RNCM Brass Band Festival 2019 zet Wilfred Heaton centraal

Laatste update om 23:31 op Saturday, 19 January

Het RNCM Brass Band Festival wordt van vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari gehouden in The Royal Northern College of Music in Manchester. Dit jaar staat het festival in het teken van de 100e geboortedag van Wilfred Heaton. Hij is een intrigerende componist met een oeuvre dat even imponerend als raadselachtig is. Na zijn dood in 2000 liet hij een kast vol muziek na. Van sketches voor werken tot complete werken die hij teruggenomen had. Paul Hindmarsh en Howard Snell kregen van de familie de sleutel van de kast en inmiddels is alles wel zo'n beetje beschikbaar. Tijdens het festival zullen de International Staff Band of the Salvation Army en Black Dyke Band programma's spelen met alleen maar Heaton muziek. Verder zal Ian Bousfield, begeleid door Foden's, het Trombone Concerto van Heaton spelen. Foden's Youth Band en de Cory Band hebben ook werk van Heaton op de lessenaar staan. 

Andere accenten
Zoals elk jaar wordt ook stilgestaan bij componisten die een mijlpaal hebben bereikt. Dit jaar zijn dat de 80e geboortedag van John McCabe (overleden in 2015) en de 60e verjaardag van James MacMillan. Van McCabe zijn Overture Salamander, Northern Lights en Cloudcatcher Fells te beluisteren. Daarnaast staat muziek geprogrammeerd van Arthur Bliss, Edward Elgar, Hans Werner Henze en Herbert Howells. Ook van reguliere gasten tijdens het festival als Martin Ellerby, Edward Gregson en Philip Wilby is muziek te horen. Anders dan in andere jaren zijn de concerten overdag wat korter en is er wat minder ruimte voor premières. Werken van Jonathan Bates en Andy Scott beleven als enige hun wereldpremière. Ruimte voor nieuw werk van jonge componisten is er tijdens de finale van de John Golland Award.  

Aandacht voor solisten
Recitals zijn er van Ian Bousfield en David Childs, naast de concerto's die ze ten gehore brengen respectievelijk met Foden's en Tredegar. Felix Geroldinger, winnaar van de Europese solistenwedstrijd in Utrecht, soleert met de Brighouse and Rastrick Band. Hij doet dat samen met de andere finalisten, waaronder de Nederlandse tubaspeler Luc Geraats, tijdens de Young Artist Spotlight.   

Naast de grote kampioenschappen is het RNCM Brass Band Festival uitgegroeid tot het belangrijkste evenement binnen de brassbandscene. Het evenement trekt inmiddels bezoekers van over de hele wereld. Festivaltickets zijn te koop voor £95 bij het bookingoffice van het RNCM.

Een bijna compleet overzicht van het festival vindt u hier.