ONFK 2019 ....in other words.... geeft ruimte voor veel eigen invulling

Laatste update om 23:03 op Saturday, 6 April

Het werd een prachtige strijd waarbij veel te genieten viel. Sommige dirigenten voegden meer toe dan anderen. De partituur geeft vooral in het begin heel veel vrijheid. Hier om ons heen horen we een duidelijke favoriet, maar de juryleden hebben het zoals altijd voor het zeggen. 

7. Andels Fanfare Corps – Andel o.l.v. Anno Appelo 
Andels Fanfare Corps sluit de rij van 7 deelnemers in de 1e divisie. De opening roept wat vragen op. Detail is niet zo goed te horen en in het slagwerk is het soms onduidelijk. In het Allegro energico is het samenspel op momenten niet optimaal. Dan vindt het orkest zijn drive en loopt het goed door het deel heen. Het middendeel is op tempo en de solistische bijdrage zijn comfortabel. In het tutti is het groots, maar mist het een beetje richting. De terugkeer van het Allegro energico wordt omarmd. Mooie functionele opbouw naar het slot, waarin nog wat tempo perikelen in het slagwerk, maar het slot staat als een huis. Een fijne afsluiter van een spannende strijd en nu zien wat het waard is.

Andels Fanfare Corps o.l.v. Anno Appelo  

6. Fanfare Joost Wiersma – Eestrum o.l.v. Ido Gerard Kempenaar 
Joost Wiersma imponeert, genieten vanaf de eerste inzet
Een opening is zo vol kleur. Dit komt echt binnen, zulk goed spel en zulke lange lijnen. Genieten. Het Allegro energico laat zoveel detail horen, ook in dynamiek. Het middendeel is vol overtuiging. Enkele vlekjes blijven niet uit, kleine onzekerheden zorgen dat bogen niet helemaal gevolgd worden. In het fortissimo weer een mooie balans tussen groot koper en bugelgroep. Op W duidelijk meer verschillende elementen te horen dan tot dusverre. De dirigent vraagt nu alles van zijn orkest en een sensationeel slot is het gevolg. Dit was genieten vanaf de eerste inzet. 

Fanfare Joost Wiersma o.l.v. Ido Gerard Kempenaar

5. Fanfare St. Caecilia Puth – Puth o.l.v. Chris Derikx  
St. Caecilia Puth laat vraagtekens achter door bijzondere keuzes
Een sfeervolle opening waarin het slagwerk soms wat aan de luide kant werd. We horen weer andere stemmen, zoals de 2e sopraan, doorklinken. De dirigent neemt zijn tijd ook in het più mosso. Mooi werk van de hoornsectie in het Allegro energico. Ritmische timing in de bassectie is niet precies. Goed gevonden opbouw elementen naar de climax toe. Het middendeel in het juiste tempo gestart laat veel moois horen. Het rubato espressivo is iets te dwingend, verder mooie muzikale lijnen. Opvallende keus om in het fortissimo het lage koper ondergeschikt te laten zijn aan de discant. Dat gaat ook ten koste van de balans. Grote dynamische verschillen, ook waar ze in de partituur niet staan. Het meeste werkt. Of de tempoversnelling aan het eind iets toevoegt valt te bezien.

 
Fanfare St. Caecilia o.l.v. Chris Derikx

4. CMV Excelsior Schraard – Schraard o.l.v. Thom Zigterman 
Verdienstelijke uitvoering vol logische keuzes
De opening is niet zo verstild en allerlei bijgeluiden van dempers helpen er niet bij. Het vervolg is gecontroleerd gespeeld. Ook deze dirigent kiest voor een korte stilte voor het più mosso. De band is voorzichtig in de fortissimo’s waarbij de balans wat wegvalt. Het is wat onrustig in dit hoge tempo. De glazen zijn in de reprise nauwelijks te horen, naast de andere stemmen. Duet van bas en euphonium is niet zonder vlekjes. In het middendeel worden de voorgeschreven tempi gehanteerd en dat levert mooie muziek op. Terug in het Allegro Energico worden logische lijnen gekozen. Niet alles is helemaal tot in het extreme doorgevoerd, maar het mag er zeker zijn. De dirigent laat zijn blijdschap de vrije loop na afloop en daar heeft hij alle reden toe. 

