Eén brassband bij het Streekfestival Bodegraven

Laatste update om 17:46 op Thursday, 8 November

Op zaterdag 3 november werd in Bodegraven het Streekfestival georganiseerd. Sinds 1995 wordt dit streekfestival georganiseerd voor HaFaBra-orkesten en slagwerkensembles in en rond het Groene Hart van Holland. Juryleden waren Danny Oosterman en Rob Goorhuis. Onder de negen deelnemende orkesten troffen we één brassband: De Koninklijke Brassband uit Utrecht. (KBU)

Het festival is geen concours; er kunnen geen prijzen in de wacht worden gesleept, maar wel worden er juryrapporten gegeven met daarin opbouwende kritiek waarmee de orkesten en hun dirigenten aan de slag kunnen. Sinds een aantal jaren worden er punten gegeven voor de uitvoeringen. Direct na afloop van het optreden worden de juryrapporten mondeling toegelicht door de jury.

De KBU behaalde met ‘Occasion’ van Edward Gregson en ‘Dimensions’ van Peter Graham  gemiddeld 83,25 punten. Daar waar de band haar best deed ingetogen te spelen hadden de heren juryleden wel wat meer spektakel willen horen. Belangrijker was de conclusie dat de KBU in de afgelopen jaren onder leiding van dirigent Pieter Koster flink gegroeid is, en dat de elementaire muzikale zaken inmiddels goed beheerst worden.

Dat er maar één brassband mee deed aan dit festival heeft wellicht te maken met de programmering vlak na de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Waarom namen de Utrechtenaren eigenlijk niet deel aande NBK? Daar is een eenvoudige verklaring voor: Sinds de NBK in het Utrechtse TivoliVredenburg gehuisvest is zijn de leden van de KBU de kern van de regelcommissie. Samen met enkele bevriende bands uit Utrecht en directe omgeving verzorgen de leden van de KBU de logistieke zaken als deurcontrole, podiumwisselingen, bandbegeleiding, enzovoorts.  Naast dat dit leuk ‘werk’ is levert het de penningmeester een leuke vrijwilligersvergoeding op voor de bandkas. In de toekomst wordt door de KBU overigens deelname aan de NBK niet uitgesloten. Het zou een leuke aanwinst zijn in de derde of misschien wel tweede divisie, deze band in hun opvallende oranje uniformen.