GSF 2019 Fanfares 5e divisie: Gouden Spiker voor Harmonie – Beetgum

Laatste update om 17:26 op Tuesday, 28 May

Uitslag 5e divisie

Totaal programma:
Gouden Spiker: 
Harmonie – Beetgum
Sulferen Spiker: Twister – Winsum
Brúnzen Spiker: Crescendo – Holwerd

Verplicht werk:
1e prijs: 
Twister – Winsum o.l.v. Stefan de Groot
2e prijs: 
Crescendo – Holwerd o.l.v. Durk Krol 
3e prijs:
Harmonie – Beetgum o.l.v. Christina van der Bijl

Solisten:
1e prijs:
Tialda Edelman – Altsaxofoon - Harmonie – Beetgum
2e prijs:
Wopkje Bengmans – Bugel - Crescendo – Holwerd
3e prijs:
Cor Jager – Besbas - Wilhelmina – Zuidhorn

 


De Gouden Spiker uitgereikt aan Harmonie Beetgum

10. Crescendo – Idskenhuizen o.l.v. Sipko Feikens
Een overtuigend begin van Christ, be our light. Het orkest heeft al een flinke klank, niet zonder verbetermogelijkheden in zuiverheid. De laatste maat werd wel erg kort. In Zodiac kan het orkest goed overweg met zijn grote tuttiklank. Dynamisch is niet zo spannend wat met name in het slagwerk gebeurt. Compliment voor de bugelgroep die ondanks zijn omvang erg goed te horen is. Het verplichte werk wordt comfortabel uitgespeeld. Niet alles is even verfijnd gespeeld, maar dit levert niet echt problemen op voor dit orkest. 

Sorry wordt door Femke Hettema met veel schwung gebracht. Een solo optreden dat zeer leuk was om naar te luisteren. In de mars Everest laat Crescendo nogmaals horen wat het in huis heeft. Een goed optreden om de 5e divisie vandaag mee te besluiten.

Christ, be our light - Bernadette Farrell, arr. Feike van Tuinen 
Zodiac - Jan de Haan 
Sorry (Kyteman) - Arr. Rieks van der Velde - Solist : Femke Hettema – Bugel 
Everest - Jacob de Haan 

9. Studio – Stiens o.l.v. Wilbert Zwier
Studio worstelt met zuiverheid
Met The Centurion heeft Studio Stiens een stevige mars geprogrammeerd. Over de techniek in de mars wordt dan ook enigszins heen gespeeld. Vanaf het begin is het probleem van de zuiverheid het orkest in geslopen. In Yellow Mountains vindt het orkest zijn plek op het podium. Duidelijke muzikale lijnen worden steeds meer hoorbaar. 

Twee solisten die uit het hoofd The Wind Beneath my Wings ten gehore brengen. Lekkere momenten worden afgewisseld met voor deze muziek wat te luid spel. Zodiac krijgt een zeer gecontroleerde start, de stier wordt aan alle kanten in bedwang gehouden. In het langzamere tweede deel heeft het orkest het opnieuw moeilijk met de zuiverheid. Ook in de balans worden de bugels regelmatig onder de voet gelopen. 

The Centurion - Philip Sparke 
Yellow Mountains - Jacob de Haan 
The Wind Beneath my Wings - Marten van der Wal - Solisten : Wybren van Dijk – Trompet, Arjen de Haas - Trombone 
Zodiac - Jan de Haan 

8. Muziekvereniging Schylge – Terschelling o.l.v. Andries de Haan
Gecontroleerd optreden met een interessante opvatting verplichte werk
De fanfare van Terschelling begint met een vrolijk klinkende mars. De balans is opvallend goed, met name in de basse solo en het trio laat ook horen dat er met zorg wordt gespeeld. Als koraalmatig werk is gekozen La Paz del Señor. Mooie uitgezette lijnen helpen het orkest, dat hier en daar wel wat kampt met de zuiverheid. Jammer genoeg ook bij het slot. 

Sandra van den Driest is de soliste op bugel in de ballade Look at me van Dagmar Kildevann. Een fijne bugeltoon, mag misschien nog iets vrijer gespeeld worden. Zodiac wordt gecontroleerd ingezet. De articulatie maakt het mogelijk om andere lijntjes te horen. De ritmiek kan hier een daar beter. Mooie opbouw in Waterman met mooi tenuto in het lage koper. Een majestueus einde dat geen Leeuw zou misstaan.  

Sempre Pronto - Jeu Weijers 
La Paz del Señor - Trad, arr. Menno Haantjes 
Look at me - Dagmar Kildevann - Soliste : Sandra van den Driest – Bugel 
Zodiac - Jan de Haan 
 

7. Soli Deo Gloria – Uithuizermeeden o.l.v. Sander Snip 
Vooral in Zodiac overtuigend
Wat probleempjes met het samenspel in de intro van Lady Stewart ontmoedigen het orkest niet. Onderweg zijn er nog wat spannende momenten, maar het slot is overtuigend. Dan volgt al weer voor de zevende keer Zodiac. Een uitvoering van de Stier die in de zachte gedeeltes soms iets mist, in de krachtiger passages loopt het wel bij dit orkest. Er is veel aandacht besteed aan de dynamische verschillen en dat maakt Zodiac tot een leuk werk om naar te luisteren. De uitvoering van Soli Deo Gloria mag er zeker zijn.

