GSF 2019 Fanfares 3e divisie Concordia – Wjelsryp wint Gouden Spiker

Laatste update om 00:15 op Sunday, 19 May

Uitslag 3e divisie

Totaal programma:
Gouden Spiker: Concordia – Wjelsryp
Sulferen Spiker: West Frisia – Twisk 
Brúnzen Spiker: FBCR – Bant, Creil, Rutten

Verplicht werk:
1e prijs: Concordia – Wjelsryp
2e prijs: West Frisia – Twisk o.l.v. Lieuwe de Jong
3e prijs: FBCR – Bant, Creil, Rutten o.l.v. Koop Meindert Schokker

Solisten:
1e prijs: Janny Ali Gruber-Veenstra – Sopraansaxofoon - Concordia – Wjelsryp 
2e prijs: Andries Verweij – Euphonium - FBCR – Bant, Creil, Rutten
3e prijs: Wouter Vries – Esbas - Looft den Heer – Boornbergum


8. Looft den Heer – Boornbergum o.l.v. Jappie Dijkstra
De laatste deelnemer vanavond komt van dichtbij, de andere kant van de A7. A Special Bond krijgt een verwarde opening en het duurt even voordat iedereen het weer te pakken heeft. 

Bij de opening van Alpina Saga dreunt de onzekerheid nog wat na, maar dat is gelukkig snel voorbij. Het orkest komt goed door de snelle delen. Hier en daar wat vlekjes, met name in het samenspel. In het Misterioso zijn elementen goed te horen. Hier is gekozen voor een trompet met straight mute. Het Andante heeft weer wat te lijden van ongelijke inzetten. De weg naar de finish is goed vorm gegeven. Niet alles wordt ook gerealiseerd en het slotakkoord klinkt wat vermoeid.

Een humoristische bijdrage van dirigent en solist Wouter Vries in het werkje Tuba Smarties. Luchtig en goed gespeeld. Dan tot besluit nog een Jan Van der Roost mars Arsenal ditmaal. Een fraaie opzet met goede articulatie en balans. 

A Special Bond - Rob Goorhuis
Alpina Saga - Thomas Doss 
Tuba Smarties - Herbie Flowers -Solist: Wouter Vries – Esbas 
Arsenal - Jan van der Roost 

7. MPM – Geldermalsen o.l.v. Willem Stoops
Verdienstelijk optreden van MPM
Een stemmig begin met Consolation van Jan de Haan. De koperpassages zijn wat uit balans, met name tweede stemmen komen te sterk door. Het koraal op het einde heeft veel zeggingskracht. 

Alpina Saga krijgt een solide opening, al is de techniek niet hoorbaar. In het Allegro con brio en Cantabile wordt het voorgeschreven niet gehaald. De muziek wil niet echt stromen hier. In het Misterioso komen niet alle effecten duidelijk over, al is er een goede balans tussen spelen en zingen. Het volgende Andante heeft wat te lijden onder de zuiverheid. Het slot is effectief.  

In Cry me a River in een James Bond jasje overtuigt solist Jasper Stein, ondanks de wat ruime begeleiding waar hij tegen op moet boksen. In Storm and Sunshine, een van de rond 60 marsen die John Heed componeerde zo'n 120 jaar geleden, wordt op een verzorgde manier gespeeld. Leuk om weer eens een van deze marsen te horen.

Consolation - Jan de Haan 
Alpina Saga - Thomas Doss 
Cry me a River - Arthur Hamilton, arr. Bert van Cruchten - Solist: Jasper Stein – Euphonium 
In Storm and Sunshine - John C. Heed, arr. Dirk Verholle 

6. Legato - Burgum o.l.v. Sijtze van der Hoek
Passievolle Alpina Saga en aansprekende werken op het programma
Een mooi ingetogen versie van A Little Prayer om mee te beginnen. Dan komt het echte werk en gaat de jas van de dirigent uit. Een enthousiaste opening, er wordt met passie gespeeld. De tempi zijn zoals voorgeschreven. In het Misterioso komt niet alles tot zijn recht. De gedempte trompet is een keuze die we nog niet vaak gehoord hebben vanavond. Andante Tempo di Rubato is ook hier zeer goed uitgewerkt. De balans had nog iets beter gekund. Dan door naar het Allegro en naar het slot met mooie techniek en een prachtige melodie er over heen. Als de dirigent passie en beleving van zijn orkest wilde is hij daar zeker in geslaagd.

Even heeft ook dit orkest nodig om los te komen van het vorige werk. Wieger van der Kooi creëert zijn eigen wereldje met een rustige en zekere versie van The Lady Caliph. Dan de spectaculaire mars Slavyanka Farewell in een stevig tempo. Het levert wat vermoeidheidsverschijnselen op. 

