Young Brass Band Willebroek volop in voorbereiding voor de Belgische Kampioenschappen

Laatste update om 17:43 op Saturday, 10 November

Young Brass band Willebroek neemt dit jaar deel in de 2e afdeling, na de titel van vorig jaar in de 3e afdeling. Verplicht in deze afdeling is In Flanders Fields van Roger Derongé. CUBrass informeerde hoe de voorbereidingen verlopen en waar de belangrijkste uitdagingen van dit werk zitten.

In Flanders Fields dwingt tot keuzes
Dirigent Lode Violet aan het woord: "De voorbereidingen lopen heel gestructureerd. De band startte zijn eerste repetities in augustus en zit op deze moment in de fase om alle laatste details er uit te halen. We hebben drie extra repetities gepland en elke sectie houdt repetities, maar we willen de voorbereiding van Brassband Willebroek op geen enkele manier verstoren. In Flanders Fields daagt YBBW uit in samenspel en intonatie. Het is een ideaal plichtwerk om de band te trainen op langdurige focus! De melodieën moet de muzikanten en solisten dwingen om in heel lange lijnen te fraseren. Er zit veel materiaal in het werk dat zich op hetzelfde moment afspeelt, het is een uitdaging om steeds het belangrijkste eruit te halen! Ook de kleur van het instrument is op een paar momenten zeer belangrijk. Hopelijk vallen al deze puzzelstukjes in elkaar, zodat de band een mooi verhaal kan brengen in Heist-op-den-Berg."

Nieuwe weg voor de band
Na de dirigentenwissel van Frans Violet naar zoon Lode Violet in 2017 is de band een nieuwe weg ingeslagen. "Vorig jaar was het eerste doel van de groep om een mooie muzikale prestatie neer te zetten op het BBK, en het is heel fijn voor de band dat dit in goede punten vertaald werd! Het is een middel om de jeugd te motiveren en steeds beter te willen doen. Zo'n overwinning doet dan ook wel wat met de band na het harde werk, het was een eerste stap richting een schitterend 2018: lege zitjes werden aangevuld in de band, repetities werden nog efficiënter, zo ging het muzikale niveau ook omhoog. De groep plande veel activiteiten zonder muziek, je voelt dat ze gewoon samen iets willen bereiken. Dit resulteerde in een prachtig Dubbelconcert met Brassband Willebroek en een 1ste plaats op de Vlaams Open in B-afdeling. De jeugd van BBW wordt op solo plaatsen geposteerd en doen hiermee uitvoeringsgericht heel veel ervaring op en nieuwe muzikantjes worden klaargestoomd en hebben uitstekende voorbeelden in de band om naar op te kijken."

Het project YBBW werpt zijn vruchten af. Inmiddels worden ambitieuze werken op de lessenaar gezet, waaronder het vrije werk voor de Kampioenschappen dat we nog even geheim houden. De band kijkt ondertussen al uit om in het weekend van 15-16 december samen te werken met Russell Gray, die onlangs 'The Nationals' won met de Foden's Band. Het is door de winst op het EYBBC 2017 in Oostende dat YBBW deze dirigent kon uitnodigen. In maart 2019 volgt dan het dubbelconcert, waar ook het vrije werk deel zal uitmaken van een schitterend traditioneel brassband programma.

Try out
De eerste try-out van YBBW voor het BBK staat gepland op zondag 11 november om 19u in de academie van Evergem.