Soli Brass haalt McCann naar Nederland

Laatste update om 21:30 op Thursday, 12 September

Tijdens de voorbereidingen van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen te Utrecht krijgt Soli Brass een bijzondere gast. Niemand minder dan Yamaha Artist Phillip McCann gaat met de band aan de slag met het verplichte werk “Vienna Nights” van Wilby. Na een mooie 2e plaats in 2018 is de Leeuwarder formatie natuurlijk uitermate gemotiveerd een trede hoger te eindigen tijdens de komende editie.

Zowel Soli Brass als McCann zien uit naar deze samenwerking die volgend weekend (21 en 22 september) zal plaatsvinden.

Vienna Nights - Philip Wilby
Vienna Nights is een meesterlijke 16 minuten durende hommage aan Mozart. Zijn bekende Sonata in A (K331) staat centraal. Wilby gaf zichzelf de vrijheid om eigen gedachten, structuren en ideeën te ontwikkelen, zonder het originele materiaal tekort te doen. Het is als klassieke Sonata opgebouwd uit drie delen met negen variaties (inclusief een Turkse Rondo). In het Minuet legt elke sectie een metaforische roos ter nagedachtenis aan Mozart. Werkte hij in de 17e eeuw slechts met 2 of 3 dynamische lagen, Wilby maakte er negen of meer van, een uitdaging voor de bands om alles aan de oppervlakte te brengen en transparantie en balans tot hun recht te laten komen. Een groot eerbetoon aan één van de grootste componisten ter wereld én zijn stad Wenen. De Black Dyke Band won met Vienna Nights in 2006 de British Open. Wilby droeg het op aan Bram Gay, jarenlang mede-organisator van het toonaangevende evenement in de Symphony Hall van Birmingham.
De net 70 jaar geworden Wilby werd geboren in Pontefract en volgde een opleiding aan de Leeds Grammar School en Keble College in Oxford. Hij was professioneel violist (Covent Garden en later bij het Symfonieorkest Birmingham) en werd in 1972 hoofddocent compositie aan de universiteit van Leeds. Naast het lesgeven schreef Wilby muziek, waaronder zijn eerste opdracht voor brassband - The New Jerusalem (1990) - voor de National Youth Brass Band. Onder de brassliefhebbers is hij bekend door composities als Masquerade, Revelation, Paganini Variations en Jazz. Naast concertmuziek heeft hij educatieve werken en muziek voor televisie geschreven. Algemeen wordt Wilby als een geniaal componist omschreven.