PBG voorzitter Wilbert Zwier over laatste loodjes richting EBK

Laatste update om 11:16 op Wednesday, 10 April

Nog ruim twee weken en dan vertrekt de Provinciale Brassband Groningen (PBG) richting Montreux om daar de eer namens Nederland hoog te houden tijdens de Europese Kampioenschappen. Tijd voor een gesprekje met solo-trombonist en voorziter Wilbert Zwier.

Richard weet precies wat hij wil
Zwier: "De voorbereidingen lopen, zowel muzikaal als organisatorisch, voorspoedig. We hebben onze handen vol aan het verplichte werk, maar de leden houden de partijen van het keuzewerk goed bij. Vanwege het werk van Richard (Visser, dirigent. red.)  als trompettist bij de KMKJWF moest hij een repetitie missen, die gelukkig opgevangen kon worden door Rolf Verbeek. Met hem werkten we in de NBK-voorbereidingen en voor "Extreme Makeover" in september 2018 ook samen en dat klikt erg goed. Ook is Jaap Musschenga, oud-lid en nog steeds nauw verbonden met PBG, een studiedag aanwezig geweest voor groeps- en tuttirepetities. Verder doet Richard alles zelf, zowel de sectie- als de tuttirepetities. Dat is eigenlijk wel erg prettig: hij kent de band en de partituren van binnen en buiten en hij weet precies wat hij wil. Dat werkt erg effectief".

Drukke planning
Hij vervolgt: "Omdat de planning richting een EBK sowieso al erg druk is, met name omdat maart en april voor veel verenigingen drukke maanden zijn en we bij PBG een groot aantal leden hebben die als muzikant/dirigent/docent aan andere verenigingen verbonden zijn, proberen we de planning zo overzichtelijk mogelijk te houden. Uiteraard zijn er extra repetities en sectierepetities, maar we proppen heel bewust niet alles vol. Op die manier proberen we op een ontspannen manier en goed uitgerust aan het EBK-avontuur te beginnen".

"Je maakt als club een erg intensieve periode mee met elkaar. We zien elkaar bijna vaker dan onze eigen families... Gelukkig is de sfeer binnen de band erg goed en het is merkbaar dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft: een topprestatie leveren in Montreux. Leden zijn tot op het bot gemotiveerd. Helpen elkaar met lastige passages in de stukken, dat is erg mooi om te zien. Het werkt in de motivatie erg mee dat het testpiece, Dear Cassandra, een prachtig werk is dat, ondanks de hoge moeilijkheidsgraad, geweldig is om te spelen én om naar te luisteren."

Gewoon geregeld
"Ook bestuurlijk en qua organisatie werkt iedereen die verantwoordelijk is keihard om alles goed voor te bereiden en goed te communiceren naar de leden. Het is te merken dat dat bij de leden rust geeft en dat iedereen zich alleen maar bezig hoeft te houden met de muziek: daar doe je het uiteindelijk voor. Het blijft op die manier als voorzitter heel overzichtelijk: ik hoef nergens achteraan te zeuren, want dingen worden gewoon geregeld. Ik heb bijzonder veel respect en bewondering voor de club, die in deze hectische periode zo snoeihard werkt om de Montreux-reis tot een onvergetelijke ervaring te maken!

Qua organisatie hebben we, op een paar kleine dingen na, alles op de rit. Financieel lijkt het de goede kant op te gaan, maar het is nu afwachten hoe fondsen en andere subsidieverstrekkers reageren op de plannen die we maanden geleden ingediend hebben. We zijn zeer verheugd met, met name, een mooie financiële bijdrage van de Provincie Groningen en van het Maaike Helena de Gaaij Reisfonds, onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast zijn er een groot aantal particulieren en bedrijven die ons sponsoren, onder andere via onze "Tikkie-actie". We kunnen niet iedereen bij naam noemen, maar we zijn bijzonder dankbaar voor hun bijdragen."

Try-out concerten en pub quiz
Komend weekend staat de eerste try-out op het programma: zondagmiddag 14 april in het Prins Claus Conservatorium in Groningen. "We zullen daar om 13:00 een openbare repetitie houden en vanaf 16:00 uur spelen we zowel het verplichte als het keuzewerk voor de EBK. Verder staan er komende week nog een paar sectierepetities en een lange tutti-repetitie op de planning en, niet te vergeten, de PubQuIzPBG komende zaterdagavond. Dit laatste evenement is bedoeld als fundraiser voor de EBK en was de vorige editie dusdanig gezellig dat we deze weer op de agenda gezet hebben. Inmiddels hebben 10 teams zich aangemeld, dus het belooft een gezellige avond te worden. Een week later, zaterdag 20 april, spelen we tijdens Top Brass Noord in Earnewâld en op 21 april, 1e Paasdag, spelen we in het ZIMIHC-theater samen met Brassband Schoonhoven A in Utrecht."