DOBC Kampioensdivisie: Amsterdam Brass zoekt het in Middeleeuwen

Laatste update om 19:57 op Saturday, 9 June

Amsterdam Brass o.l.v. Pierre Volders  

1 Ancient Overture (Claudio Monteverdi, Josquin des Prez, trad., arr. D. Hazenoot)
De ouverture begint zoals het hoort met het verwelkomen van de Koning in het publiek. De koning van Mantua wel te verstaan. Monteverdi gebruikte de fanfare in zijn L'Orfeo en Vespers. In dit geval komen er twee piccolo trompetten aan te pas. Het middendeel heeft wat te lijden onder onzuiverheden. De inzet van het derde deel is wat dik gearticuleerd en het slotakkoord is niet geheel schoon. Wel een mooi werk zeker in combinatie met From Ancient Times.   

2 From Ancient Times (Jan Van der Roost)
From Ancient Times is geïnspireerd door de Frans-Vlaamse School van de Renaissance - van de grote kunstenaars zoals Rubens, Van Dijck, Breughel en Van Eyck, tot de componisten, van wie velen mogelijk zijn vergeten met het verstrijken van de tijd.

Na een comfortabele opening lijken sommige plekken niet helemaal in balans. Ook met name in het slagwerk is het niet allemaal samen. Veel techniek is te wollig voor deze akoestiek en het slagwerk is soms echt te luid. De dynamisch verschillen zijn buiten het slagwerk om, dat nu echt te luid is, wat vlak. Daarbij valt veel te genieten van de band en de muzikale lijnen. De opvatting van de dirigent komt goed over. 

In de senza misura cadenzas zijn mooie solistische bijdragen te horen. De Hommage aan Adolphe Sax is ingetogen en ook hier lijken de dynamische extremen wat geknepen. In de glorieuze finale hebben de cornetten grote moeite om hoorbaar te blijven.