EYBC - Premier Section - The National Youth Brass Band of Denmark luid en wild

Laatste update om 17:44 op Tuesday, 8 May

The National Youth Brass Band of Denmark (Stig Mærsk) begint haar optreden vanuit de wachtkamer onder het podium met het alom bekende Pastime With Good Company en als de muziek aanzwelt betreedt de band in secties het podium van twee kanten. Het arrangement is dit keer van Mogens Andersen en is best verrassend en het werkt op deze manier uitstekend. 

De Meditation from Thaïs is ook al zo bekend, maar ook deze evergreen krijgt een verse behandeling met de begeleiding in de xylofoon (Jules Massenet arr. Judith Hayes) De soliste op alt is Astrid Lindthardt Toft en ze heeft even nodig om haar zenuwen de baas te worden. Wat opvalt is wel het betrekkelijk hoge tempo waarin gespeeld wordt. Het voorkomt niet alle probleempjes, maar ook dit arrangement werkt goed. 

Vervolgens ligt de focus op Chaucer's Tunes en de band begint hier nog niet echt vermoeid aan. Slimme programmering. We horen de band in volle fortissimo's en die klinken wat fors. Op de rustiger plekken laat de band mooie dingen horen, maar ook hier zijn stemmen soms te fors. De techniek is niet al te doorzichtig en bepaalde passages staan niet onder elkaar. De balans in het koraal is niet goed en de manier van spelen niet attractief. Er zitten in het hele werk wat te veel problemen om het de andere bands en de jury echt moeilijk te maken. 

Sing, Sing, Sing (Louis Prima arr. Dave Wolpe / Henrik Lützen) vormt de afsluiter van dit optreden en van de contest. Het enthousiasme is goed, maar deze band zet het om in wild en vooral oorverdovend spelen. En dat voert een beetje de boventoon in dit optreden. We zouden bijna vergeten hoe vermakelijk en goed gespeeld het soms was.