Hoog gespannen verwachtingen bij Festival Brass Band

Laatste update om 22:21 op Thursday, 22 November

In de aanloop naar de Belgische Brass Band Kampioenschappen vroeg CUBrass aan een aantal deelnemers hoe de voorbereiding verloopt. Festival Brass Band (FBB) o.l.v. Steven Verhaert wist vorig jaar een knappe derde plek op te eisen en werd zelfs het hoogst beoordeeld op haar vrije werk. Hoe leeft de band ditmaal toe naar de BBK?

Peter Van Dyck, president van de band, vertelt over de doelstelling voor dit jaar: "Ik denk dat we in het geheel op dit moment meer individuele kwaliteit bezitten dan ooit te voor. Het is de taak van onze dirigent om dit tot een goed geheel te kneden en te boetseren. Persoonlijk en als voorzitter van FBB hoop ik op een nog beter resultaat dan vorig jaar. Misschien kunnen we wel meedingen naar de titel".

Volop kwaliteit
De band heeft wel wat wisselingen ondergaan en mist ook twee vaste krachten als gevolg van werkverplichtingen en gezondheidsproblemen. Yvonne Peters heeft de althoorn ingeruild voor de principal cornet plek, terwijl de solo hoornpartij nu voor Tine Doom is. In de bassectie is Guy Audenaert nu de principal Bb-tuba en Leen Vandenhende is de nieuwe 1e baritonniste. Het missen van twee vaste krachten is opgelost met sopraan cornettist Jon-Vegar Sole Sundal (Eikanger Bjørsvik) en voor de flugelhorn is Dennis Vork (BB Schoonhoven) bereid gevonden in te vallen. De al langer bestaande vacature op solo euphonium wordt opnieuw ingevuld door Dominique Capello (Marinierskapel) nadat zijn bijdrage tijdens de laatste BBK en VOBK niet onopgemerkt bleef.

Tour de Force
Tijdens de voorbereiding heeft FBB veel sectierepetities. "REwrite RElapse van Stan Nieuwenhuis is een enorme 'tour de force' voor zowel solisten als tutti spelers. Dirigenten moeten keuzes maken wat ze willen laten horen want er is heel veel thematisch materiaal terug te vinden in de score. We hebben binnen de band in alle secties professionele muzikanten en/of docenten zitten. Zij leiden samen met onze dirigent de sectierepetities en luisteren tijdens de repetities ook vaak van op afstand, in plaats van in de band. Sinds oktober zijn er een aantal sectie repetities ingelast en in de laatste maand repeteren we niet alleen op onze vaste maandagavond, maar ook op dinsdagavond. De repetities in kleinere groepen zijn deze maand nog verder geïntensiveerd.

Bij de keuze voor het vrije werk heeft de Festival Brass Band zich laten inspireren door het succes van vorig jaar. De verwachtingen rond de band zijn hoog gespannen.