Pro Rege Heerenveen kijkt uit naar de NBK

Laatste update om 06:46 op Thursday, 10 October

Een vaste gast op de NBK is "Pro Rege" uit het Friese Haagje. In de meest recente editie van de NBK legde de band na 2015 voor de tweede keer beslag op de titel in de eerste divisie. CU-brass sprak met dirigent Anne van den Berg en voorzitter Jacoba Dijkstra die een tipje van de sluier omtrent het Heerenveens succes oplichtten.

Ontwikkelpunten
De NBK is een positieve impuls voor de band al is het wel enigszins afhankelijk van het verplichte werk. Als band duik je heel diep in de materie, het werk moet je op een hoger niveau brengen en een impuls geven aan de cohesie binnen de band. Het verplichte werk van dit jaar "Alpina Brass" van Jan van der Roost heeft voor de band grote meerwaarde vanwege de ontwikkelpunten die het ons als band geeft en die wij weer kunnen gebruiken om het niveau te verhogen. Aanvankelijk waren de leden wat sceptisch, maar die sfeer is helemaal omgeslagen. Het is leuk te merken en te horen hoe het werk zich ontwikkelt op vlakken waar in eerste instantie niet de kracht van de band ligt. Alpina is een goed verplicht werk voor de eerste divisie. Het heeft alles in zich: lastige techniek, dynamische uitersten, en veel muzikale uitdagingen. De uitdaging is het volgens Van Den Berg om deze elementen te combineren tot een goede uitvoering.

Dichter bij elkaar
Naast de muzikale prestatie brengt deelname aan de NBK naar de mening van voorzitter Dijkstra de vereniging meer dan alleen muzikale groei. Naast dat de muzikanten er ieder jaar naar uitkijken om de muziek uit te pluizen wordt er intens genoten van de gezelligheid tijdens de (extra-) repetities en vooral het studieweekend. Het brengt je dichter bij elkaar. De verschuiving van de NBK naar eind oktober en volgend jaar begin november komt Pro Rege goed uit. Nu is het najaar goed gevuld met de NBK (en voorbereidingen) en daarna kunnen we ons volledig richten op de optredens in de kerstperiode, met onder andere het kerstconcert, dat dit jaar samen met het Frysk Jeugd Orkest plaats vindt.

Het afgelopen jaar was het feest compleet met de titel in de eerste divisie en een mooie niet verwachte derde plaats voor het B-orkest in de vierde divisie. De B-band heeft even hard mee gefeest met de A-band (en andersom) en het was leuk om de eerste repetitie na de NBK in een versierd gebouw te repeteren. Het B-orkest doet dit jaar niet mee. Er zijn wat wisselingen in de bezetting, en het is soms lastig voor de jongere jeugd om een groot en moeilijk werk in te studeren. De B-band heeft weer andere leuke evenementen op de agenda staan zoals een federatieconcert en het Gouden Spikerfestival in het voorjaar van 2020.  

Pro Rege is te beluisteren tijdens de try outs in Surhuisterveen op 12 oktober en Goutum op 20 oktober.