Gedurfde keuzes voor de 2019 North American Brass Band Championships

Laatste update om 18:48 op Saturday, 29 September

De North American Brass Band Association (NABBA) heeft de verplichte werken bekend gemaakt voor de komende Noord-Amerikaanse kampioenschappen, die plaats vinden van 5 t/m 7 april 2019 in het Embassy Theatre and Grand Wayne Center te Ft. Wayne, Indiana. 

Kampioensdivisie: Partita - Wilfred Heaton (PHM Publishing)
Eind veertiger jaren componeerde Wilfred Heaton zijn eerste grote werk voor brassbands buiten het Leger des Heils. Hij zette er niet zijn eigen naam boven, maar gebruikte Paul Krask en droeg het op aan Eric Ball. Ook maakte hij er een versie van voor symfonie-orkest. Beide versies werden nooit uitgevoerd. Na het succes van Contest Music in 1982 maakte hij een nieuwe versie waarin het korte scherzo werd vervangen door een moderner deel. Partita bestaat uit vier delen (Prelude - Scherzo - Canzona - Rondo) en heeft de vorm en complexiteit van een complete symfonie en duurt rond 23 minuten. Cory Band en Eikanger Bjørsvik Musikklag gebruikte het werk de afgelopen jaren als vrij werk tijdens de Europese Kampioenschappen.

1e divisie: Another World's Hell - Simon Dobson (Faber Music)
Simon Dobson schreef Another World’s Hell in 2012 in opdracht van de Société Cantonale des Musiques Vaudoises en de Association Cantonale des Musiques Neuchâteloises voor de 2013 Swiss Cantonales festivals. De festivals zijn open voor harmonie, fanfare en brassband en daarom is van dit werk voor elke orkestvorm een versie beschikbaar. Dobson liet zich voor dit werk inspireren door een passage uit Aldous Huxley’s klassieke science-fiction roman Brave New World (1932), waarin zeer gedetailleerd wordt beschreven hoe de muziek klinkt die wordt gespeeld tijdens een dans. In dit werk horen we Dobson's interpretatie van de bedachte 'toekomst muziek' waar Huxley van droomde. 

2e divisie: Coventry Variations - Bramwell Tovey (Winwood Music)
Coventry Variations werd voltooid in december 1986 en in diezelfde maand beleeftde het zijn premièrre door de GUS band onder leiding van Bramwell Tovey zelf.

De originele versie bevatte 6 variaties. In 1999 werden nog drie variaties toegevoegd en in deze vorm werd het gebruikt als verplicht werk voor de regionale kampioenschappen in de 1e divisie in 2004. 

De stad Coventry wordt geportretteerd in het werk. De dagelijkse bedrijvigheid van de stad, maar zeker ook de verschrikkelijke gebeurtenissen van de bombardementen op de stad in de Tweede Wereldoorlog die de kathedraal en het centrum van de stad geheel verwoesten. Even als het beroemde Coventry Carol laat ook Tovey zijn werk nooit volledig tot een harmonische oplossing komen. Dat gebeurt alleen aan het einde als de stad, zoals een phoenix, herrijst uit de as.

3e divisie: Chorale and Toccata - Stephen Bulla (De Haske)
Chorale and Toccata werd in opdracht van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen geschreven voor de 3e divisie in 1992. De compositie volgt de klassieke vorm van een langzaam koraaldeel gevolgd door een technisch lastige toccata. Programmatisch is de muziek geënt op een koraal van Palestrina (1524-1594) genaamd Victory.

Open sectie: geen verplicht werk

Jeugd kampioensdivisie: Renaissance - Peter Graham (SP&S)
Peter Graham schreef Renaissance met de komst van het nieuwe millenium in gedachte, als opvolger van het succesvolle Shine As The Light.

Jeugd 1e divisie: Lucid Perspectives - Lucy Pankhurst (Prima Vista)
Lucid Perspectives is originele muziek voor 4e divisie niveau, geschreven in 2017 door drie componisten. Lucy Pankhurst (deel 1), Paul McGhee (delen 3 en 4) en Andrew Baker (deel 2).