Herman Sibma: “we raakten in een flow op het podium”

Laatste update om 21:33 op Thursday, 2 November

Van laatste naar eerste

Na de laatste plaats op het vorige NBK was er werk aan de winkel voor Excelsior Ferwert en dirigent Herman Sibma. “Het overkomt je een keer, maar voor zowel de band als voor mij was het een nieuwe en onprettige ervaring. Reden genoeg om hard te werken aan de band. Alle secties zijn het afgelopen jaar duidelijk beter geworden en tijdens onze reis naar Cornwall deze zomer wonnen we al prijzen op de contest van Bugle. Toch ga je dan niet met een titel in je hoofd richting Utrecht.“

Veel ruimte in de partituur

Het verplichte werk Frontier Vision van Stephen Bulla was een prettig stuk voor Sibma. “Ik kon er veel mee, er zit veel ruimte in de partituur om muziek te maken. De voorbereiding verliep boven verwachting en op het podium van Tivoli/Vredenburg raakten we in een flow. Niet alles wat gerepeteerd was lukte, maar we kwamen zeer opgetogen van het podium.”

Domper op de feestvreugde was wel de opengebroken auto en de diefstal van een cornet. Zie hiervoor het artikel op onze site.

Bijzonder kerstconcert

Het kampioenschap werd deze week al tijdens de repetitie gevierd en Excelsior gaat nog even door met vieren. Want de vereniging bestaat dit jaar 120 jaar en op 16 december staat er daarom nog een bijzonder kerstconcert te wachten waaraan onder andere wordt meegewerkt door een Syrische trompettist die naar Nederland vluchtte.

Een grote opdracht

Als grote opdracht voor de komende tijd ziet Sibma het inpassen van jeugd. “Het is best een stap om jeugd op het niveau van een 2e divisie band te krijgen. Toch is het van levensbelang, kijk naar de vele 3e en 4e divisie bands die het uiterst moeilijk hebben en die hier en daar opgeheven worden. De terugloop van het aantal bands in die divisies op het NBK is veelzeggend.” Op het volgende NBK zullen we hopelijk zien of het Excelsior gelukt is.