam. Het werk is doorgecomponeerd, maar wel te onderscheiden in vier delen. Ieder deel is genoemd naar een specifieke streek binnen het graafschap:  
Monmouthshire met zijn oude kastelen,  
Blaenau Gwent bekend om de ijzer- en steenkoolmijnen,  
Torfaen met zijn Pontypool Park als bezienswaardigheid en  
Newport, de grootste stad van het graafschap.    

Ook nu begint Bamberg vrij ongelijk en grof aan het werk. De slagwerkkeuze is niet heel effectief, behalve dat het zorgt voor nog meer dynamiek. Jammer dat de techniek op belangrijke plekken wordt weggedrukt door de melodielijn. De frasering is allemaal wat kort, waardoor belangrijke ontwikkeling in de muziek achterwege blijven. In Torfaen laat de band tenslotte horen dat het een rustig gedeelte ook kan uitspelen. De verzorging van de akkoorden is nog niet geweldig en er zijn overal ongelijke inzetten. Het geheel doet erg gehaast aan. In de Fuga zijn alle nootjes wel te horen en met rasse schreden maakt de band het werk af. Brass Band BlechKLANG o.l.v. Alexander Richter
Purcell Variations van Kenneth Downie staat op de lessenaar van deze band uit voormalig Oost-Duitsland en waarschijnlijk de oudste brassband van Duitsland (1971). Downie koos als centraal hymne een melodie die we tegenwoordig kennen als Westminster Abbey. Hij schreef er 5 variaties op voorafgegaan door een uitgebreide introductie.

BlechKLANG zoekt naar de klankbeelden die bij dit Downie werk horen en vindt ze ook nog. Met de zuiverheid is het niet helemaal geweldig meer, en dat doet helaas nogal wat af van de muziek die deze band tracht te maken. De keuze voor dit werk zegt alles over deze band. Een wat onzeker begin van de 2e variatie, de wals, en een hoog tempo voor het gevoel. Het aantal intonatie problemen neemt behoorlijk toe. De syncopen in de 3e variatie zijn wat dik gearticuleerd en dat geeft meer een gospel- dan een bigbandklank. Opnieuw een zekere inzet van de principal in de lyrische melodie, geholpen door een tubaïst met een wel heel grote klank. In de finale loopt de klank vol door vermoeidheid en onzuiverheden her en der. 

 

Gloria Deï o.l.v. Jaap Musschenga
De Friezen hebben gekozen voor Firestorm van Stephen Bulla. Uit 1991 al weer dit populaire werk met als thema de Golf oorlog. Bulla probeerde de emotie en vooral kleur van deze eerste oorlog die volledig op televisie werd uitgezonden. 

Firestorm krijgt een solide opening, maar niet alles klinkt even uitgebalanceerd. De uitvoering mist wat flow in het begin, maar krijgt dat uiteindelijk wel. In het deel waarin de schoonheid van het oude Irak wordt beschreven laat Gloria Deï horen dat het een prachtige totaalklank heeft en ook solistisch goed uit de voeten kan. In de snellere delen die volgen is Gloria Deï helemaal in haar element. En dat Firestorm nog steeds een veeleisend werk is mag duidelijk zijn. Gloria Deï verdient dan ook het grote applaus dat al tijdens het slotakkoord losbarst in de zaal. Prima gedaan.

 

We hebben een contest gehoord met drie heel verschillende bands met heel verschillende niveaus. Bamberg is een jonge band die het niveau van de tweede divisie nog niet echt gevonden heeft. BlechKLANG een mooi muzikale band, die te snel moe wordt en Gloria Deï weet, na een wat onzeker begin, aan te tonen dat in de tweede divisie nog veel meer mogelijk is.