ONFK 2019: Een korte maar hevige strijd om de titel in de 2e divisie

Laatste update om 17:10 op Saturday, 6 April

Met slechts 4 orkesten in de 2e divisie is de strijd al weer ten einde. Vooral het middendeel zal de scherprechter zijn in het werk van Harrie Janssen. 

4. Muziekvereniging Crescendo – Winterswijk o.l.v. Erik Kluin  
Andere keuzes in een zeer interessante uitvoering van Crescendo
De Russische schilder El Lissitzky was zijdelings verbonden aan De Stijl. Theo van Doesburg was een bewonderaar van het werk van deze Rus. ' Versla de Witten met de Rode Wig' is een lithografische Soviet-propagandaposter uit 1919/1920 ontworpen door Lissitzky waarbij de strijd tussen de bolsjewiken en de mensjewiken het onderwerp is. 
 
Een begin in een opvallend hoog tempo van Crescendo. Veel valt op zijn plek, al voelt het soms net niet comfortabel. Soms sluit het net niet helemaal. De klank van het orkest is zeer fraai. Er is veel detail te horen. De dirigent neemt de vrijheid om de tempi naar zijn eigen hand te zetten. Een solide slot van het eerste deel. 
 
Een overtuigend begin van het tweede deel. Slimme stokkenkeus op de pauken. Prima euphonium-cadenza. Het koraal krijgt een behandeling met zeer lange lijnen en een doorgaand tempo. Effectief is het zeker. 
 
De opbouw van het derde deel is zeer effectvol. De sax-groep heeft soms moeite om figuraties in te passen in het hoge tempo van hun dirigent, maar verder is dit een prachtig orkest dat laat horen wat voor muziek er allemaal verscholen zit in de partituur van Harrie Janssen. 


Muziekvereniging Crescendo o.l.v. Erik Kluin

3. CMV "Oranje" - Assen o.l.v. Johan Gerkes 
Oranje laat te veel steekjes vallen
Theo van Doesburg met zijn “Composition in Black and White” diende als inspiratiebron voor het middendeel. Het schilderij is een abstractie van een landschap. Een zwart lijnenspel tegen een witte achtergrond zet de verbeelding aan het werk. In de compositie wordt dit vertaald naar een afwisseling van heldere en donkere klankkleuren. 
 
De aanpak van Oranje is directer gearticuleerd dan de orkesten hiervoor. Een fanfare van deze omvang hebben we vandaag nog niet gezien. In de overgangen speelt die omvang parten en in de tutti’s komt het wat minder verfijnd over. De balans is niet altijd optimaal en het samenspel is op hoorbare plekken niet sluitend. Gelukkig blijft er ook veel detail te onderkennen. 
 
In het tweede deel is de paukensolo in de zaal niet te horen. Mooie momenten worden hier afgewisseld met minder aansprekende frases.  
 
In het derde deel wordt de muziek fragmentarisch door het afbreken van lijnen. De juiste balans is niet altijd aanwezig. Het orkest blijft gecontroleerd muziek maken en aan het slot zijn ook de scherpe kantjes van de dynamiek er wel af. Een orkest dat kwaliteit laat horen, maar het soms ook moeilijk heeft met zichzelf.

CMV Oranje o.l.v. Johan Gerkes

2. CMV Beatrix – Doezum o.l.v. Ido Gerard Kempenaar 
Beatrix raakt je in het middendeel
Het eerste deel is gebaseerd op een van de late werken van Piet Mondriaan “New York Boogie Woogie”. Dit schilderij toont ons een meer speelse omgang met de materie ten opzichte van de ascetische stucturen die zijn eerdere werken kenmerken. 

Een comfortabele opening, met kleine oneffenheidjes in het samenspel. Mooi uitgebalanceerd spel met oog voor detail. Aangenaam in de tutti’s en niet extreem in de dynamiek.  
 
Alle facetten van het tweede deel worden mooi belicht en doorzichtig gespeeld. Een fraaie indeling van de euphonium-cadenza en een mooie vertolking. Het koraal heeft zoveel sfeer en raakt. Prachtig!  
 
De opbouw van het derde deel is al even effectief. Het orkest cruiset door de muziek en laat het aanwezige publiek volop genieten, maar het venijn zit in de staart, wanneer er een onverwacht einde komt. 

CMV Beatrix o.l.v. Ido Gerard Kempenaar

1. Koninklijke Fanfare 'De Vriendenkring' - Kessenich (België) o.l.v. Toon Rutten  
Een gecontroleerde uitvoering waarbij de spanning mist
Uitgangspunt voor de compositie Shapes is de kunstbeweging De Stijl die honderd jaar geleden werd opgericht en ook in Drachten, zijn sporen heeft nagelaten. De compositie bestaat uit 3 delen waarbij telkens een kunstenaar uit deze beweging centraal staat. Subtitels: 
 
1. New York – Boogie woogie 
2. Composition in Black & White 
3. Beat the Whites 
 
Een beheerst begin, toch enkele onzekerheden in overgangen en het samenspel van blazers met slagwerk is niet steeds samen. In het samenspel blijft het van tijd tot tijd wat wild.  

Het tweede deel opent ruim in dynamiek en al snel is het Adagio gevoel verdwenen. De lange euphonium cadenza is prima gespeeld. In het koraal sneeuwt de techniek onder. Wel sfeervol muziek gemaakt.
 
Het derde deel is langzamer opgezet dan het voorgeschreven tempo. Op het Animando is het tempo er wel. De speelwijze is gecontroleerd, met een goede tutti klank. Echt spanning brengen in de muziek lukt niet, waardoor het werk een beetje aan je voorbij trekt. 

Loting 2e divisie:

1. Koninklijke Fanfare 'De Vriendenkring' - Kessenich (België) o.l.v. Toon Rutten 

2. CMV Beatrix – Doezum o.l.v. Ido Gerard Kempenaar

3. CMV "Oranje" - Assen o.l.v. Johan Gerkes 

4. Muziekvereniging Crescendo – Winterswijk o.l.v. Erik Kluin 

Verplicht werk: Shapes - Harrie Janssen

Jury: Jan de Haan, Jacob Slagter, Ivan Meylemans