Dynasty, nieuw werk van Peter Graham verplicht op British Open en Belgisch Kampioenschap

Laatste update om 20:57 op Friday, 14 December

In een gezamenlijke verklaring hebben de organisatoren van de 167e British Open Brass Band Championships, Martin en Karyn Mortimer het verplichte werk voor de editie van 2019 aangekondigd. "We zijn verheugd om een nieuw werk te kunnen presenteren tijdens het British Open Championship in 2019. Het zet de sterke traditie voort van opdrachten voor nieuwe muziek waar het publiek van zal genieten, en die tegelijkertijd een grote uitdaging biedt aan de deelnemende bands uit Groot-Brittannië en Europa."

De Mortimer Dynastie
De opdracht aan Peter Graham heeft het werk Dynasty opgeleverd. De componist aan het woord: "Dynasty is een symfonisch gedicht voor brassband, geïnspireerd door het leven van Harry Mortimer (1902-1992) - een die leest als een muzikaal avonturenverhaal. Met Mortimer's autobiografie 'On Brass' als bron presenteert Dynasty een scala aan muzikale scènes waarin solo's, hymnes en af ​​en toe een verwijzing naar brassband-klassiekers worden verwerkt. Het werk eindigt met een fuga gebaseerd op thema's uit muziek die een integraal onderdeel was van het musiceren van bands en gemeenschappen in de tijd van Harry Mortimer, The Messiah."

Het is de vierde keer dat een compositie van Peter Graham wordt gebruikt op de British Open, na Montage (als onderdeel van de keuze voor drie) in 2004, On the Shoulders of Giants (2010) en The Triumph of Time (2016). Dynasty is echter het eerste werk dat in opdracht voor de British Open is geschreven. 

Samenwerking met VLAMO
Het werk is tot stand gekomen in samenwerking met VLAMO en zal ook dienen als het verplichte werk op de Belgische Brassband Kampioenschappen van 2019. De première in Symphony Hall Birmingham is op 7 september, gevolgd door de Europese wedstrijdpremière op de Belgische nationale kampioenschappen op 1 december in CC Zwaneberg te Heist-op-den-berg.

Harry Mortimer 
Als jonge cornettist debuteerde hij tijdens de kampioenschappen in het Crystal Palace National Championship in 1913 met Labour and Love. Hij werd al snel beschouwd als een virtuoos performer met een wonderbaarlijk talent. In de eerste Wereldoorlog onderhield hij zijn familie terwijl zijn vader, Fred, onder de wapenen was. 's Avonds muziek maken en overdag een baan op het plaatselijke treinstation. Samen met de andere leden van de Mortimer-dynastie, vader Fred en de broers Alex en Rex, was hij de onbetwiste ster van de legendarische Foden's Band die voor de Tweede Wereldoorlog ongeëvenaard succesvol was. 

Als dirigent was hij even succesvol, hij won niet minder dan achttien British Open en National Championship of Britain-titels in de periode 1941 tot zijn pensionering in 1956, met veel van de toonaangevende bands van dat tijdperk. In deze periode maakte hij ook de overstap van brassbands naar symfonieorkest als een gevierde trompettist, wiens opnames de wereld over gingen, werkend met grote sterren uit de klassieke en populaire muziekwereld.

Als een zeer invloedrijke producent bij de BBC gedurende meer dan 20 jaar, zorgde hij voor ongekend veel brassbandmuziek op de radio.

Tickets
Tickets voor de British Open 2019 zijn vanaf vrijdag 24 mei te koop bij Symphony Hall Box Office.
Meer informatie over de British Open is te vinden op: www.thebritishopen.net
Meer informatie over de Belgische Kampioenschappen is te vinden op: www.vlamo.be