HaFaBra concert met 4 toporkesten

Laatste update om 19:41 op Saturday, 25 May

Kunt u als liefhebber van blaasmuziek moeilijk kiezen naar welk soort orkest u wilt luisteren? Dan hebben wij hiervoor de oplossing waarbij u niet hoeft te kiezen en kunt genieten van zowel brassband- , fanfare- en harmoniemuziek!

Op zaterdag 25 mei 2019 wordt er een uniek HaFaBra-concert gegeven met 4 toporkesten uit de provincies Friesland en Groningen. HaFABra staat voor Harmonie, Fanfare, Brassband.

De volgende orkesten zullen dit bijzondere concert gaan verzorgen:
• Fanfare CMV Nil Sine Labore - Boerakker, o.l.v. Lotte de Bruin
• Fanfare CMV Oranje - Grootegast, o.l.v. Pieter Bosma
• Brassband Gloria Deï - Gerkesklooster Stroobos, o.l.v. Jaap Musschenga
• Harmonie CMV Crescendo - Drachten, o.l.v. Klaas van der Woude

Het concert wordt gehouden in de Oase te Drachten, aanvang 19.30 uur.

Informatie deelnemende orkesten:

Harmonie CMV Crescendo Drachten is opgericht op 10 juli 1916. De vereniging bestaat op dit moment uit 3 harmonieorkesten (ruim 110 leden/leerlingen) die elk zelfstandig optredens en concerten verzorgen. Het A-orkest bestaat uit ongeveer 55 koper- en houtblazers en slagwerkers. Deze muzikanten hebben ruime ervaring in het musiceren op niveau. Het A-orkest speelt op dit moment in de 2e divisie. Het repertoire van dit orkest is zeer gevarieerd: (populair) klassiek, film- en musical, popmuziek, grote concours en festivalwerken, koraalbewerkingen e.a.. Binnen Crescendo staat het op niveau muziek maken voorop maar is het plezier in samen musiceren ook belangrijk. Plezier is de basis voor het maken van muziek. Daarnaast is er veel aandacht voor de jeugd wat ook tot uiting komt in de bezetting van alle 3 orkesten. Het A-orkest staat sinds 1993 o.l.v. dirigent Klaas van der Woude.

Fanfare Christelijke Muziekvereniging “Nil Sine Labore” (Niets zonder arbeid) uit Boerakker is een in 1926 opgerichte fanfare. Sinds februari 2014 staat de vereniging onder leiding van Lotte de Bruin. De vereniging heeft momenteel 27 leden en 4 jeugdleden in opleiding. Samen met de jeugd uit het A-korps vormen zij een jeugdorkest met de naam Nil Sine Juventute (Niets zonder Jeugd).
Nil Sine Labore is een enthousiaste gedreven vereniging die op het afgelopen concertconcours gehouden op 9 maart een eerste prijs met promotie haalden. In april 2019 deden ze mee aan de Open Nederlandse Fanfarekampioenschappen om de kampioenstitel van 2018 te verdedigen. En met succes, ook dit jaar mogen ze zich Nederlands Kampioen noemen in de 5e divisie.

Fanfare Christelijke Muziekvereniging Oranje uit het Groningse Grootegast is een jong, bruisend en actief fanfareorkest dat plezier in het muziek maken hoog in het vaandel heeft staan. Sinds 2014 komt het A-orkest uit in de 1e divisie. Een van de muzikale hoogtepunten van de afgelopen jaren was in 2016 tijdens het ONFK in 2016, alles viel op zijn plaats op het podium van de Lawei en met een mooie uitvoering van de Armeense Rapsodie No. 3 van Alexander Comitas wist Oranje Nederlands Kampioen te worden. Als debutant in de 1e divisie op het WMC werd Oranje een jaar later in Kerkrade wereldkampioen! Een mooie bekroning op al het harde werk van de afgelopen jaren door leden en toenmalige dirigent Anne van den Berg.

Sinds eind november 2018 heeft Pieter Bosma het stokje van Anne van den Berg overgenomen. Oranje houdt wel van een uitdaging, dus het eerste ‘officiële’ optreden van Oranje onder leiding van Pieter was in maart tijdens een concertconcours in Zutphen. De jury wist het concertprogramma te waarderen en dat was voor orkest en dirigent een mooie bevestiging dat de goede weg is ingeslagen. Het leven van deze fanfare bestaat gelukkig niet alleen uit concoursen, ook tijdens reguliere concerten in en buiten het dorp viert Oranje iedere keer een feestje op het podium! Naast het A-orkest heeft Oranje tevens een B- en een C-orkest waar onze jeugdleden op een plezierige wijze het samenspelen in een orkest leren.

Brassband Gloria Deï is afkomstig uit het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos. Met dit dorp bestaat een grote binding omdat het grootste deel van de leden er woont. Maar de band is meer dan een ‘gewoon’ dorpskorps. Ze neemt ook graag en veelvuldig deel aan wedstrijden. Daar zijn door de jaren heen de nodige successen geboekt. Zo werd de band winnaar van het WMC in 2013 én in 2017. In oktober j.l. werd zelfs deelgenomen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de eerste divisie! Een verdienstelijke derde plek was het resultaat. Ook wordt er jaarlijks een groot concert gegeven, afgelopen Kerst nog met medewerking van het Roder Jongenskoor.
Voor de werving en opleiding van jeugdleden kan Gloria Deï steunen op Jeugdbrassband Projunior. Deze jeugdband staat al bijna dertig jaar onder de bezielende leiding van Dineke Oostra-Kamminga. Projunior zorgt ervoor dat de jeugd zich kan ontwikkelen en zo moeiteloos in kan stromen bij Gloria Deï.

Momenteel is de band in voorbereiding voor de Dutch Open Brassband Championships op 8 juni a.s. in De Lawei.
Gloria Deï staat sinds augustus 2016 onder de inspirerende leiding van Jaap Musschenga.

Kortom: het wordt een uniek concert met 4 noordelijke toporkesten!