Vienna Nights in Koninklijk Conservatorium

Laatste update om 15:08 op Sunday, 15 September

Op zaterdag 5 oktober speelt Amsterdam Brass voor het eerst het NBK-stuk Vienna Nights voor publiek. Samen met twee toporkesten (De Koninklijke Harmoniekapel Delft en Brassband Schoonhoven B) concerteert de brassband uit de kampioensdivisie in de prachtige Schönbergzaal van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Alle orkesten zijn in voorbereiding op een belangrijke wedstrijd en verkeren dus in topvorm! Naast de wedstrijdwerken is er tijd voor aanvullend repertoire. Er is ook een unieke samenwerking met de studenten Hafabra-directie van Alex Schillings van het Koninklijk Conservatorium. 

Aanvang: 19.30u (zaal open om 19.00u)
Locatie: Koninklijk Conservatorium Den Haag – Schönbergzaal (Juliana van Stolberglaan 1)
Toegangsprijs: EUR 5,-


Programma:

19:30 – Koninklijke Harmoniekapel Delft o.l.v. Erik Janssen
De Koninklijke Harmoniekapel Delft (eerste divisie) trapt het concert af om 19.30u. Het orkest is in voorbereiding op het concertconcours in Veldhoven op 23 november. De KHD speelt het spetterende Extreme Make-over van Johan de Meij. Daarnaast hoort u Lux Futura van Kevin Houben. Dit stuk is speciaal voor de KHD gecomponeerd en de compositie is een ode aan de stad Delft. Lux Futura beleefde z’n wereldpremière in de Grote Kerk van Delft op 11 mei 2019. Zowel muzikanten als publiek zijn laaiend enthousiast over het stuk. Niet voor niets won Kevin Houben de compositiewedstrijd van WASBE met dit werk.

20:45 – Brassband Schoonhoven B o.l.v. Paul van Dalen
Brassband Schoonhoven B speelt op het Nederlands Brassbandkampioenschap op 26 oktober in Tivoli Vredenburg, Utrecht. De band speelt in de tweede divisie. het verplichte werk The Patriots van Jan de Haan. Een krachtig stuk dat gaat over de Nederlandse patriottentijd in de jaren 80 van de 18e eeuw. Het thematische materiaal is gebaseerd op het geuzenlied ‘Merck toch hoe sterck’. Deze krachtige mineurmelodie, die haar oorsprong vond in de Tachtigjarige Oorlog, blijft door het gehele werk herkenbaar aanwezig, maar wisselt voortdurend van karakter. 

21:30 – Amsterdam Brass o.l.v. Paul van Gils
Centraal in het optreden van Amsterdam Brass staat Vienna Nights van Philip Wilby. Het is een meesterlijke 16 minuten durende hommage aan Mozart. Zijn bekende Sonata in A (K331) is door het hele werk terug te horen. Wilby schreef het werk voor het British Open Brass Band Championship van 2006.  Het is als klassieke Sonata opgebouwd uit drie delen met negen variaties (inclusief een Turkse Rondo).

Samenwerking Koninklijk Conservatorium
Voor dit concert wordt er nauw samengewerkt met de studenten Hafabra-directie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De studenten van Alex Schillings komen in de voorbereiding van het concert langs bij de deelnemende orkesten, om te werken aan de concoursstukken. Er zijn drie studenten die op de concertavond een stuk dirigeren met de orkesten. Een van hen is Paul van Dalen, dirigent van Brassband Schoonhoven B. De overige studenten schrijven tijdens de concertavond een juryrapport over de optredens van de deelnemende orkesten. Een goede oefening voor hen, met een nuttig resultaat voor de orkesten.