RNCM Brass Band Festival opent met een excellerende Ian Bousfield

Laatste update om 11:05 op Saturday, 26 January

Het RNCM Brass Band Festival is een driedaags evenement gewijd aan het brassbandrepertoire. Het is een bijzonder evenement door de aanwezigheid van topbrassbands en solisten, terwijl ook componisten en muziekuitgevers zich steeds meer laten zien op het festival. Deze editie opende vrijdagavond met een concert door de Foden's Band. Voor de band prijkte de trofee van de Nationale Kampioenschappen. Bij vlagen was vanavond te horen wat de band in huis heeft. Een lastig programma zorgde ervoor dat enkele meer bekende werken zoals Salamander van McCabe en Severn Suite van Elgar weinig repetitietijd leken te hebben gehad. De band stond afwisselend onder leiding van James Gourlay en Michael Fowles.

Ian Bousfield op ontdekkingstocht
Ongebruikelijk is het dat een solist voor zijn performance het woord tot het publiek richt. Bousfield deed dat om wat over het werk te vertellen. Zo zag het Trombone Concerto oorspronkelijk als Hobo Concerto het levenslicht, maar verder dan een uitvoering kwam het niet. Toen de muziek van Heaton in de tachtiger jaren populairder werd als gevolg van het succes van Contest Music, verbouwde Heaton het concert tot een Trombone Concerto. Nick Hudson deed de wereldpremière met de Brittannia Building Society Band (een tijdelijke naam van Foden's Band) onder leiding van Howard Snell. Ook tot vanavond kwam het niet verder dan die enkele uitvoering. 

Ian Bousfield vertelde dat hij met het werk worstelde en zeker nog niet klaar is. In zijn ogen is het echt een werk in de tijdgeest van de vijftiger jaren met het trauma van de oorlog nog vers in het geheugen en de koude oorlog in volle gang. De solist fungeert als verteller en creëert daarmee bijna een positie apart van de band. Zelf gaf hij het snelle gedeelte de titel Coldwar Dances mee. De uitvoering was intens en emotioneel geladen. Maar de complexiteit maakt dat het werk niet homogeen overkomt en je af en toe als luisteraar niet toelaat. 

Edwin
Andy Scott's laatste werk als composer in residence van Foden's Band is opgedragen aan de principal cornettist van de Fodens Motorworks Band 100 jaar geleden, Edwin Firth. Scott heeft in zijn werk gepoogd de hectiek van de periode te verklanken en uiteindelijk de keuze van Firth om naar het front te gaan, ondanks smeekbedes van de muzikanten. Firth overleefde het niet. In het werk is een uitgebreide cadenza voor cornet opgenomen die door Mark Wilkinson werd vertolkt op de oude cornet van Edwin Firth. Een instrument dat nog in hoge stemming staat.

Na een indrukwekkende uitvoering van Threnody van Henry Geehl, ter nagedachtenis aan oud dirigent van Fodens Fred Mortimer, werd het concert afgesloten met Amazing Grace in het bekende arrangement van William Himes.

Het festival gaat zaterdag verder met concerten van de RNCM Brass Band, David Childs, Brighouse and Rastrick, The International Staff Band en Black Dyke.