SurventoBrass: Uitslag

Laatste update om 23:07 op Saturday, 15 June

Uitslag

Groep A
Brassband Schoonhoven, olv  Robbert Vos

Entertainmentprijs Brassband Schoonhoven
Solistenprijs
Rommert Groenhof

Groep B
Brassband Roosendaal, dir. Anno Appelo 
Less is More Band, geen dirigent

Entertainmentprijs Less is More Band
Solistenprijs 
Brassband Roosendaal

Groep C
1
 Excelsior Driesum Wouterwoude, dir. Gerben Dijkstra 
2
 't Heideblomke Harkema, dir. Sander Snip 
De Bazuin Donkerbroek, dir. Sytze vd Hoek

Entertainmentprijs Excelsior Driesum Wouterwoude
Solistenprijs
 't Heideblomke Harkema


Brassband Schoonhoven, dir. Robert Vos 
The Flying Dutchman 
1. Overture “The Flying Dutchman” - Wagner, arr. Howard Lorriman 
2. Prelude for a Hero - Joop van Dijk 
3. Or safety found …........in sleeping sound - Paul McGhee  
Solist: Rommert Groenhof Bass Trombone 
4. Leviathan against Kraken (from Abysses) - Franco Cesarini (arr. Christian Overhead) 
5. Return of ‘The Flying Dutchman’ - Hendrik de Boer 
 
The Flying Dutchman is de titel van het entertainmentprogramma van Brassband Schoonhoven dit jaar op SurventoBrass. De band gebruikt het optreden hier ook als try out voor het optreden op het gerenommeerde Brass in Concert in Gateshead later dit jaar. De opening van de Flying Dutchman heeft even nodig om het gewenste effect te sorteren. Prelude for a Hero is een fraai fanfare-achtig werk dat wel wat doet denken aan de muziek van Monteverdi of Purcell. Het tweede deel laat invloeden van Händel horen. Mooi samenspel met de vertelster.  
 
Wat een fraai contrast is er gevonden in Paul McGhee’s bijdrage. Indrukwekkend spel van de band en de solist. Effectvol vormgegeven waarbij de solist alle ruimte krijgt om te excelleren.  In Leviathan against Kraken is de techniek nog niet helemaal doorzichtig en zijn alle details nog niet hoorbaar. De vloek van The Flying Dutchman is een feit en Hendrik de Boer’s Return of ‘The Flying Dutchman’ geeft dat gevoel van het onafwendbare noodlot. Dit is een verhaal dat ook op Brass in Concert veel fans zal vinden. Groots. 

Brass Band Schoonhoven o.l.v Robbert Vos

Brassband Roosendaal, dir. Anno Appelo 
Titel: Vier de Vrijheid (A Free World) 
Liberty Fanfare - John Williams, Arr. Steve Sykes 
Peace - John Golland, Solo euphonium: John Koreman 
National Anthem of The Netherlands - arr. Bart v Gorp 
New World Fantasy - Gordon Langford 
Meditation Abide With Me - A.H. Jakeway 
Concert March From 1941 - John Williams, Arr. Steve Sykes 
 
De jonge brassband uit Roosendaal heeft Anno Appelo op de bok in een programma met de veelzeggende titel Vier de Vrijheid. Liberty Fanfare van John Williams vormt de opening van het programma. De overgang is met lichtbeelden opgevuld, een gedicht memorerend aan de gevallenen in de 2e wereldoorlog. 
  
Peace krijgt een sfeervolle uitvoering door John Koreman. Stemmings- en intonatieproblemen spelen vooral de band parten. Een kort uitstapje naar ons volkslied volgt in een swingend arrangement, inventief gedaan. Meteen vliegen we de grote plas over voor New World Fantasy. Ook dit werk wordt behoorlijk neergezet, maar de stemmingsproblemen nemen wel toe. De gesproken woorden vormen een mooie brug met het begin van het programma. Bijzonder om de Britse vlag bij deze Amerikaanse patriottische melodieën te laten zien. Jakeway’s Abide with me maakt indruk en de keuze voor 1941 is een effectieve afsluiter. Het samenspel klinkt soms iets vermoeid, maar er blijft genoeg over. Een duidelijke programmakeuze met een mooie boodschap. Indringend en verdienstelijk gespeeld.  