A Little Prayer - Evelyn Glennie 
Alpina Saga - Thomas Doss 
The Lady Caliph  - Ennio Morricone, arr. Andrew Pearce - Solist: Wieger van der Kooi – Euphonium 
Slavyanka Farewell - Vasily I. Agapkin, arr. Bert van Thienen 

5. Halleluja – Anjum o.l.v. Gatse Hylkema
Aansprekende versie van Halleluja – Anjum
We lopen inmiddels 23 minuten achter op het schema. Dat betekent dat het Galaconcert rond 23:00 uur zal aanvangen. Tot die tijd volop muziek. Om te beginnen van Halleluja uit Anjum. Lex Paciferat is de mars die ze gekozen hebben. Het zware koper klinkt een beetje minder bezet in de basse solo, maar de euphoniums zijn verder goed hoorbaar in deze korte mars van Harrie Janssen. De fanfare uit Anjum vervolgt met To the ones we love. De inzet levert wat problemen op in zuiverheid. 

De inzet van het verplichte werk is wat minder gepolijst en stemmingsproblemen komen ook hier voor. De muziek spreekt wel en spanningsbogen worden mooi opgebouwd. In het Cantabile hangt het een beetje in de ritmiek. De zang in het Misterioso past dynamisch mooi bij de andere stemmen.  Ook hier geen risico's met een te lang morendo. In de terugkeer van het Allegro komen de dissonanten niet tot uiting. Daarna is er een functionele balans tussen melodie en techniek. Een sprekende uitvoering met veel goede momenten. 

Een ongeconcentreerde inzet van En Aranjuez con tu amor valt soliste Sietske Boscha ten deel. Ze laat zich er niet door beïnvloeden en de band pakt het ook weer op. Een prima gespeelde solo.

Lex Paciferat - Harrie Janssen 
To the ones we love - Thom Zigterman 
Alpina Saga - Thomas Doss 
En Aranjuez con tu amor - Rodrigo - Soliste: Sietske Boscha – Altsaxofoon 

4. Gooisch Fanfare Orkest – Hilversum o.l.v. Joop Nijholt
Gooisch Fanfare Orkest laat veel goeds horen, na het verplichte werk zakte de concentratie even weg
Niet heel veel fanfares vandaag op het podium uit andere provincies dan Friesland en Groningen. In de 3e divisie gelukkig wel 4 fanfares uit andere windstreken. Veel jeugd ook bij het Gooisch Fanfare Orkest, dat het programma start met de mars Montana van Jan Van der Roost. Heuse slagwerkpassages, die even nodig hebben om aansluiting te vinden bij de volgende frase. Een mooie opening waarna Alpina Saga een al even prima opening krijgt. In het deciso 1 zijn er kleine haperingetjes, maar de muziek stroomt lekker door in het Cantabile. Voor het Misterioso is het in de zuiverheid even wat minder. In het Misterioso is het niet heel spannend. De techniek in het Maestoso krijgt duidelijk de voorkeur bij deze dirigent. Het is allemaal te horen, maar betekent dat de melodielijn wat teruggedrongen is. Daardoor missen we een beetje opbouw naar het slot.

Het begin van Shenandoah is plots een beetje rommelig in samenspel en zuiverheid. Het orkest blijft er last van houden in dit werkje. Tot slot het solowerk A Tribute to Lionel. David Kuyken bespeelt de vibrafoon en moet soms zijn aandacht verdelen om op een lijn te blijven met de collega slagwerkers. De begeleiding is wat dik gearticuleerd, maar laat de solist in zijn waarde.  

Montana - Jan Van der Roost 
Alpina Saga - Thomas Doss 
Shenandoah - Leonard Ballantine, arr. Marten van der Wal 
A Tribute to Lionel - André Waignein - Solist: David Kuyken – Vibrafoon 

3. Concordia – Wjelsryp o.l.v. Andries Kramer
Concordia presenteert prima programma, soliste blinkt uit
De Friese fanfare Concordia heeft een oude Leger des Heils mars geprogrammeerd van George Marshall. Een van de leermeesters van Eric Ball. De mars krijgt een hoog tempo mee en daardoor blijven wel wat details onhoorbaar. In Tremendus kan Concordia haar volle sound laten horen, ritmisch zijn er enkele vlekjes. 

Autumn Soliloguy wordt op een voortreffelijke manier vertolkt door Janny Ali Gruber-Veenstra. Op een zeer muzikale manier begeleid door het orkest. Hoewel de zomer nog moet komen doet het sentimentele gevoel in dit werk een beetje verlangen naar de herfst. Voor mij een van de hoogtepunten van de dag. Dank je wel.

Alpina Saga krijgt een afgemeten opening. In de aanloop naar het Allegro con Brio is plots de zuiverheid ver te zoeken. Daarna herstelt het orkest zich en in de juiste tempi worden de volgende delen comfortabel gespeeld. Het Misterioso is ook hier aan de veilige kant genomen. Dat gaat iets ten koste van de mysterieuze sfeer, die het geheel moet oproepen. Een goed uitgestippelde weg naar de finish wordt door het orkest prima opgepakt. 

