Gouden Spiker Festival maakt zich op voor jubileum

Laatste update om 11:49 op Wednesday, 9 October

Gouden Spiker Festival maakt zich op voor jubileum
Het Gouden Spiker Festival viert in 2020 haar 25e verjaardag. De organisatie kijkt er nu al naar uit. Voorzitter Heleen Talman: “Met ons team vrijwilligers wordt jaarlijks toegewerkt naar een festival waar kwaliteit, gastvrijheid en mooie muziek de sleutelwoorden zijn. Met een jubileum in het vooruitzicht, wordt er met nog meer enthousiasme en energie gewerkt om een feestelijk evenement neer te zetten. Dit uit zich onder andere in de muziekkeuze voor de verplichte werken”.

Nieuwe werken
“Het festivalprogramma van de deelnemende brassbands en fanfares bestaat uit een koraalmatig werk, een solo, een mars en het verplichte werk. Dit laatste werk wordt door onze organisatie – in samenspraak met een professioneel selectieteam – samengesteld. We zijn erg trots dat we ook dit jaar twee nieuwe werken kunnen presenteren.” vertelt Saskia Hoogland. Zij maakt namens het bestuur van het Gouden Spiker Festival deel uit van het selectieteam.

Maori Songs - Rob Goorhuis
Saskia geeft graag een toelichting: “Rob Goorhuis heeft speciaal voor ons jubileum een arrangement gemaakt van het originele fanfarewerk Maori Songs voor de 5e divisie brassband. Traditionele klanken brengen je naar de wereld van de Maori’s; Nieuw Zeeland. We hebben een zeer goede relatie opgebouwd met Rob Goorhuis de afgelopen jaren en zijn dan ook bijzonder blij met dit prachtige werk!”

Lady Tullamore - Carl Wittrock
“Het tweede nieuwe werk is voor ons ook erg speciaal”, vertelt Saskia verder. “Carl Wittrock heeft voor het 100 jarig jubileum van fanfare Euterpe uit Halle in 2012 ‘Lady Tullamore’ geschreven. De compositie heeft een speciale betekenis voor Euterpe, maar is nog niet uitgegeven voor het grote publiek. Toen we het muziekstuk beluisterden met ons selectieteam wisten we het meteen: dit stuk willen we dolgraag programmeren! De compositie wordt nu gefinetuned, zodat het speelbaar is voor alle fanfares in de 4e divisie. We zijn erg blij dat we – samen met Euterpe – deze compositie kunnen delen met de hele fanfarewereld. Voor ons is het de kers op de taart qua verplichte werken voor 2020.”

Verplichte werken 2020 - complete lijst
Brassband
5e divisie: Maori Songs - Rob Goorhuis (AM Music Distribution & Publishing)
4e divisie: The Three Towers - Marc Jeanbourquin (Mitropa Music)
3e divisie: Theme and Variations - Oliver Waespi (Beriato Music)

Fanfare
5e divisie: Condacum - Jan van der Roost (De Haske Publications)
4e divisie: Lady Tullamore - Carl Wittrock (Ferskaat Music Publications)
3e divisie: Yn Ieren en Sinen / A Man’s Destiny - Jan de Haan (De Haske Publications)

Bestellen
De werken zijn te bestellen bij de genoemde uitgeverijen en AM Music Distribution & Publishing. Het werk Lady Tullamore is vanaf 15 november beschikbaar.

Deelnemen?
Ook deelnemen aan het 25e Gouden Spiker Festival? Aanmelden kan via de website www.goudenspikerfestival.nl. De 5e divisie brassbands zit al bijna vol, voor de overige divisies zijn nog voldoende mogelijkheden. Inschrijven gaat onder het credo: wie het eerst komt… Aarzel daarom niet en geef je orkest vandaag nog op.