Brassband Roosendaal olv Anno Appelo

Less is More Band, geen dirigent 
Less is More een originele afwisseling

- Less Jubilee Ouverture - Philip Sparke arr. Jeroen van der Meer sr.  
- Fire - Bruce Springsteen arr. Jeroen van der Meer sr.  
- Lex - Eric Vloeimans arr. Jeroen van der Meer sr. solist: Jeroen van der Meer jr.  
- Erbarme Dich - J.S. Bach arr. Jeroen van der Meer sr.  
- Concerto Havana de Orange Juice - Joaquin Rodrigo Camila Cabello arr. Jeroen van der Meer solist: Mirjam van der Meer  
- Marmor Stein und Eisen bricht - Daffi Deutscher arr. Jeroen van der Meer sr. 
 
Zes ‘mijnwerkers’ komen het podium opgemarcheerd en zetten de opening van de Jubilee Overture in. Het is niet zonder problemen gespeeld, waarna de sousaphonist het beginrifje van Fire blijft spelen. Heel vaag dringt zich een vergelijking op met ensembles als Mnozil Brass, maar de kwaliteit van spelen en zingen laat nogal te wensen over. Lex is goed gedaan, maar het verzandt. Duidelijk is wat deze groep muzikanten wil en doorbouwen op dit concept kan tot iets moois leiden. Toch begint alles bij de muziek en solistisch is er meer mogelijk zo te horen dan in het ensemble, daar moet nog echt aan gesleuteld worden. Origineel is het zeker en met de jeugd in de groep is er nog veel ruimte voor ontwikkeling.

Less is More Band

't Heideblomke Harkema, dir. Sander Snip 
Een oud verhaal in een eigen versie van 't Heideblomke
Cry of the Celts - Ronan Hardiman, arr Peter Graham 
A Braveheart Suite – James Horner arr. Andrew Duncan 
The Attack of the Killer Trombones – Alan Fernie 
solisten: Oebele vd Veer, Durk Dam, Jannie Pitstra, Jan Anne de Boer. 
 
Het verhaal begint bij een draak die elk jaar in het dorpje Harkema een meisje opeist. Nightmare is het eerste deel dat door de volledige band wordt gespeeld. Wat opvalt zijn de problemen met de zuiverheid. Van een hoop trillers in de cornetten is niet veel te horen, des te meer van de sopraan cornet. For the Love of a Princess met twee cornetten aan weerszijden van de band is gedurfd. Het lukt bijna om dit geheel gelijk te krijgen. De band voelt zich inmiddels meer thuis op het podium. Het programma loopt lekker door. De Killer Trombones krijgt wel een hele snelle start, het tempo zakt langzaam in. Het blijft ook in het vervolg onrustig in de band. Ondanks dat wordt de victorie toch behaald en de draak gedood, de trombonisten tot helden uitgeroepen en komt Victory op de lessenaar. Vermoeidheid is ook hier merkbaar. 

 't Heideblomke Harkema, dir. Sander Snip 

Excelsior Driesum Wouterswoude, dir. Gerben Dijkstra 
115 jarig Excelsior presenteert radio-uitzending
Total Toto - arr. Klaas van der Woude 
Bohemian Rapsody -  arr Chris Wormald 
New York, New York – John Kander arr. Rieks van der Velde 
Perhaps Love - arr Rieks vd Velde, solisten/duet: Johan Pilat cornet & Aukje Westra bariton 
Abba Selection arr. Frank Bryce 
 
