GSF2019 Festival Afdeling Uitslag

Laatste update om 13:22 op Saturday, 13 April

Uitslag:
Ivo Kouwenhoven heeft het in zijn commentaar over de energie en het samenspel. Dat is ook zijn drijfveer voor de keuze van de prijswinnaars.

Gouden Spiker Jeugdorkest Andels Fanfare Corps – Andel (Olaf Schipper)

Zilveren Spiker De Bazuin C – Oenkerk (Trienke Gietema) 

Bronzen Spiker Samenspelgroep Projunior – Gerkesklooster/Stroobos (Dineke Oostra-Kamminga)


Ivo Kouwenhoven spreekt de Bronzen Spiker prijswinnaars toe

Germ Nicolaï Bokaal (voor de eerste keer wordt deze aanmoedigingsprijs uitgereikt) Crescendo C – Drachten (Mariska Boneschansker) 

10. B-Orkest Brassband Valerius – Urk (Franz Bode) 
Tenslotte vanochtend het B orkest van de Urker brassband Valerius. Een vrijwel volledige brassband opent met Repton. Lea Baak is de althoornsoliste in Promises van Jörgen IJsendoorn. Ze weet haar solo goed over het voetlicht te brengen en ontvangt een bedankje van jurylid Ivo Kouwenhoven. Met Tell! een mars van Stephen Gibson en het lichtere Dance like David van Andrew Mackereth kiest Valerius voor muziek van Leger des Heils componisten. Na een wat nerveus begin raakte de band steeds meer thuis op het podium.

 

9. Jong SDG – Rinsumageest (Reimer Jan Rondaan)
De hele ochtend is het al zo positief om te zien hoeveel jeugd bezig is met het bespelen van blaasinstrumenten en slagwerk. En hoeveel orkesten al een heel eind zijn met de basis van het samen muziek maken. We hebben ensembles gehoord in alle fases van ontwikkeling en allemaal proberen ze op hun eigen niveau samen muziek te maken. Jong SDG is geen uitzondering. Lekkere up-tempo stukjes uit Olympic Dream, waarna Nicea even wat meer moeite kost. Chester's Chase is een leuk werkje met veel ritmiek waar het orkest goed mee overweg kan.

8. De Oerband – Ureterp (Trienke Gietema)

Al uit het hoofd spelend komen leden van de Oerband op met het overbekende Colonel Bogey. Daarna vermaken ze het publiek met Funny Girls. Verschillende stijlen van muziek in deze kleine suite van Patrick Millstone. Het James Bond Thema levert een stoere trombonesolo op, waarna er twee ABBA songs volgen Lay all your Love on me en Thank you for the Music. Vol enthousiasme begeleidt door de 3 slagwerkers.

7. Crescendo C – Drachten (Mariska Boneschansker)
Het jeugdorkest van harmonie Crescendo uit Drachten bestaat uit 20 jonge muzikanten, voornamelijk houtblazers. Na een vlotte start met Hogan's Heroes is Along the Chrystal Coast al wat lastiger. Dirigente Mariska Boneschansker leidt ze er goed doorheen. Het leuke van muziek is dat je het samen doet. 

6. Jeugdorkest Andels Fanfare Corps – Andel (Olaf Schipper)
Ongetwijfeld het orkest deze ochtend dat de meeste kilometers heeft afgelegd naar het hoge noorden. En ongetwijfeld ook het grootste orkest met 30 muzikanten. Het orkest is samengesteld als een volledige fanfare en zo functioneert het ook al. Een lekkere mars om te beginnen, daarna is Sara Westerlaken de solist op hoorn in Air Poétique van Ted Huggens en ze gaat die uitdaging aan. Met Zuid-amerikaanse klanken besluit het orkest haar optreden in Brasiliana van Jan Van Der Roost. Zeer sfeervol. 

5. Samenspelgroep Projunior – Gerkesklooster/Stroobos (Dineke Oostra-Kamminga)
Gisteravond hoorden we al de jeugdbrassband van Projunior en ze waren succesvol. Daarnaast heeft Projunior nog een samenspelgroep met een 6-tal muziekanten die onder leiding van Dineke Oostra de weg naar de jeugdbrassband zeker zullen vinden. Op het programma samenspel stukjes met fantasievolle titels als De Vrolijke Fluiter en Haaievinnensoep.

4. Jeugdkorps De Bazuin/Westersweach – De Triemen/Kollumerzwaag (Reimer Jan Rondaan)

Dertien spelers vormen het jeugdkorps van De Bazuin/Westersweach. Royal Fanfare wordt krachtig ingezet en ook het koraal Morning Light wordt in een behoorlijk tempo gespeeld. Stilte in de Storm van Jan Smit doet de band al een beetje swingen. 

Jurylid Ivo Kouwenhoven mag de deelnemers van positief kritische feedback voorzien en 3 winnaars aanwijzen.

3. De Bazuin C – Oenkerk (Trienke Gietema) 
Nu op het podium het befaamde rood en zwart van De Bazuin. Ze brengen het publiek in musicalsferen met The Best of Andrew Lloyd Webber. Er komen al heel wat maatsoortwisselingen voorbij en in het best omvangrijke arrangement van Henk Ummels is er ook gelegenheid voor een soliste om even op te staan en uit het hoofd een melodie te spelen. Goed gedaan.

In Rock Pool van Dean Jones verlangen we naar de warme zomer. Regelmatig nemen verschillende groepen in het ensemble de gelegheid om even staand te spelen. En allerlei effecten in de muziek verhogen de sfeer in het laatste deeltje. 

2. Koperbende – Frieschepalen (Martine Reijenga)
Jurylid Ivo Kouwenhoven is benieuwd naar de leeftijd van een wel heel jeugdige cornettiste, 7 jaar is het antwoord. Van Jan en Jacob de Haan worden een aantal samenspelstukjes ten gehore gebracht. Tegelijkertijd is er al alle tijd voor wat entertainment bij deze groep. Op weg naar SurventoBrass over een paar jaar?

De Fietser uit Moskou kwam ook door de zaal fietsen, uitgerust met oranje wintermuts.



1. Reboelje – Donkerbroek (Willem Hoekstra)
Op het podium een kleine 20 jeugdleden met wat ondersteuning. We starten de dag in een ontspannen sfeer. Tijdens Cups speelt een slagwerker een variant van het bekende balletje balletje balletje. Erg leuk gedaan. Er is door dirigent Willem Hoekstra al veel aandacht besteed aan de basis van het samenspel. En vooral in Beauty & The Brains komt dat goed tot uiting.

Loting:
1. Reboelje – Donkerbroek (Willem Hoekstra) 
2. Koperbende – Frieschepalen (Martine Reijenga)  
3. De Bazuin C – Oenkerk (Trienke Gietema) 
4. Jeugdkorps De Bazuin/Westersweach – De Triemen/Kollumerzwaag (Reimer Jan Rondaan) 
5. Samenspelgroep Projunior – Gerkesklooster/Stroobos (Dineke Oostra-Kamminga) 
6. Jeugdorkest Andels Fanfare Corps – Andel (Olaf Schipper) 
7. Crescendo C – Drachten (Mariska Boneschansker) 
8. De Oerband – Ureterp (Trienke Gietema) 
9. Jong SDG – Rinsumageest (Reimer Jan Rondaan) 
10. B- Orkest Brassband Valerius – Urk (Franz Bode)