Organisator en promoter Philip Biggs overleden

Laatste update om 08:36 op Thursday, 12 September

Engelse media en sociale media melden het overlijden van organisator en event manager Philip Biggs op 65-jarige leeftijd.

Hij werd geboren in een brassband-familie en begon op 5-jarige leeftijd cornet te spelen. De daaropvolgende 30 jaar speelde hij met bands in Zuid-Engeland voordat hij zich eind jaren tachtig terugtrok als speler. Vanaf dat moment maakt Philip carrière in promotie en marketing.

Biggs eerste opmerkelijke verdienste in deze nieuwe richting was in 1989, toen hij samen met Richard Franklin de grondlegger was van de All England Masters Contest in Cambridge. De Masters groeide uit tot een belangrijk evenement op de brassband-kalender totdat de contest twee jaar geleden ophield te bestaan.

Hij werd in 1991 door Harry Mortimer C.B.E. aangesteld als Contest Controller van The British Open Brass Band Championship en in 1996 Event Manager voor de European Brass Band Championships 1997 in Londen. Philip Biggs was de organisator van prestigieuze evenementen zoals het Spring British Open Festival in Manchester, het Brass Arts Festival in Regent Hall, Londen, de International Trumpet Guild Conference 2002 aan de Royal Northern College of Music en het RNCM Festival of Brass. Verder initieerde hij het Great Northern Brass Arts Festival in The Bridgewater Hall, Manchester in 1998 en had veel succes met dit jaarlijkse festival. Voortbouwend op zijn succes, lanceerde hij het Great Northern Spring Brass Arts Festival in The Bridgewater Hall in 2010.

Naast zijn werk op het gebied van Brassbands, was Philip er trots op koperblazers in al zijn vormen te presenteren. Zijn gezelschap, Philip Biggs Brass Festivals (PBBF) engageerde acts van wereldklasse zoals Canadian Brass, Boston Brass, The Wallace Collection, Fine Arts Brass Ensemble, Hallé Brass, London Brass en The Don Lusher Big Band. En ook gerenommeerde dirigenten en solisten, onder wie Bramwell Tovey, Elgar Howarth, Maurice Murphy, Allen Vizzuti, John Wallace, Vince DiMartino, James Watson, Nicholas Childs, Jens Lindemann, Robert Childs, Roger Webster, Rex Richardson, David Daws, David Childs, Phillip McCann, James Shepherd, Sheona White en Steve Sykes. De laatste tijd genoot Biggs ook erg van het werken met London Symphony Orchestra Brass.

In 2003 lanceerde Philip Biggs The Brass Herald, een magazine van 92 pagina's over alle aspecten van koperblazen. Het blad verschijnt vijf keer per jaar.