Een Bigbandopstelling bij Excelsior Driesum Wouterswoude en slagwerk, trombones en baritons nodigen de rest van de band uit onder de beginklanken van Total Toto. Met de hele band op het podium krijgen we veel meer Toto. De overgangen tussen de verschillende hits klinken wat kwetsbaar. We hebben een uitzending van Radio Survento met twee DJ’s op het podium. Leuke jingles en we horen dat de band 115 jaar bestaat. Lang zal ze leven komt vlot uit de band en daarna prijzen de DJ’s alvast het komende jubileumconcert aan. Dan vraagt de muziek weer de aandacht. Bohemian Rhapsody krijgt een vlakke en onzekere uitvoering. Ietwat gehaast belandt de band in New York, New York. Opnieuw stevig spel waarbij de afspraken niet helemaal duidelijk waren bij ieder in de band. De Sinatra-song krijgt een plotseling einde om te worden opgevolgd door Perhaps Love, een song van John Denver. De vermoeidheid slaat plots toe en dat komt het geheel niet ten goede. Na het weerbericht en de mop van de week resteert Thank You for the Music van Abba. 
Een programma dat het midden hield tussen een trailer voor het jubileumconcert en een miniconcert. Veel energie bij deze band, maar de nuance in de muziek mistte. 

Excelsior Driesum Wouterswoude, dir. Gerben Dijkstra

De Bazuin Donkerbroek olv Sytze vd Hoek 
De Bazuin onverstoorbaar ondanks stroomuitval
The Golden Lady - Goff Richards 
The Lady Caliph – Ennio Morricone, arr. Andrew Pearce. Solist: Willem Hoekstra, Es Bas 
Black Magic Woman - Peter Green (Fleetwood Mac) 
Feelings - Morris Albert, arr. Derek Ashmore 
Worn Down Piano – Mark and Clark Band arr. Klaas vd Woude 
 
De Bazuin Donkerbroek olv Sytze van der Hoek bewierookt The Golden Lady in de opening van haar optreden vanavond op SurventoBrass. Het wordt een uitvoering waar goede momenten worden afgewisseld met minder sterke momenten. Vooral de balans tussen blazers en slagwerkers is nog wel eens verstoord. We een lekkere frisse opening. Met filmbeelden geïllustreerd is The Lady Caliph het volgende werkje. Willem Hoekstra op es bas is de solist in deze klassieker van Ennio Morricone. Verdienstelijk gespeeld, waarna het programma even onderbroken moet worden omdat de stroom op het podium uitvalt. Zonder licht is het moeilijk spelen, maar zonder stroom is de toegevoegde elektrische piano nutteloos. Na een minuut of tien kunnen we verder met Black Magic Woman met piano en zang van een niet genoemde gastspeler, later blijkt het Wiebe Karspers. Altijd lastig om elektronisch versterkte instrumenten en zang goed te laten mengen met een niet versterkt orkest. Ook hier lijkt de zang iets te luid. Er is een mooie medley gemaakt die uitkomt op het bekende Feelings van Morris Albert met jazzy Flugelsolo, mooi mellow gespeeld. In de begeleiding gebeuren ondertussen nog wel de nodige ongelukjes. Worn Down Piano vormt het slotstuk van het optreden van De Bazuin. Ook hier is de piano iets te overheersend. Het samenspel in de band en zuiverheid zijn niet optimaal in de tutti gedeeltes. Overall een leuk programma waar de band soms een wat bescheiden rol vervulde. Een reprise van The Golden Lady rond dit optreden af. 

De Bazuin Donkerbroek olv Sytze vd Hoek

Volgorde:
Groep C:
De Bazuin Donkerbroek, dir. Sytze vd Hoek
Excelsior Driesum Wouterwoude, dir. Gerben Dijkstra
't Heideblomke Harkema, dir. Sander Snip 
Groep B:
Less is More Band, geen dirigent
Brassband Roosendaal, dir. Anno Appelo
Groep A:
Brassband Schoonhoven, dir. Robbert Vos 

Jury: Jacob de Haan, Gerben Huizinga, Femke de Walle