Mighty to Save - G. Marchall arr. Jos Stoffels
Tremendus - Arend Gerds 
Autumn Soliloguy - James Barnes - Soliste : Janny Ali Gruber-Veenstra – Sopraansaxofoon 
Alpina Saga - Thomas Doss 

2. West Frisia – Twisk o.l.v. Lieuwe de Jong
Geheel andere opvatting van West Frisia
Na de fanfare uit de N-O polder nu de eerste van twee fanfares uit Noord-Holland. De muzikale lijnen in Picardy Hymne worden soms wat abrupt onderbroken door het te vroeg loslaten van de noten. Jammer genoeg is de stemming niet optimaal in het eindakkoord. Een solide opening en een mooie opbouw naar het Allegro con brio. Niet zonder vlekjes en stemming blijft af en toe opspelen. Het Ritmico zit iets boven 145 tellen p/m. Het Cantabile is precies op tempo. De overgang naar het Misterioso is wat kwetsbaar. Het Misterioso zelf komt wat luid over. Prima trompet. Tempo di rubato mooi vorm gegeven. Flitsende start van het Allegro ritmico. In het Maestoso spelen weer de stemmingsproblemen op, maar het slot staat als een huis.

De solo invullen met een hele sectie kan best werken. Jammer dat ze ook op hun plek bleven zitten. Dat deed het af een toe een beetje verzanden. Met een kwartet gelijk spelen maakt het niet gemakkelijker. Olimpico van Orsomando is een uitdagende variatie op een standaardmars. Soms valt het een beetje voorover. De balans in het orkest is over het algemeen prima. 

Picardy Hymne - Jan de Haan 
Alpina Saga - Thomas Doss 
Dont Mock Baroque - Wilfred Shadbolt - Solisten : Ineke Kok, Klaas Metselaar, Henny Mulder, Marja Beets - Euphonium 
Olimpica - Giovanni Orsomando

1. FBCR – Bant, Creil, Rutten o.l.v. Koop Meindert Schokker
FBCR hinkt op meerdere gedachten, ritmisch en technisch zijn er nog uitdagingen
FBCR is de eerste van een achtal fanfares die vanavond zullen strijden om de Spikers in de 3e divisie. Guardian of my Soul, met daarin opgenomen de melodie Aurelia, laat ons kennis maken met deze fanfare. Wat opvalt zijn de stemmingsproblemen in de octaven waardoor het niet wil mengen. Een flink gevulde zaal krijgt vervolgens voor het eerst het verplichte werk voorgeschoteld. De opening laat ons de grootsheid van de bergen horen. Met een knipoog naar John Williams. Het ensemble spel is niet geheel sluitend voor het snelle deel en het fortissimo zakt in. Het Cantabile houdt tempo, maar naar het Andante Calmo sluipt de twijfel er wat in. Veel elementen van het Misterioso zijn hoorbaar, maar ze versmelten niet echt. Ook daarna is er veel goeds te beluisteren, maar het hinkt op verschillende muzikale gedachten.

Andres Verweij op Euphonium speelt heerlijk ontspannen de Euphonium Ragtime, een licht swingend werkje van André Waignein. Tot besluit de John Williams March from 1941. Een mars vol ritmische uitdagingen die het orkest niet allemaal uit de weg ruimt. Vooral de kwartentriolen zorgen voor wat onrust. Ook de toonsoortwisselingen nemen wat aandacht voor de ritmiek weg.  

Guardian of my Soul - Darren Shaw 
Alpina Saga - Thomas Doss 
Euphonium Ragtime - Andre Waignein - Solist: Andres Verweij – Euphonium 
Concert March from 1941 - John Williams, arr. Steve Sykes

Loting
1. FBCR – Bant, Creil, Rutten o.l.v. Koop Meindert Schokker 
2. West Frisia – Twisk o.l.v. Lieuwe de Jong
3. Concordia – Wjelsryp o.l.v. Andries Kramer 
4. Gooisch Fanfare Orkest – Hilversum o.l.v. Joop Nijholt 
5. Halleluja – Anjum o.l.v. Gatse Hylkema 
6. Legato - Burgum o.l.v. Sijtze van der Hoek 
7. MPM – Geldermalsen o.l.v. Willem Stoops 
8. Looft den Heer – Boornbergum o.l.v. Jappie Dijkstra 

Eerste orkest op het podium: 18:30 uur
Jury: Rob Goorhuis en Jan de Haan
Verplicht werk: Alpina Saga - Thomas Doss
De lokkende klanken van een fanfare dwalen langs de berghelling naar de vallei. Een bergwandelaar staat stil en kijkt omhoog om de schoonheid van de berg te bewonderen. Maar voorzichtigheid is geboden, want deze pracht kan bedrieglijk zijn en velen zijn hier op weg naar boven gegaan ¬- om nooit terug te keren…
Misterioso: tijdens een heldere nacht lijken de sterren binnen handbereik te zijn. Alleen de wind en de fluistering der natuur doorbreken de stilte.
Andante: een nieuwe dag breekt aan en geeft de bergwandelaar de moed en de kracht om zijn weg terug naar de vallei te zoeken.