GSF 2019 3e divisie Uitslag Gouden Spiker voor Meeuwen

Laatste update om 16:31 op Saturday, 20 April

3e divisie Uitslag

Totaal programma
Gouden Spiker Kunst en Vriendschap – Meeuwen

Zilveren Spiker Brassband Opsterland – Frieschepalen/Bakkeveen

Bronzen Spiker Backum Brass – Castricum

Verplicht werk
1e prijs Backum Brass – Castricum

2e prijs Kunst en Vriendschap – Meeuwen

3e prijs Brassband Opsterland – Frieschepalen/Bakkeveen

Solistenprijzen
1e prijs Roy van Schagen - Backum Brass – Castricum

2e prijs Melis Bijlstra - CMV De Bazuin – Triemen Westergeest

3e prijs Pieter Gjaltema - Brassband Opsterland

 

5. Backum Brass – Castricum (Vincent Verhage)
Backum geeft de jury wat te kiezen, een Partita vol stijl en muzikaliteit
Laatste band dit jaar op het Gouden Spiker Festival is de nummer 3 van het laatste NBK Backum Brass. De Noord-hollanders hebben gelijk Partita op de lessenaar en het eerste deel loopt heerlijk door. Interessante lijn in de sopraan en een super einde. Vrij snel begint het tweede deel en dat kost wat in de inzet. Zeer stijlvolle cornetsolist, de versnelling is precies op tempo in het Poco piu mosso. In de 3e variatie een geweldig basgeluid mooi in balans. Ook de laatste variaties zeer verzorgd spel, het einde een beetje kwetsbaar. In het derde deel worden grote dynamische contrasten gemaakt. In het appassionato geeft de dirigent precies het juiste tempo aan, maar de band heeft even nodig om er weer bij te komen. Daarna een fraai macho slot. 

The Green Hill is een solo vol Keltische dansen. Roy van Schagen gaat de uitdaging aan en ondersteund door een lekker spelende band zet hij een knappe prestatie neer die in de zaal terecht veel reactie oproept. Een Ben Hollingscompositie als contrast, Memories of a lost boy. Glazen, mallets en stemmen, zeer indrukwekkend. Muziek die je raakt en prachtig uitgevoerd.

De inzet van Mercury is wild. Pas bij de euphoniummelodie komt de rust terug. Dan wordt de mars stoer uitgespeeld.

Partita - Edward Gregson 
The Green Hill - Bert Appermont - Solist: Roy van Schagen – Euphonium 
Memories of a lost boy - Ben Hollings 
Mercury - Jan van der Roost 

4. Brassband Opsterland – Frieschepalen/Bakkeveen (Martine Reijenga)
Een mooi en zeer sfeervol begin van het optreden van Brassband Opsterland met Abide with Me. Een paar kleine vlekjes. Het begin van Partita is mooi in balans, de verschillende thema's lopen mooi in elkaar over. In het koraal van het tweede deel gebeuren plots allerlei ongelukjes. Met de cornetsolo herneemt de band zich. Prima solo. De tempi worden volgens de score gespeeld in de volgende variaties. Het tweede deel wordt zeer verzorgd afgerond. Kleine vlekjes in het derde deel doen niets af aan een zeer fijne uitvoering. Een plezier om naar te luisteren.

Let me try again, een van de weinige hits die Frank Sinatra in Nederland had, wordt door Pieter Gjaltema vertolkt. In het tweede refrein geeft de solist wel heel veel. Hij komt gemakkelijk boven de band uit. Prima gespeeld. Diezelfde band besluit met hun uitvoering van Barnard Castle in een niet al te voortvarend tempo. 

Abide with me  - arr. Karl Jenkins 
Partita - Edward Gregson 
Let me try again - arr. S. Kerwin - Solist: Pieter Gjaltema – Escornet 
Barnard Castle - Goff Richards 

3. Kunst en Vriendschap – Meeuwen (Henk van Loon)
Kunst en Vriendschap laat te veel liggen
De nummer 4 van de afgelopen NBK start vanavond met de mars die bekend werd van de film Brassed Off, The Cross of Honour. Een ander en vooral groter geluid van deze band uit Brabant. Strak is het zeker met grote dynamische verschillen. Toch wat missertjes in intonatie en op momenten is de balans niet optimaal. 

