Brassband Amersfoort terug op DOBC

Laatste update om 15:58 op Sunday, 2 June

Brassband Amersfoort maakt dit jaar voor het eerst sinds 2015 weer haar opwachting tijdens het DOBC in Drachten. De laatste twee jaar kozen de Amersfoorters voor deelname aan Surventobrass in Surhuisterveen. Dat was niet zonder succes; beide keren sleepte Brassband Amersfoort in haar divisie de eerste prijs in de wacht op het entertainment festival.

Waarom is er voor dit jaar dan toch weer gekozen voor het DOBC?

BBA-voorzitter Harry Spruyt: “In de afgelopen jaren hebben we de focus gelegd op het aantrekkelijker maken van onze publieksconcerten. Dat betekent dat we vanaf ongeveer 2014 veel meer aandacht zijn gaan besteden aan zaken als thema-programmering, podium-presentatie, interactie met publiek en de samenwerking met andere artiesten en kunstvormen. Survento biedt een geweldig podium om deze zaken ook in een wedstrijdvorm te kunnen laten zien, en deelname in 2017 en 2018 was daarom voor ons een logische keus. Vorig jaar heeft de band besloten om de stap te zetten van de 2e naar de 1e divisie. De daarbij horende sterkere competitie en zwaardere muziekstukken stellen hogere eisen aan de muzikale performance van de band. Dat is iets waar we nog flink kunnen groeien en nu ook hard aan werken. Het DOBC legt daar meer nadruk op en past daarom uitstekend in onze ontwikkeling.

Hoe is jullie voorbereiding naar het DOBC?

“Na de zomer is het altijd erg druk en intensief vanwege het Brassband Festival Midden-Nederland in Amersfoort, de voorbereidingen op de NBK en ons kerstprogramma. Daarom kiezen we er meestal voor om het eerste halfjaar bewust (iets) rustiger aan te doen. We hebben in april een bandweekend gehad, waarbij niet alleen tijd was ingeruimd voor repetities, maar ook zaken als ensemble-spel en een workshop rondom podium-performance langskwamen. Voor de rest moet de voorbereiding op de maandagavonden gebeuren tijdens de reguliere repetities. Daar wordt dan ook goed doorgewerkt. De band heeft een complete bezetting voor het DOBC (er wordt alleen een vierde slagwerker ingehuurd) met een goede opkomst op de repetities. Dan kan je een hoop doen in de reguliere repetitietijd.“

Hoe zien jullie de kansen in het 1e divisie veld?

“In de eerste divisie spelen dit jaar drie orkesten. Een podiumplek is daarmee gegarandeerd! Erg leuk dat dit jaar ook een Duitse brassband meedoet. Alweer een indicatie dat de brassband-beweging in Duitsland groeit. Iets dat voor Nederland ook positief kan uitwerken en kan inspireren. We kennen Brass Band Bamberg niet en het is dus moeilijk in te schatten hoe de verhoudingen liggen. We hebben tijdens het afgelopen EBK gezien hoe het niveau in Duitsland is toegenomen dus we rekenen ons niet rijk! Brassband Oefening en Uitspanning uit Wijk en Aalburg kennen we natuurlijk goed. Het orkest geldt al jaren als één van de beste 1e divisionisten in Nederland en behaalde afgelopen jaren geweldige resultaten tijdens het WMC en de NBK. Gezien de kwaliteit van dat orkest is het voor ons een hele kluif om daar boven te eindigen. Maar wij hebben met onze dirigent Vincent Verhage een uitstekende voorbereiding gehad en we gaan uiteraard proberen om een prachtig programma te laten horen aan publiek en jury. Daarna is het aan hen!”