Tweede dag RNCM Brass Band Festival in teken van Wilfred Heaton

Laatste update om 00:14 op Sunday, 27 January

Afgelopen maand was de 100e geboortedag van Wilfred Heaton. Een componist even geliefd als raadselachtig. Paul Hindmarsh legt de laatste hand aan een biografie. Tijdens het RNCM Brass Band Festival is veel van Heaton's muziek te horen. En wie kan de Leger des Heils muziek beter ten gehore brengen dan de International Staff Band? Maar voordat het zover was verzorgde Paul Hindmarsh een uitgebreide presentatie over de componist die zijn tijd vooruit was en daarvan ook de duistere kant ervoer.

De ISB speelde een compleet Heaton programma van Praise via Passing By naar een gedreven uitvoering van Toccata 'Oh, the Blessed Lord' en via Victory for Me en Just as I Am tot uiteindelijk Celestial Prospect

Derrick Kane
Een groots afscheid was er voor Derrick Kane die na 42 jaar zijn stoel als 1e euphoniumspeler van de International Staff Band verlaat. Bandmaster Stephen Cobb sprak lovende woorden en het publiek gaf Derrick een langdurige staande ovatie. Inmiddels is ook de CD uit met solo's die Derrick Kane in de loop van de vele jaren heeft gespeeld met de ISB en waarop in een notendop te horen is wat de betekenis van Derrick Kane voor de band is geweest.

Concerten van de RNCM Brass Band en van Brighouse and Rastrick
De dag begon met een concert van de RNCM Brass Band. Circius, Wind of the North (Aagaard-Nilsen) en Northern Lights (McCabe) kregen redelijke uitvoeringen. Hoogtepunt was wel een nieuw werk van Jonathan Bates. Song of Ascent is een werk waarin de ontwikkeling van de componist hoorbaar wordt, al blijven zijn voorbeelden (o.a. McCabe) wel doorklinken.

Brighouse and Rastrick o.l.v. David Thornton gaf een inkijkje in het repertoire van hun nieuwe CD. Muziek van Arthur Bliss en Herbert Howells behoort tot het beste dat brassbandmuziek te bieden heeft, al klinken sommige werken wel wat gedateerd inmiddels. Het belooft een mooi document van deze muziek te worden. De band besloot het concert met een goede uitvoering van McCabe's Cloudcatcher Fells

De tweede dag wordt afgesloten met een concert van de Black Dyke Band en een massed bands concert van de Black Dyke Band en de International Staff Band. Op het programma werk van Wilfred Heaton.