ONFK 2019 Interessante onderlinge strijd in de 5e divisie

Laatste update om 20:29 op Friday, 5 April

De onderlinge strijd in de 5e divisie was interessant omdat de verschillende deelnemers verschillende uitgangspunten hadden. De opvattingen van de dirigenten uiteen liepen en het werk van Hans van der Heide voor elke band uitdagingen had. Vier hele verschillende uitvoeringen voor de jury, die niet al te veel moeite zal hebben om een winnaar aan te wijzen.

4. CMV Crescendo - Hijum-Finkum o.l.v. Wim Dijkstra 
Forse uitvoering Crescendo 
Na de uitvoering van Crescendo hebben de 3 juryleden het voor het zeggen. Het ostinato begin is ditmaal niet helemaal vlekkeloos. In de korte versie van het ostinato is het samenspel niet helemaal sluitend. De totaalklank van het orkest is fraai op wat onzuivere momenten na. In het Grandioso overschreeuwt het orkest zichzelf een beetje en is de sax-groep te sterk aanwezig. Dynamisch is het interessant om naar te luisteren. In het Furioso is het samenspel minder van kwaliteit met een wat brede articulatie. Een frisse en gedurfde uitvoering, waarvoor ook af en toe de prijs werd betaald. 


CMV Crescendo o.l.v. Wim Dijkstra

3. Oranje B – Grootegast o.l.v. Geertje Mars 
Jeugdig Oranje B – Grootegast kan fraai begin geen vervolg geven
Al eeuwenlang zijn zeelui bevreesd voor deze tocht vanwege het onvoorspelbare karakter van wind en water. Gemiddeld staat er per jaar 200 dagen storm rond Kaap Hoorn en ook de rest van het jaar is de wind er sterk. 
Een zeer jeugdig Oranje B op het podium. Met Geertje Mars op de bok horen we de eerste inzet zonder vlekjes. Een klein beetje nervositeit, verder mooi doorzichtig. In het Subito Allegro is de balans iets minder en sluit het slagwerk niet helemaal aan. De zuiverheid begint een beetje op te spelen en technisch is niet alles comfortabel. In het Furioso is het samenspel wat minder. Fraai begin, compliment voor de trompetspeler.  


Oranje-B Grootegast o.l.v. Geertje Mars

2. CMV Nil Sine Labore – Boerakker o.l.v. Lotte de Bruin  
CMV Nil Sine Labore zet prettige uitvoering neer
De muziek van 'Kaap Hoorn' is niet echt programmatisch te noemen, maar in grote lijnen geeft het een indruk van de grootsheid van de natuur, het kabbelende water en de tocht over zee. Alles lijkt letterlijk en figuurlijk voor de wind te gaan, tot er een storm de kop opsteekt. Het slot geeft hoop op een goede afloop. 
Nil Sine Labore (Niets Zonder Arbeid) is de tweede fanfare die een gooi doet naar de titel in de vijfde divisie. De opening klinkt verzorgd en gecontroleerd. De dirigent houdt de touwtjes strak in handen en dat remt soms een beetje. In het slagwerk is het lastig om sluitend te spelen. Tussen trompetsectie en bugelsectie is de zuiverheid een probleempje. De klank van de secties in het snellere gedeelte is over het geheel prettig om naar te luisteren. De opvatting van de dirigent is goed afgestemd op het orkest. Niets is overdone.  
De homogene klank van de bugelgroep viel positief op. 


CMV Nil Sine Labore o.l.v. Lotte de Bruin

1. CMV De Vrije Fries - Oude-Nieuwehorne o.l.v. Syde van der Ploeg 
Kaap Hoorn geeft een impressie van een zeereis rond Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Kaap Hoorn, 55°56' zuid en 67°19' west, is vernoemd naar de stad Hoorn in de provincie Noord-Holland, Nederland en ligt in Chili, voor de kust van Vuurland. 
Bij het sonore begin van het werk is voor zekerheid gekozen door de dirigent. En daarmee is het begin vrij comfortabel, maar niet zo spannend. In het subito agitato loopt het even uiteen, maar het orkest herpakt zich snel. De akoestiek van de zaal is niet vriendelijk voor slagwerkers. Gelijk spelen is lastig.  De muzikale lijnen van de dirigent worden goed gevolgd, maar het verloopt steeds een beetje na een aantal maten. Een mooi klinkende bugelgroep viel op in deze eerste uitvoering op de ONFK van 2019. 


CMV De Vrije Fries o.l.v. Syde van der Ploeg

Loting 5e divisie: 

1. CMV De Vrije Fries - Oude-Nieuwehorne o.l.v. Syde van der Ploeg 

2. CMV Nil Sine Labore – Boerakker o.l.v. Lotte de Bruin 

3. Oranje B – Grootegast o.l.v. Geertje Mars 

4. CMV Crescendo - Hijum-Finkum o.l.v. Wim Dijkstra 

Jury: Jan de Haan, Jacob Slagter, Ivan Meylemans

Verplicht werk: Kaap Hoorn - Hans van der Heide