Norbert Mulkens vertolkt het gouwe ouwe Varied Mood. De omvangrijke cadenza is lastig om in muzikale lijnen te vertalen. Hier verzandt het dan ook. Daarna is het weer volop in de hoogste versnelling, knap gedaan. Inzet van Prelude on Lavenham is qua intonatie niet precies. De band komt lekker los, maar zuiverheid blijft een issue. 

Partita krijgt een mooie marcato start, maar de balans es-bas/bes bas klopt vervolgens niet. De muziek marcheert wel lekker. Deel twee start met ongelijk samenspel. Poco più mosso haalt het tempo van de score niet. In de tutti's klinkt het soms fel. Het slotakkoord stemt niet. De band levert een goed derde deel af. 

Cross of Honour - William Rimmer 
Varied Mood - Ray Woodfield - Solist: Norbert Mulkens – Euphonium 
Prelude on Lavenham - Geoffrey Nobes 
Partita - Edward Gregson 

2. Looft den Heere – Wirdum (Guus Pieksma)
Wat te veel missertjes bij Looft den Heere Wirdum
Een opvallende keuze voor cupmutes bij de start van Lady Stewart's Air. Onderweg is de stemming niet optimaal.

De marcato start van Partita komt wat gedragen over. In intonatie en stemming zijn er wat ongelukjes. In de totaalklank is het zwaar. Het koraal heeft even nodig. De cornetsolo is logisch gespeeld. Het poco più mosso komt niet helemaal op tempo. De opbouw van de 4e variatie is mooi vorm gegeven. Deel drie heeft een goede opzet, jammer van techniek. Aan het einde is het wat onrustig. 

Klaas Visser heeft gekozen voor een Latin thema en brengt beweging in de zaal te weeg. Knap gespeeld en slim gespeeld. Met Barnard Castle wordt ook de mars toegevoegd aan het programma. En deze mars ligt de band goed en dan wordt het altijd een klein feestje. 

Lady Stewart’s Air - Peter Graham 
Partita - Edward Gregson 
Variations on a Latin Theme - Alan Fernie - Solist: Klaas Visser – Euphonium 
Barnard Castle - Goff Richard 

1. CMV De Bazuin – Triemen Westergeest (Hille van Hijum)
De Bazuin laat goede indruk achter
Een mooi stemmig begin van De Bazuin met Karl Jenkins' populaire arrangement van Abide With Me. Kort maar krachtig met een mooie introductie van de solo cornet. 

Partita begint mooi in balans. Bij de herhaling van het eerste thema is het onderoctaaf iets minder vertegenwoordigd. Niet alle herhalingen van het beginthema zijn even intensief gespeeld. Het koraal is non vibrato. Een goede indeling van de cornetsolo is lastig te vinden. De Bazuin heeft even nodig in de 4e variatie maar dan pakt die mooi uit. Ook de laatste heeft een mooie lijn. In het laatste deel zijn de trombones wat ongelukkig. De articulatie wordt naar het einde toe wat dikker. Het einde is weer overtuigend en daarmee kan De Bazuin terug kijken op een bevredigende uitvoering van het verplichte werk.

Een es-bassist die een solo speelt zoals Sugar Blues heeft altijd wat komisch, misschien omdat zoveel bassisten er een act van maken. Melis Bijlstra heeft die act niet nodig. Bijzonder goed gespeeld. De mars ontbreekt er nog aan en de keuze is gevallen op Red & Black. Vermoeidheid speelt de band aanvankelijk parten, maar in het trio herstelt de band zich goed.

Abide with me - W.H. Monk, arr. Karl Jenkins 
Partita - Edward Gregson 
Sugar Blues - Clarence Williams, arr. Alan Morrison - Solist: Melis Bijlstra – Esbas 
Red & Black - Marco Middelberg 

Loting: 

1. CMV De Bazuin – Triemen Westergeest (Hille van Hijum) 

2. Looft den Heere – Wirdum (Guus Pieksma) 

3. Kunst en Vriendschap – Meeuwen (Henk van Loon)

4. Brassband Opsterland – Frieschepalen/Bakkeveen (Martine Reijenga) 

5. Backum Brass – Castricum (Vincent Verhage) 

Verplicht werk: Partita - Edward Gregson

Jury: Durk Lautenbach en Rob Goorhuis