EYBC - Premier Section - Youth Brass 2000 komt met wereldpremière

Laatste update om 18:02 op Tuesday, 8 May

Openen met Ye Morning Stars of Light van Andi Cook is gelijk een statement maken en dat wil Youth Brass 2000 uit Engeland graag. Daarmee gaan ze wel over het randje en zijn er onder weg ook nog de nodige ongelukjes. De band heeft een redelijk normale omvang, alleen de hoornsectie is verdubbeld en er zijn maar liefst zeven bassen ter beschikking.

De opening van Chaucer's Tune doet wat aan een Oostenrijkse polka denken, maar als de opening heeft plaats gemaakt voor wat minder luide klanken horen de omfloerste typische Britse vibrato's. In dit soort orkesten is het eigenlijk helemaal niet meer nodig om extra bezetting te hebben. De bands klinken zo volwassen en met de extra krachten loop je de kans dat ze juist op het verkeerde moment naar voren komen. Het koraal krijgt een typisch Britse uitvoering met korte accenten over de vloeiende melodie. De laatste delen worden op een geweldige manier gespeeld. 

Wereldpremière
Sophie Stevenson is soliste in The Tongs and the Bones (Derek Bourgeois) en de toon in dit concert verandert plots. Fantasierijke muziek met een donkere ondertoon waarover de xylofoon van Sophie haar figuraties speelt. Dan zijn de toms en bongo's aan de beurt. De melodie, die opvallend veel vrolijker wordt als die op vibrafoon wordt uitgevoerd, heeft de donkere ondertoon in de muziek doen verdwijnen. Ineens is het een fun piece geworden, waarbij de solist af en toe helaas ten onder gaat in het blazersgeweld.  Met een razende vaart gaan de stokken uiteindelijk over de toms en bekkens. Geweldig om te zien en te horen. 

Youth Brass 2000 besluit met een heuse wereldpremière: The Long Way Home. Geschreven door Paul McGhee en dat staat gerand voor interessante klankbeelden en vaak beklemmende muziek. Het wordt in ieder geval geen mooi geplaveid pad naar huis. Dit is muziek die de band graag speelt en eens heel wat anders is zonder dat het nu erg verontrustend is. 

Weer een geweldige band op dit podium met een bijzonder programma.