Open Fanfare Orkest: initiatief van Muziekvereniging Union Zelhem

Laatste update om 17:09 op Thursday, 29 November

Het Open Fanfare Orkest is een initiatief van Muziekvereniging Union Zelhem. Dit fanfareorkest is in 1920 opgericht, heeft de afgelopen 70 jaar in de hoogste divisies van de KNMO (KNF, KNFM) gespeeld en is in de jaren ’70 tot ’90 diverse malen Nederlands kampioen geweest. Na bijna 100 jaar als traditionele muziekvereniging te hebben gefunctioneerd vonden we het tijd voor iets nieuws.

Fanfare nieuwe stijl
Als reactie op de veranderende samenleving en het steeds moeizamere bestaan van veel muziekverenigingen waaronder die van Muziekvereniging Union hebben we begin 2017 de koppen bij elkaar gestoken en een plan gemaakt voor een toekomstbestendig fanfareorkest ‘nieuwe stijl’. Het Open Fanfare Orkest is het resultaat daarvan. Vanaf de zomer 2018 is het oude Union overgegaan in het nieuwe Open Fanfare Orkest. Met dit orkest willen we nog jarenlang mooie fanfaremuziek maken op een hoog niveau en helpen de fanfaremuziek nieuwe impulsen te geven.

Het Open Fanfare Orkest verbindt, verbreedt en verbaast:
• Verbindt: het programma van OFO bestaat uit samenwerkingen met beroepsmusici, amateurmusici, crossovers met andere muziek- en kunstvormen of voor educatieve doeleinden. Daarnaast vindt OFO het belangrijk dat er een goede verbinding is tussen de muzikanten binnen het orkest en tussen het orkest en dirigent.

• Verbreedt: OFO is horizon verbredend en stimuleert de ontwikkeling van de muzikanten en het orkest door onder andere een opleidingsbudget per sectie. We willen muzikanten in aanraking brengen met alle aspecten van de fanfaremuziek en daarmee de blik van zowel muzikanten als publiek verbreden.

• Verbaast: elk project van OFO brengt iets unieks in de zin van samenwerking, muziekstijl, locatie of educatie. We willen vernieuwend zijn voor zowel muzikanten als publiek en mensen een verrassende kant van de fanfaremuziek laten zien.

Feestelijke kick off concert op 1 december 2018
Het Open Fanfare Orkest viert o.l.v. dirigent Willem van Zee op zaterdagavond 1 december 2018 haar ontstaan met een sprankelend en feestelijk concert. Het thema van dit concert is ‘Celebration of a New Beginning’. Het concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in de prachtige zaal De Buitensociëteit in theater De Hanzehof in Zutphen.

Het orkest staat op de bühne samen met de beroemde Noorse tubaïst Oystein Baadsvik en de creatieve duizendpoot Marlies Claasen. Op het programma staat onder meer ‘The Year of the Dragon’ van Philip Sparke, het feestelijke ‘Fanfare for a Celebration’, ‘Fnugg Blue’ met solist Oystein Baadsvik en een nieuw fanfarewerk van componist Harrie Janssen genaamd ‘Shapes’. Kaarten à € 12,75 bestelt u bij het theater De Hanzehof in Zutphen via www.hanzehof.nl.

Project 2 “het literair concert”
Het 2e project is een literair concert in samenwerking met de bekende auteur Arthur Japin. We gaan muziekwerken uitvoeren die ontstaan zijn vanuit een literaire oorsprong. Op het programma staat o.a. ‘I shall love but thee’, ‘Candide Suite’ en ‘The Raven’. Arthur Japin zal citaten uit eigen werk, gedichten en korte filosofische uiteenzettingen voordragen.

Voor aanmeldingen en meer informatie, kun je mailen naar info@openfanfareorkest.nl