Amsterdam Brass op concertreis naar Zwitserland

Laatste update om 14:34 op Thursday, 25 April

Van donderdag 23 mei tot en met zondag 26 mei zal Amsterdam Brass in Zwitserland verblijven. De Kampioensdivisieband doet hier mee aan het St. Galler Kantonalmusikfest en zal een optreden verzorgen samen met de plaatselijke band uit Rehetobel, het orkest waar de eerste hoorniste en bandmanager van Amsterdam Brass, Sara Rellstab, haar eerste noten leerde spelen.

St. Galler Kantonalmusikfest
Sara heeft dit alles georganiseerd omdat ze haar medemuzikanten graag wil laten zien dat het systeem van 'banding' in Zwitserland anders is dan wij in Nederland gewend zijn. Gewoonlijk gaat een band jaarlijks naar een plaatselijk of regionaal concours en eens in de vijf jaar naar een grotere wedstrijd. Bij de deelname gaat het uiteraard om het maken van hoogwaardige muziek, maar het sociale aspect (meestal in een grote tent waar het gerstenat rijkelijk vloeit) is zeer zeker bijna even belangrijk. Het St. Galler Kantonalmusikfest heeft dit jaar meer dan zeventig deelnemers uit de regio. Er is geen orkest uit de regio dat niet aanwezig is. Daarnaast zijn er nog meer dan tien orkesten uit andere regio's, een flinke organisatie dus met meer dan tachtig orkesten.

Ook vertelt Sara dat ze haar medemuzikanten graag laat zien waar ze vandaan komt, het mooie Zwitserland met haar ongerepte natuur en machtige bergen. Overdag is er op vrijdag en zaterdag dan ook vrije tijd waarbij een trip de bergen in zeker tot de mogelijkheden behoort. Op vrijdagavond zullen de Amsterdammers aan de bak moeten in een concert met de plaatselijke brassband en het jeugdorkest waarin een groot deel van de jongeren van Rehetobel speelt. Op zondag is er eerst de marswedstrijd, een vast onderdeel bij ieder concours, en later de concertwedstrijd. Amsterdam Brass speelt als vrij werk "Angels and Demons" van Peter Graham; het verplichte werk is "Suite from West Side Story" in een arrangement van Eric Crees. Het is overigens de derde keer dat Amsterdam Brass naar Zwitserland vertrekt. De vorige twee keer nog onder de naam "Nationale Brass Band" in de jaren 90. Een buitenlandse reis financieren is altijd lastig met een brass band. Een gehuurde bus heeft immers al snel 50 zitplaatsen terwijl je band maar 30 leden heeft. Als je dit leest: er is altijd nog plek voor een extra cornet!

Naar Nederland
Sara kwam drie jaar geleden naar Nederland om te promoveren in Gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Bij de keuze om in Nederland te promoveren speelde het niveau van de brassbands hier zeker een rol. We zagen haar zodoende op het NBK-podium bij Amsterdam Brass, Rijnmond, Backum en Breukelen. Haar lidmaatschap bij Amsterdam Brass zal echter na de zomer eindigen vanwege een verhuizing naar Leeuwarden. Of ze in Friesland zich weer meteen anmeldt bij een band is nog onzeker. Toen ze in Nederland kwam had ze hier geen familie en vrienden, en daardoor des te meer tijd voor haar hobby. Inmiddels raakt ze gesetteld, heeft ze in Nederland een vriendin gevonden, en vraagt haar werk veel tijd. Of ze na haar promotie weer naar Zwitserland vertrekt laat ze nog even in het midden. Ze mist haar familie en Zwitserse vrienden, en ook de natuur. "In Nederland is ook mooie natuur, maar dat is dan vaak door mensen aangelegd. Hier passen de mensen de natuur aan, terwijl in Zwitserland de natuur de mensen heeft aangepast" besluit de nog jonge bandmanager.

Meer informatie over het gastorkest van Amsterdam Brass in Zwitserland: https://www.mg-rehetobel.ch