Mercator Brass Band kijkt tevreden terug op de Belgische Kampioenschappen en 2018

Laatste update om 13:51 op Tuesday, 11 December

 Mercator Brass Band behaalde de eerste plaats in de derde afdeling van de Belgische Brassband kampioenschappen. Op zich was deze plek verwacht, de investeringen in de vereniging, de winst bij de VOBK en een mooie derde plaats bij de Dutch Open, maar vooral ook omdat Mercator de enige deelnemer was in de derde afdeling.  Toch is men in de thuisstad Boom content met het resultaat en kijkt men al verder naar de komende jaren en een mooi plekje tussen de bands in de tweede afdeling.

Johan De Win is de musical director en vormt met Lode Violet en Tim de Measeneer en directie-driemanschap voor de band. Lode dirigeerde de Dutch Open en Tim stond voor de band bij de winnende uitvoering in Mechelen bij de VOBK. Tijdens de Belgische Kampioenschappen leidde Johan de band naar een prestatie waar men met veel tevredenheid op terugkijkt.  Op de vraag wat de band zo sterk maakt krijgen we antwoord van trombonist en bestuurder Bert D’Hondt: “Mercator maakt sinds vorig jaar onderdeel uit van een groter geheel, de  Koninklijke Harmonie ‘De Rupelzonen’, waar wij ook het verenigingsgebouw van gebruiken voor de repetities”. “daarnaast” ,vult Johan De Win aan, “is het meest specifieke aspect van ons orkest  dat wij met een erg gemotiveerde groep van muzikanten kunnen werken . De meeste van hen zijn academisch opgeleid en willen naast hun meestal erg stevige professionele activiteiten ook nog op een muzikale manier uitgedaagd worden. Dat kan ik als dirigent alleen maar erg bewonderen en heel erg aanmoedigen. Het is daarom dat het een hele eer is om voor de Mercator brassband te werken”.

 CU brass vraagt Bert D’Hondt naar de ontwikkelingen van de brassbands in België, zeker ook gezien het geringe aantal aanmeldingen in de lagere afdelingen dit jaar. Bert antwoordt “Onlangs waren alle brassbands uitgenodigd door de ‘stuurgroep brassband’ van VLAMO (het organiserend orgaan van de Belgische kampioenschappen red.) voor een ronde tafel gesprek over de werking van deze kleine wereld. Opvallend was dat vele brassbands graag een strenger leensysteem zien waarbij iedere muzikant maar bij één band kan deelnemen, ongeacht de afdeling waarin de band uitkomt. Dit maakt de voorbereiding eenvoudiger en geeft een realistischer beeld van de prestaties tijdens de wedstijd. Een andere voorgestelde nieuwe regel is dat debuterende bands starten in een open afdeling en door de jury worden ingedeeld in een afdeling. Zo voorkom je competitievervalsing en verkrijg je een eerlijker verdeling van de bands over de afdelingen".

Mercator sluit het jaar op 23 december af met het concert “Brel & Brass”in de residentie Boom en kijkt uit naar de vijf optredens die al gepland staan in 2019, waaronder wederom de DOBC en uiteraard de BBK.