EYBC - Premier Section - Brass Band Berner Oberland Junior over het randje

Laatste update om 17:40 op Tuesday, 8 May

Brass Band Berner Oberland Junior o.l.v. Jan Müller zijn de Zwitserse deelnemers en we krijgen in hun openingswerk, Through the Flames (Paul Lovatt-Cooper) onverstandige dynamische niveaus over ons uitgestort. De begeleiding kan het onderling niet helemaal eens worden en sommige solisten zijn nauwelijks te horen. De balans in band is ver te zoeken  en de band houdt het hoge volume ook niet vol. Tijd voor iets anders.

The Holy Well van Peter Graham is een oude favoriet. De prachtige melodie uit On Alderley Edge wordt door euphoniumsoliste Dominique Heuberger gespeeld. Ze heeft een beetje last van het feit dat haar klankkleur erg versmelt met de orkest klank en daardoor moeilijk hoorbaar is. Nervositeit speelt ook hier een rol en die is weg als de hoge C aan het eind er prachtig uitkomt.

Het is de vraag hoe deze dirigent Chaucer's Tunes (Michael Ball) op vat en we hebben snel het antwoord. Het wordt niet een heel verfijnde vertolking. Maar in de eerste delen horen we toch fijne muzikale lijnen. De tutti's blijven echter meer weg hebben van een Bruckner symphonie dan van een Britse historische vertelling. Ook in deze versie zitten mooie momenten al worden de akkoorden wel wat onzuiver. De techniek in de laatste delen mag er wezen. Het is mooi transparant en de grenzen in volume worden niet meer overschreden.

Ook de juniorband van Brass Band Berner Oberland besluit met Gaelforce nog steeds van Peter Graham. Het hart van de band is nauwelijks te horen in het eerste deel. Mooi om de cornetten gedempt vanachter de band te laten spelen, ook hier zijn niet alle stemmen te horen. Het tempo van Tossing the Feathers is niet extreem hoog. De dirigent heeft alsnog grote moeite om de band bij elkaar te houden. Het slagwerk is zo hard dat we van alle techniek in cornetten en euphoniums en baritons niet zoveel meekrijgen. Jammer.