Brassband Gent hoopt met nieuwe dirigent Luc Vertommen op aansluiting

Laatste update om 21:47 op Thursday, 22 November

In de opmaat naar de Belgische Brass Band Kampioenschappen vroeg CUBrass een aantal deelnemers naar de verwachtingen, zo ook Brassband Gent. Na de 6e plaats vorig jaar is er bij Brassband Gent nogal wat veranderd. Bestuurslid Francis Impens zegt over de belangrijkste wijziging: "Luc Vertommen is onze nieuwe vaste dirigent. De band is onder leiding van Lieven Dobbelaere uitgegroeid tot een gevestigd orkest in 1e divisie. Na tien jaar is het tijd voor een volgende stap. Luc kunnen aantrekken als nieuwe dirigent was voor Brassband Gent een unieke kans die we niet konden laten liggen. We zijn dan ook bijzonder blij dat Luc deze samenwerking wil aangaan. Lieven ziet ernaar uit om opnieuw principal cornet te zijn onder leiding van Luc."

Aansluiting is het doel
De voorbereiding van de band op het kampioenschap bestond uit een twintigtal tutti repetities. Elke sectie repeteerde daarnaast minstens een keer apart. Alle repetities werden gedirigeerd door de nieuwe MD. "Het doel is een plaats in de top drie. We zouden graag opnieuw aansluiten bij de betere bands in eerste divisie. Uiteraard waren we vorig jaar ontgoocheld, maar wanneer je ziet hoe dicht dicht de punten bij elkaar lagen – 1% verschil tussen plaats 6 en plaats 3 – waren we snel overtuigd van onze klassering als band in 1e divisie. Zoals elk orkest stellen we ons van tijd tot tijd de vraag waar we naartoe willen en waar onze ambities liggen. Het valt niet te ontkennen dat het tegenvallend resultaat de voorbije twee jaar een en ander in een stroomversnelling heeft gebracht."

Kleur en karakter
Het verplichte werk, Thyellene van Kevin Houben, is wat aan de korte kant en meerdere bands geven aan dat het voor iedereen goed te spelen is. Francis Impens zegt daarover: "Het is echter niet omdat een werk relatief eenvoudiger is of korter, dat het geen perfect werk is om de bands met mekaar af te meten. Het is afwachten hoe de verschillende band kleur en karakter geven aan de vier korte (in elkaar overlopende) deeltjes. De belangrijkste uitdagingen zitten hem zeker in het geven van een eigen muzikaal karakter van het geheel, aan het samenspel tussen slagwerk (die hebben wel een aantal zeer lastige en solistische momenten) en het orkest en de manier waarop de solisten muzikaal kunnen voordragen."

Brassband Gent heeft een gedurfd vrij werk gekozen, waarmee die plek in de top bewerkstelligd moet worden. Over enkele dagen weten we of dat gelukt is.

De Belgische Brassband Kampioenschappen vinden plaats in CC Zwaneberg te Heist-op-den-Berg op 24 en 25 november. CUBrass zal via de app en de site uitgebreid verslag doen van alle optredens tijdens de kampioenschappen.