 CMV Excelsior Schraard o.l.v. Thom Zigterman 

3. Kunst Na Arbeid – Lunteren o.l.v. Erik Kluin  
Effectvolle uitvoering van KNA Lunteren, enerverend, maar met vlekjes in het middendeel
Een opening die effectvol is, mooie kleuren. Een intonatie-probleempje daargelaten. Het più mosso leeft en tintelt. In het Allegro energico weet de sopraansax extra hoorbaar te worden. Het zwaar koper klinkt als een orgel. Dynamisch zijn alle schakeringen te volgen. Ook in het langzame middendeel worden de voorgeschreven tempi gehanteerd en dat brengt een mooi contrast met het voorgaande aan. Hier en daar zijn wat vlekjes merkbaar en wat intonaties zijn aan de hoge kant. De opbouw naar het volgende Allegro energico is minder spannend. Kleine ongelukjes gebeuren nu wat meer, maar het is nog steeds zeer enerverend wat dit orkest brengt. Wat een fraaie uitvoering! 


Kunst na Arbeid o.l.v. Erik Kluin

2. CMV Concordia Oldebroek – Oldebroek o.l.v. Jaap Musschenga 
Een verzorgde uitvoering, met een opvatting die op plekken wat verder van de score af stond
...in other words... werd geschreven in opdracht van fanfare Oranje Grootegast als keuzewerk voor het WMC 2017. De titel van dit werk verwijst naar het gegeven dat de componist altijd op zoek is naar iets nieuws. In deze compositie is dat een combinatie van de klank van de fanfare met de klanken van gestemde glazen.  
 
Duidelijke lijnen van dirigent Jaap Musschenga in de opening. De opbouw leidt tot iets te luid spel en een stop. Keuzes waarvan we moeten afwachten hoe de jury dat waardeert. In het Allegro energico heeft het slagwerk problemen om hetzelfde tempo te hanteren als de blazers. Doordat de belangrijkste stemmen redelijk luid spelen zijn andere stemmen minder te horen. In de reprise van het begin van het werk wordt de ritmiek niet overal precies uitgevoerd. In het duet van bas en euphonium zitten wat vlekjes. Het tempo wordt vervolgens veel sneller genomen dan voorgeschreven op weg naar het volgende Allegro energico. Op weg naar het slot komen wat kwetsbare plekjes tegen. Opnieuw een uitvoering waarin veel te genieten viel van een prachtig fanfare-orkest. 


CMV Concordia Oldebroek o.l.v. Jaap Musschenga

1. Muziekvereniging De Eendracht - Den Ilp o.l.v. Marcel Visser  
Niet alles lukte in een werk dat snel verleidt tot ondoorzichtig spel
De kampioen van vorig jaar mag dit jaar het spits af bijten in de 1e divisie. Een sfeervolle opening van De Eendracht, niet zonder vlekjes en een veel te luidruchtige tamtam. In het Allegro Energico zijn er enkele momenten waarop niet alles samen is. In het rustige middendeel horen we magistrale klanken met wel wat onrustige inzetten, enkele balansissues en niet alles staat onder elkaar. De Eendracht zet een krachtige uitvoering neer, waar de andere orkesten mee vergeleken zullen worden. Benieuwd wat er uit deze partituur nog meer naar voren komt. De componist is ervoor naar het hoge noorden afgereisd.


Muziekvereniging De Eendracht o.l.v. Marcel Visser

Loting 1e divisie: 

1. Muziekvereniging De Eendracht - Den Ilp o.l.v. Marcel Visser 

2. CMV Concordia Oldebroek – Oldebroek o.l.v. Jaap Musschenga 

3. Kunst Na Arbeid – Lunteren o.l.v. Erik Kluin 

4. CMV Excelsior Schraard – Schraard o.l.v. Thom Zigterman 

5. Fanfare St. Caecilia Puth – Puth o.l.v. Chris Derikx  

6. Fanfare Joost Wiersma – Eestrum o.l.v. Ido Gerard Kempenaar   

7. Andels Fanfare Corps – Andel o.l.v. Anno Appelo 

Verplicht werk:  ... in other words... - Marco Pütz

Jury: Jan de Haan, Danny Oosterman, Frans-Aert Burghgraef