65e verjaardag Johan de Meij wordt gevierd in Groningen

Laatste update om 13:25 op Tuesday, 14 August

Er is wereldwijd waarschijnlijk geen enkele harmonie, fanfare of brassband te vinden die nog nooit muziek van Johan de Meij heeft gespeeld. Het werk van deze Nederlandse componist, arrangeur, euphoniumspeler én trombonist hoort bij de meest succesvolle muzikale exportproducten van ons land.

Ter ere van zijn 65e verjaardag bundelen het Noord Nederlands Orkest, de Provinciale Brassband Groningen en het Noord Nederlands Jeugd Orkest hun krachten in een uniek Johan de Meij-programma.

In Extreme Makeover voor brassband varieert De Meij naar hartelust op een thema van Tsjajkovksi, die op zijn beurt een Russisch volksliedje als inspiratiebron had. Fellini roept taferelen op uit de magische wereld van de legendarische Italiaanse filmmaker Fellini: in de verte klinkt een circusorkest en altsaxofonist Hans de Jong.

Na de pauze speelt het Noord Nederlands Orkest De Meij’s Eerste symfonie The Lord of the Rings, gebaseerd op de beroemde en prachtig verfilmde boeken van Tolkien. Deze symfonie componeerde De Meij 30 jaar geleden. Tovenaar Gandalf, het duistere schepsel Gollem en het Hobbitvolkje zijn duidelijk te herkennen in deze vijfdelige symfonische schildering.

Voorafgaand aan het concert speelt het Johan de Meij-projectorkest onder leiding van Thom Zigterman en Floris de Wever in de foyer.

Johan de Meij: “Ik vind het fantastisch dat ik rond mijn 65e verjaardag door het NNO in het zonnetje wordt gezet met een speciaal concert. En wat voor concert! Niet alleen het symfonieorkest voert mijn muziek uit, maar ook een brassband, een harmonieorkest en mijn eigen jubileumorkest; allemaal van topniveau.

Ik verheug me er enorm op dat de symfonische wereld en de wereld van blaasorkesten – mijn werelden – en hun muziekliefhebbers hier bij elkaar komen. Wij slaan een brug en dat vind ik misschien wel het allermooiste van dit programma. Het publiek staat een spectaculaire avond te wachten met muziekstukken die wereldwijd al volle zalen hebben getrokken. Dat het NNO deze avond organiseert, maakt het extra speciaal. Het orkest heeft de afgelopen jaren verschillende symfonieën van
mij gespeeld en opgenomen. Voor het eerst sta ik er nu als dirigent voor. Ook daar heb ik heel veel zin in!”

Dirigent: Johan de Meij
Altsaxofoon: Hans de Jong

Programma:
Extreme Makeover
Fellini (Omaggio a Federico Fellini)
Symphony no.1 The Lord of the Rings

Zaterdag 29 september 20:15, De Oosterpoort, Trompsingel 27, 9724 DA Groningen