EYBC - Premier Section - Seindorf Beaumaris Youth Brass Band overweldigend

Laatste update om 17:59 op Tuesday, 8 May

Seindorf Beaumaris Youth Brass Band gaat over de grens van 40 blazers heen, 45 blazers en 4 slagwerkers op het podium

Deze in omvang al op voorhand geweldige band begint met Intrada from Rhapsodic Symphony (Frank Hughes arr. Gwyn M. Evans). De 6 bassisten zorgen voor een prachtige diepe klank, alsof je naar een gigantisch kerkorgel zit te luisteren. Werkelijk kippevel. Deze band klinkt als een massed band, maar dan met repetitie. Het koraalachtige gedeelte laat een mindere kant horen van deze band, de zuiverheid is problematisch. De finale van deze Intrada is voor deze band weer prima te doen en de escornettisten, waarvan een de jongste in de band lijkt, komen er ook nog bovenuit. Super.

Trombone soloist Merin Lleu speelt een overtuigende Carnival of Venice (Alan Catherall arr. Gwyn M. Evans) vol techniek in de bekende variaties en dat is op trombone toch een kunststukje. De begeleiding is wat slordig en het wordt gaandeweg wat onrustig. Een overweldigend applaus breekt los alsof de zaal niet maar voor een kwart gevuld is. Helaas is dat wel het geval.

Chaucer's Tunes opent ongelijk en gedurende dat eerste deel blijft dat zo af en toe terug keren. De duetten gaan goed maar het geheel is wat minder muzikaal uitgesproken als de Oostenrijkse band hiervoor. In het koraal Er is een Roos ontsprongen heeft de band last met de zuiverheid. De twee uptempo delen die het werk besluiten worden met opzwepende dirigent gespeeld, maar de band heeft al veel gegeven. 

Hiraeth Cofia’n Gwlad (Gwyn M. Evans), wat zoveel betekent als Remember our country is het laatste wat Beaumaris speelt en het is Welsh sentiment van het zuiverste water. De akkoorden in de brug naar het snelle gedeelte worden prachtig zuiver gespeeld. Dan komen we in een Keltische dans terecht met wat speelse jazzy invloeden. Trombone en cornet nemen het voortouw. Dan gaan we nog tandje sneller met Argentijnse Tango die als mooie Fuga is verwerkt in deze mini Windows of the World. Spectaculair en ontzettend knap.