Een trombonesolist nu in Springtime van Rob Ares. Danny Bogema mag eerst in het langzame tempo de lente te voorschijn toveren, waarna het los gaat en een heerlijk rock-stukje klinkt. Lekker gespeeld. De mars Castell Coch doet de vermoeidheid voelen bij het orkest. Tussen slagwerk en blazers is het niet steeds gelijk. De techniek vormt hier en daar ook een struikelblok. 

Lady Stewart’s Air - Peter Graham, arr. Luc Vertommen 
Zodiac - Jan de Haan 
Springtime - Rob Ares - Solist : Danny Bogema – Trombone 
Castell Coch - T.J. Powell, arr. Jan de Rooij 

6. Crescendo – Holwerd o.l.v. Durk Krol
Ingetogen optreden Crescendo 
Aurelia is de opening van het programma van Crescendo Holwerd. Een uitvoering die de band van de nervositeit afhelpt. De start van Zodiac krijgt een goed karakter mee. De tempi kloppen, al schommelt het wat. De zuiverheid en articulatie speelt het orkest hier en daar parten. Het Solenelle is wat minder van klank, maar daarna speelt het orkest weer naar zijn mogelijkheden. 

Concerto d’aranjuez begint helaas onzuiver en in een hoog tempo tot de soliste begint. Wopkje Bengmans brengt de bekende melodie ingetogen. Als mars koos Crescendo voor Lex Paciferat van Harrie Janssen, een recent marsje dat de fanfare lekker laat klinken.

Aurelia - S.S. Wesley, arr. Lieuwe de Jong 
Zodiac - Jan de Haan 
Concerto d’aranjuez - J. Rodrigo - Solist : Wopkje Bengmans – Bugel 
Lex Paciferat - Harrie Janssen 

5. Harmonie – Beetgum o.l.v. Christina van der Bijl
Geslaagd optreden 
De fanfare uit Beetgum opent met Christ, be our Light. Een werkje waarin het orkest al laat horen dat de verschillende secties op dit niveau goed bezet zijn. De onderlinge zuiverheid laat nog wat te wensen over, verder wordt met overtuiging gespeeld. Zodiac begint voor het eerst vandaag in het juiste tempo, ook in het tweede deel is het tempo precies, in dit geval hoger dan tot nu toe. De dirigente heeft van het werk een geheel proberen te maken en dat is haar goed gelukt. Er valt zeker nog wel iets te winnen in zuiverheid en samenspel, maar deze uitvoering was fijn om naar te luisteren.

In Tialda Edelman heeft het orkest een fijne soliste gevonden met een zeer fraaie alt-sax klank. De muziek komt echt tot leven, prima gedaan. Met de afsluitende Mars van de 41ste lichte brigade besluit Harmonie het geslaagde optreden. 

Christ, be our Light - B. Farell, arr. Feike van Tuinen 
Zodiac - Jan de Haan 
Spanish Dance - Carl Wittrock - Soliste : Tialda Edelman – Altsaxofoon 
Mars van de 41ste lichte brigade - Maarten van der Worp 

Loting groep 2 
6. Crescendo – Holwerd o.l.v. Durk Krol
7. Soli Deo Gloria – Uithuizermeeden o.l.v. Sander Snip
8. Muziekvereniging Schylge – Terschelling o.l.v. Andries de Haan
9. Studio – Stiens o.l.v. Wilbert Zwier
10. Crescendo – Idskenhuizen o.l.v. Sipko Feikens

4. Wilhelmina – Zuidhorn o.l.v. Anneke Bosma
Wisselend optreden Wilhelmina
To My Country is een koraal uit de 3e Symfonie van Bernard Zweers. De start met trombones en bassen ligt helemaal open en zorgt voor een kwetsbare opening. In de tutti's is de balans nog een aandachtspunt.  Wilhelmina opent Zodiac zoals velen vandaag al in een iets hoger tempo dan aangegeven (kwart is 100). In het Waterman deel is het voorgeschreven tempo nog wat lager (92). De uitvoering is wat minder kleurrijk, doordat er niet zoveel variatie te horen valt in articulatie en dynamiek. Het samenspel is niet altijd even strak als in het laatste deel. 

Een solo op Bes Bas is altijd iets speciaals. Don’t Mock Baroque is een uitstekend geschikt werkje hiervoor en Cor Jager staat z'n mannetje. Met de mars On Wings of Liberty van Rob Goorhuis besluit Wilhelmina haar optreden. De mars vraagt nogal wat van dit orkest en de vermoeidheid is te horen aan het slot.

