Jeugdorkestenfestival in het teken van water

Laatste update om 18:23 op Wednesday, 26 June

Aanstaande zaterdag wordt voor de 49e keer het Jeugdorkestenfestival georganiseerd in stadsschouwburg de Harmonie Leeuwarden, in samenwerking met CityProms en de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân.
Het Jeugdorkestenfestival is een festival met ontspannen sfeer voor jeugdorkesten uit heel Nederland. Het is voor veel jeugdleden een prettige eerste kennismaking met een festival. Deelnemers komen uit in de beginners- of gevorderdengroep.

Vanaf 11:15 uur presenteren twaalf jeugdorkesten een programma dat te maken heeft met water. Na ieder optreden gaat het orkest van het podium af. De juryleden gaan met het orkest mee naar de achterkant van het podium en zullen dan meteen “live” op een leuke en ontspannen manier aan de muzikanten vertellen hoe ze gespeeld hebben. Dit alles wordt op video opgenomen en in de zaal vertoond. Zo krijgt het aanwezige publiek ook meteen de jurybeoordeling mee. In de jury zitten Erik Janssen, Ria Kornet en de Spaanse Jenifer Yanez Villahermosa.

Er zijn prijzen te winnen voor de beginnersgroepen en gevorderdengroepen. De Folkert Fennemaprijs is een eerbetoon aan de oprichter van het festival en is voor het orkest met de meest muzikale en enthousiaste uitvoering.

Tijdens de lunchpauze zal Noordpool Troupe onder leiding van Reinout Douma een lunchconcert geven in de foyer van de Harmonie. Dit orkest is het jonge zusje van het Noordpoolorkest en bestaat uit muzikanten die tussen de veertien en drieëntwintig jaar oud zijn. Aan het einde van de middag is op het hoofdpodium op het Wilhelminaplein de prijsuitreiking van het Jeugdorkestenfestival. Aansluitend zal Noordpool Troupe het galaconcert verzorgen. Gastsolist is jazzvocalist Hiske Oosterwijk (1989). Het jeugdorkestenfestival is gratis toegankelijk.