BBW hoopt op voorzetting successen 2017

Laatste update om 13:33 op Friday, 17 November

Verplicht om voor de Belgische titel te gaan

'Met het palmares dat Brassband Willebroek heeft, zijn wij het ons en onze volgers altijd verplicht om voor de Belgische titel te gaan. Zeker na een behaalde wereldtitel! We hebben dit jaar al mooie internationale resultaten neergezet op het EBBC 2017 en het WMC 2017 waar we steeds als beste Belgische band naar boven kwamen. Hopelijk kunnen we dit bevestigen op het BBK 2017. De voorbereidingen gaan goed, zondag (19 november, red.) hebben we onze laatste publieke uitvoeringen van de twee 'test pieces', de band zal gereed zijn voor het kampioenschap'. Aan het woord is principal cornetspeler van Brass Band Willebroek, Lode Violet.

4 weken rust

Na een zeer druk seizoen waarin de band aan 6 (!) wedstrijden deelnam, hadden de muzikanten 4 weken rust gekregen. De voorbereidingen op het verplichte werk zijn gestart na het Kioskconcert wat de band op 13 augustus jl. gaf in Oostende. Violet: 'Waar we vorig jaar met het plichtwerk Raveling, Unraveling bijna met een transcriptie van Ravel's La Valse moesten werken, zijn we dit jaar terug wat meer vrij met de keuze van muzikale interpretatie. Leuk aan deze compositie is dat de typische brass band sound een paar keer aan bod komt door het werk heen. Zo gaat het denk ik voor vele bands een uitdaging zijn om alles tot de laatste noot in balans te houden . Uiteraard ga ik niet prijs geven waar Brassband Willebroek moeilijkheden mee heeft, maar we zijn zeer blij dat alle criteria aan bod komen - naast tutti ook veel solistisch werk - zodat de jury vele beoordelingen kan maken'. 

Keuzewerk is een voordeel

De bands in de hoogste divisie spelen naast het verplichte werk, ook een keuzewerk. Op de vraag of dit voor- of nadelig is voor de Belgische bands is Violet duidelijk: 'Zeker een voordeel! Dezelfde formule wordt gebruikt op het EBBC, het maakt het de winnaar gewoon om 2 werken voor te bereiden voor een kampioenschap. Wat voor amateur bands toch niet vanzelfsprekend is op zo'n hoog level. Mocht je door omstandigheden een mindere uitvoering van het plichtwerk hebben, kan je dit als band nog proberen goed te maken met het keuzewerk'.

Frans Violet doet alle voorbereidingen

Waar sommige bands in aanloop naar een groot evenement werken met verschillende dirigenten, is dit bij Willebroek niet het geval: 'Met Willebroek werken we zeer zelden met andere dirigenten. De band heeft hier geen baat bij, de muzikanten niet en Frans Violet zelf ook niet. We verwelkomen wel steeds enkele kenners die de repetities volgen met score. Zolang dat Frans zelf geen ongeval heeft waardoor het onmogelijk is zelf met het stokje te zwaaien, zal hier ook niet snel verandering in komen', aldus Lode.

Bij Brass Band Willebroek kent een samenstelling met 12 professionele muzikanten/leraren en een aantal studenten in opleiding. 'Ze zijn ook heel het jaar lid van de band, wat het niveau alleen maar ten goede komt. Willebroek is niet de enige band in België die kan rekenen op een professionele inbreng, zeker in de kampioensafdeling zijn er veel professionele musici aanwezig', verduidelijkt Lode.

Meer toeschouwers in Brussel of Antwerpen

Op de vraag of de zaal in Heist-op-den-Berg voldoet voor een dergelijk evenement, reageert Lode: 'Hmm, het doet natuurlijk pijn om naar andere Europese toplanden te zien welke concertzalen zij ter beschikking hebben. Ik kijk maar naar het Verenigd Koninkrijk met de Royal Albert Hall of Noorwegen met de Grieghallen, ook Nederland met TivoliVredenburg. In België zijn er zeker ook zo'n concertzalen, maar ik vermoed dat dit vooral een financiële kwestie is, wat natuurlijk jammer is als je de beste bands van de wereld hebt. Heist-op-den-Berg heeft voor heel het land ook een zeer moeilijke verbinding, als je bijvoorbeeld in Brussel of Antwerpen het evenement laat plaats vinden ben ik er zeker van dat er ook nog veel meer toeschouwers zouden zijn'!