 

To My Country - Bernard Zweers, arr. Johan de Meij 
Zodiac - Jan de Haan 
Don’t Mock Baroque - Wilfred Shadbolt - Solist : Cor Jager – Besbas 
On Wings of Liberty - Rob Goorhuis 

3. Twister – Winsum o.l.v. Stefan de Groot
Een jeugdorkest volop in ontwikkeling
De huwelijksmars Il Matrimonio is een originele keuze van het derde orkest vanochtend. Het begin is onwennig van dit zeer jeugdige muziekgezelschap, jeugdorkest van fanfare De Bazuin uit Winsum. Ook in Yellow Mountains laat het orkest horen echt een opleidingsorkest te zijn, dat hier zeer op zijn plaats is. De Bazuin kan uitkijken naar een aantal getalenteerde spelers. In het Queennummer Save Me, in een arrangement van Hendrik de Boer, etaleert Julia van Wijk haar mooie cornettoon. 

Tenslotte staat Zodiac op het programma. Het begin is zeker gespeeld, maar gaandeweg het eerste deel (Stier) wordt de voorgeschreven articulatie niet meer gevolgd. Daardoor worden ook in de delen daarna wel wat muzikale lijnen gemist. Afgezien daarvan geeft dit jeugdorkest een uitvoering die het werk overeind laat, ondanks grote verschillen in de ontwikkeling van de leden van het orkest.

Il Matrimonio - Timothy Travis 
Yellow Mountains - Jacob de Haan 
Save Me - Brian May, arr. Hendrik de Boer - Solist : Julia van Wijk – Cornet 
Zodiac - Jan de Haan 

2. Excelsior – Burgwerd o.l.v. Erik van der Veen
Goede intenties bij Excelsior Burgwerd
Met The Great Escape vrolijkheid in de zaal. Ee werkje dat bol staat van de articulatie aanwijzingen. Zeker niet alles kwam over, maar de sfeer van het werkje was er zeker. Be Still for the Presence of the Lord begint wat ingetogen voor een Molto Cantabile, maar het orkest laat in de tutti's horen al over een fraaie klank te beschikken. De sololijntjes zijn wat kwetsbaarder. Dreamflight is een lekker in het gehoor liggend werkje, dat de tenor sax goed op de voorgrond brengt. 

Zodiac krijgt van Excelsior een wat lichtere opzet en dat werkt wel. Dynamisch is het iets minder onderscheidend. In het deel van de Schorpioen zijn logische muzikale lijnen te horen, die de muziek naar voren laten komen. In Waterman wordt de articulatie wat minder consequent uitgevoerd. In het afsluitende teken van de dierenriem, Leeuw, is de zuiverheid wat minder. Een uitvoering met goede intenties.

The Great Escape - Elmer Bernstein, arr. Johnnie Vinson 
Be Still for the Presence of the Lord - David Evans 
Dreamflight - Patrick Millstone - Solist : Afke Bosgraaf-Baarda - Tenorsaxofoon 
Zodiac - Jan de Haan 

1. CMV Oranje – ’t Zandt o.l.v. Jogchum Rooda
Wisselend optreden met de focus op Zodiac
De fanfare-dag van het Gouden Spiker Festival wordt afgetrapt met een oude favoriet, de mars Punjaub. De zaal zit lekker gevuld op dit vroege uur. Ook redelijk wat collega muzikanten zijn komen luisteren naar het Groningse orkest. De mars krijgt een enthousiaste uitvoering waarbij met name de ritmiek nog wel wat verbeteren kan. The Lady Caliph, ook wel bekend als Morricone's Melody, krijgt van Bart Datema een solide uitvoering. De begeleiding van Oranje is functioneel.

Dan volgt de eerste uitvoering van het verplichte werk Zodiac. Hier laat het orkest horen over meer kleur te beschikken. In zuiverheid en ensemblespel valt nog zeker te winnen. In elk deel worden wel fijne momenten afgewisseld met met wat minder zekere en kwetsbare ogenblikken. Het slot heeft wat weinig zeggingskracht. Met Deep Harmony besluit Oranje haar optreden. Ook hier is nog ruimte voor verbetering, al is balans en dynamiek al goed uitgewerkt.

Punjaub - Payne, arr. Gosling Mol 
The Lady Caliph - Ennio Morricone, arr. Andrew Pearce  - Solist : Bart Datema – Euphonium 
Zodiac - Jan de Haan 
Deep Harmony - H. Parker, arr. Menno Haantjes 

Loting 5e divisie groep 1
1. CMV Oranje – ’t Zandt o.l.v. Jogchum Rooda 
2. Excelsior – Burgwerd o.l.v. Erik van der Veen 
3. Twister – Winsum o.l.v. Stefan de Groot 
4. Wilhelmina – Zuidhorn o.l.v. Anneke Bosma 
5. Harmonie – Beetgum o.l.v. Christina van der Bijl 

groep 2 loting om 10:45 uur
6. Crescendo – Holwerd o.l.v. Durk Krol 
7. Soli Deo Gloria – Uithuizermeeden o.l.v. Sander Snip 
8. Muziekvereniging Schylge – Terschelling o.l.v. Andries de Haan 
9. Studio – Stiens o.l.v. Wilbert Zwier 
10. Crescendo – Idskenhuizen o.l.v. Sipko Feikens 

Eerste orkest op het podium: 9:30 uur
Jury: Bienze IJlstra en Ido Gerard Kempenaar
Verplicht werk: Zodiac - Jan de Haan