Titel verdedigen is voor PBG geen doel op zich

Laatste update om 15:27 op Tuesday, 15 October

Dirigent Richard Visser en voorzitter Wilbert Zwier van de Provinciale Brassband Groningen (PBG) kijken vooruit naar de komende brassbandkampioenschappen. Zij nemen de wisselbeker die ze als Nederlands kampioen vorig jaar naar Groningen brachten mee naar Utrecht. Het zou leuk zijn als de beker voor nog een jaartje naar Groningen kan, maar het werken aan het verplichte werk "Vienna Nights"  is belangrijker. De titel verdedigen is geen doel op zich. Voor de PBG is het NBK-traject, net als elke concours- of concertvoorbereiding, een middel om de band op een hoger niveau te krijgen door een testpiece volledig binnenste buiten te keren.

Gecontroleerd

De mening over het verplichte werk is helder: Vienna Nights is zeker geschikt als testpiece. Het is vaak heel open geïnstrumenteerd, technisch lastig en qua samenspel ook erg uitdagend. Wat we ook niet moeten vergeten is het stilistische aspect. Voor het vinden van de juiste speelmanieren zul je je toch echt moeten verdiepen in de pianosonates van Mozart. Alle secties moeten aan de bak, er wordt geen enkele sectie gespaard. De uitdagingen voor de PBG liggen in het gecontroleerd brengen van Philip Wilby's werk. Alles moet elkaar in de juiste cadans opvolgen om van alle variaties een geheel te maken.

We hebben in aanloop naar deze editie van de NBK een planning gemaakt zoals die de afgelopen jaren goed bevallen is. Dat houdt in grote lijnen per sectie een aantal sectierepetities, een paar studiedagen en een studieweekend in. Ons repetitierooster conflicteert soms met de agenda van de KMKJWF, waar Richard Visser werkzaam is. Gelukkig hebben we Anno Appelo bereid gevonden om een aantal repetities van Richard over te nemen. Deze samenwerking bevalt van alle kanten erg goed en garandeert dat het studieproces niet onderbroken wordt.

Vrij werk en Tivoli Vredenburg

Richard is desgevraagd vrij duidelijk over de discussie om weer een vrij werk toe te voegen aan de NBK. "ik vind de NBK in zijn huidige vorm prima. Er hoeft van mij geen vrij werk bij te komen. Ik denk dat het wel haalbaar zou zijn, maar zie het niet echt als een toevoeging. Het doel van de NBK is om de beste band van Nederland naar de EBK te sturen en denk dat dat met alleen een testpiece wel lukt".

De PBG is blij met de verhuizing naar Utrecht nu alweer vijf jaar geleden. " Naast het feit dat het NBK-weekend voor de PBG’ers nu een gezellig weekend weg is (het overgrote deel van de band overnacht het hele weekend in een hotel) biedt TivoliVredenburg wat ons betreft de ambiance die bij een wedstrijd als de NBK past. Logistiek moesten we in de beginjaren hier en daar wat wennen, maar inmiddels weten we waar we rekening mee moeten houden. De akoestiek en de atmosfeer, zowel op het podium als in en rond de zaal, maken TivoliVredenburg voor zowel publiek als deelnemers een geweldige locatie voor dit evenement".