Kunst naar Kracht laat mooi verplicht werk horen

Laatste update om 14:54 op Sunday, 22 April

Kunst naar Kracht uit De Goorn treedt voor het eerst op een kampioenschap aan met haar nieuwe dirigent Pieter Koster. Ze starten met Toccatina en direct zijn mooie lijnen te horen. Het ostinato is stevig verankerd, de solo lijnen soms iets minder. Al met al een overtuigend begin. 

Tricky begin bij het tweede werk dat de Noord-Hollanders vandaag op de planken brengen. Het is een beetje zoeken naar het verhaal en dat in een werkje dat Your own Tale is gedoopt. Wanneer de flugel het oppakt is het plots wel duidelijk en het volgende tutti is gecontroleerd gespeeld. Niet alle lijnen komen hier goed naar buiten. Een opvallende en te waarderen keuze voor een werk van deze jonge componist. 

The Year of the Dragon
Uit 1984 al weer, dit monument van een contestpiece. De Goorn opent de Toccata met solide spel en levert een prima eerste deel af. Tijdens de gevaarlijke opening van Interlude zijn wel wat onzuiverheden te horen. Dan is het podium aan de trombonesolist. De keuze voor dit werk is erg afhankelijk van de solo trombonist. Het wordt geen puntgave uitvoering helaas.  In het volgende lange koraal speelt KnK misschien iets te veilig. De start van de Finale is voortvarend. Hier en daar zijn er intonatieproblemen. En techniek in de gedempte cornetten is niet te onderscheiden. Het slot mag er weer zijn en zo komt het eerste optreden van band en dirigent tot een einde. Vooral in het verplichte werk was de hand van Koster al hoorbaar.