Luc Vertommen neemt ontslag

Laatste update om 11:07 op Wednesday, 24 January

De samenwerking heeft een bewogen en boeiende muzikale reis van een half mensenleven opgeleverd. Luc Vertommen wenst uitdrukkelijk BBU te danken voor het vertrouwen in de samenwerking die startte in 1992, toen ze samen het orkest opnieuw opbouwden vanaf de eerste afdeling tot een bekende naam in de Europese Brassbandwereld.

Door deze intense samenwerking behaalden ze samen vier nationale titels, namen ze deel aan vijf Europese Brassbandkampioenschappen, wonnen ze een Dutch Open titel en drie Flemish Open titels en waren ze runner-up op de All England International Masters en namen ze vijf keer deel aan het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Ze speelden concerten en wedstrijden in negen Europese landen.

In 25 jaar namen ze samen twaalf CD’s op die in de internationale vakpers lovend werden onthaald. Op initiatief van BBU werd ook een reeks van negen CD’s met historisch repertoire voor blaasorkest van Vlaamse en Belgische componisten opgenomen. Voor hun inzet voor de Belgische muziek ontving BBU zowel het Cultureel Ambassadeurschap van Vlaanderen als de Fuga-trofee van SABAM.

Daarnaast gaven Brassband Buizingen en Luc Vertommen compositieopdrachten voor in totaal meer dan zes uur aan nieuwe brassbandmuziek. De meest intense samenwerkingen tussen Luc Vertommen, de componisten en het orkest waren zeker die met Johan Evenepoel, Nigel Clarke en recent Tom Davoren. Brassband Buizingen creëerde onder leiding van Luc Vertommen ook nieuwe werken van onder ander Pete Meechan, André Laporte en Rob Goorhuis.

Ook de artistieke samenwerking met gastsolisten en dirigenten lezen als een ‘who is who’ uit een brassbandencyclopedie. Luc Vertommen zorgde ervoor dat het orkest kon kennismaken met muzikale grootheden als wijlen James Watson, Maurice André en Don Lusher en alle bekende namen uit de brassbandwereld van soprano cornet (Peter Roberts) tot bastuba (Les Neish). Ook de samenwerking met gastdirigenten/componisten als John Pickard, Edward Gregson, Martin Ellerby of dirigenten van Major Peter Parkes tot Philip Harper maakten het orkest tot wat het nu is.

Luc Vertommen wenst de band het beste en een behouden muzikale toekomst. Hij zal zich blijven inzetten en toeleggen op diverse andere muzikale projecten.