ONFK 2019 Lastige klus om de winnaar aan te wijzen in de 4e divisie

Laatste update om 22:21 op Friday, 5 April

De jury zal enkele ogenblikken nodig hebben om in de 4e divisie een winnaar aan te wijzen. Bij alle deelnemende orkesten was er veel om van te genieten, maar elk orkest kende ook zo zijn problemen onderweg. Eric Swiggers heeft een bijzonder fijn werk afgeleverd dat we nog wel vaker hadden willen horen.

4. Fanfare Helpt Elkander – Afferden o.l.v. Eric Roefs 
Helpt Elkander haalt niet het onderste uit de kan

Voor de laatste maal horen we Tempus Fugit van Eric Swiggers. Een welkome aanvulling op het fanfare-repertoire. Speels met een toegankelijk thema, ritmisch uitdagend en een fijn speelstuk.  
De ruim bezette fanfare heeft er een lange reis op zitten vanuit Limburg. Het begin laat veel ambitie horen, misschien wat te sterk daardoor. Een mooie tutti-klank in het Carpe Diem thema wordt wat ontsierd door een slepende articulatie. Het blijft over het geheel wat sterk. De wals geeft niet echt de verlichting die de componist wenste. Bij de reprise van het Allegro Agitato zijn de dynamische verschillen nog wat kleiner. Het tranquillo blijft ruim boven het voorgeschreven tempo evenals het meno mosso. Jammer, het neemt de rust wat weg en het momentum voor de comfortabele solisten. Ook Helpt Elkander weet een overtuigende uitvoering neer te zetten, geholpen wellicht door keuzes van de dirigent, maar de indruk blijft achter dat het nog iets gedurfder in zachte dynamieken en lage tempi had gekund.  


Fanfare Helpt Elkander o.l.v. Eric Roefs

3. Muziekvereniging Sereno – Baflo o.l.v. Marco Middelberg 
Een mooi uitgebalanceerde uitvoering met ruimte voor detail, ingetogen en soms juist gedurfd
De compositie eindigt zoals het begint, met een tikkende klok die niet stopt: de tijd staat nooit stil.  
Een prachtig sfeervol begin van Sereno. Misschien iets ruim in dynamiek. Het Carpe Diem thema laat ruimte voor de details. Hier en daar wat probleempjes met intonatie en zuiverheid. Het Allegro Agitato wordt duidelijk sneller ingezet dan in de partituur aangegeven. Het slagwerk overheerst hier enigszins. In de volgende melodielijnen krijgt het orkest te maken met meerdere ongelukjes die het samenspel wat verstoren en het tempo wat laten zakken. In het meno mosso zijn mooie muzikale lijnen te horen. Ietwat ingetogen gespeeld. Het slot is overtuigend. Een mooi uitgebalanceerde uitvoering. 


Muziekvereniging Sereno o.l.v. Marco Middelberg

2. Chr. Fanfarekorps Juliana – Hoogezand o.l.v. Bauke Burghgraef 
Goede keuzes helpen Juliana aan fraaie uitvoering
Tempus Fugit start met een tikkende klok. Gedurende het verstrijken van de tijd komen er steeds meer instrumenten bij die kleine, repeterende motieven spelen. Omdat de tijd ongrijpbaar is, is het voor de luisteraar in eerste instantie niet duidelijk in welke maatsoort zich dit afspeelt. Tijd laat zich immers niet vangen. 
Juliana Hoogezand heeft een flinke bezetting op het podium zitten. Het begin, met wat vlekjes in de euphoniums, is mooi vormgegeven. Het Carpe Diem thema dat volgt is ingetogen. De zuiverheid is hier niet optimaal. In het Allegro Agitato is een fijne sax-groep te horen. De wals hinkt een beetje op twee gedachten. De dynamische verschillen zijn in de volgende delen fors, de articulatie is in de fortissimo’s aan de dikke kant. In het meno mosso zijn mooie lijnen te horen. Ook in het slot is de articulatie wat te dik om het echt spannend te maken. Juliana heeft een fraaie uitvoering neergezet. Niet zonder problemen, maar met een bewuste keuzes van de dirigent.   

1. CMV Concordia – Gaastmeer o.l.v. Guus Pieksma  
Concordia – Gaastmeer geeft een fijne uitvoering
Tempus Fugit werd gecomponeerd In opdracht van Stichting Frysk Fanfare Festival voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2019. De titel is ontleend aan een uitspraak van de Romeinse dichter Vergilius en betekent De tijd vliegt. 
Het werk opent met een slagwerker, die met brushes de rand van de kleine trom beroert. Dan volgen korte motiefjes in de bugel, gevolgd door de bariton en euphonium. In de trompetten en de trombones is het niet zo strak. Het orkest wordt door de dirigent weer in het juiste tempo gezet. Vanaf de tempoversnelling is er veel goeds te horen, al wil de muziek niet echt stromen. Slagwerk is hier en door wat ruim. Techniek in de sax-groep is helaas niet hoorbaar in de aanloop naar het tranquillo. Goede bugel. Daarna strijden verschillende stemmen om voorrang, wat de balans soms verstoort. Een prettige eerste kennismaking met dit onderhoudende werk van Eric Swiggers. 


CMV Concordia o.l.v. Guus Pieksma

 

Loting 4e divisie:

1. CMV Concordia – Gaastmeer o.l.v. Guus Pieksma 

2. Chr. Fanfarekorps Juliana – Hoogezand o.l.v. Bauke Burghgraef 

3. Muziekvereniging Sereno – Baflo o.l.v. Marco Middelberg 

4. Fanfare Helpt Elkander – Afferden o.l.v. Eric Roefs 

Jury: Jan de Haan, Jacob Slagter, Ivan Meylemans

Verplicht werk: Tempus Fugit - Eric Swiggers