DOBC Kampioensdivisie: Pro Rege Heerenveen levert prima prestatie

Laatste update om 21:27 op Saturday, 9 June

Pro Rege Heerenveen o.l.v. Anne v.d. Berg        

1 Sweet Georgia Brown (Pinkard, Casey & Bernie, arr. Goff Richards) 
Een uitbundige versie van dit flitsende arrangement van Sweet Georgia Brown. Vol effecten die tot in het extreme zijn doorgevoerd. Een lekker begin is dit zeker.

2 Song for Ina (Philip Sparke)
Solist Jeroen Zijstra (euphonium) won in Mechelen tijdens de VOBK de solistenprijs met zijn vertolking van Song for Ina. De jury bestaande uit Jan Van der Roost en Danny Oosterman zal ook vanavond een solistenprijs uitreiken. Afwachten of die vanavond weer naar Jeroen gaat. De magie is er vanavond wat minder. Kleine vlekjes in een nog steeds mooi gespeelde solo.

3 A Lenda do Curupira (Stephan Hodel)
Pro Rege heeft gekozen om hun grote werk van het WMC 2017 nog een keer op de lessenaar te zetten.
Curupira is een personage uit de Braziliaanse mythologie. Van hem wordt beweerd dat hij de beschermer is van de dieren en het bos en hij valt iedereen aan die de natuur niet met respect behandelt. Hij is een dwergachtige figuur met vurig rood haar en zijn voeten zijn naar achteren gekeerd waardoor verwarring ontstaat over zijn verblijfplaats.

Het stuk is een symfonisch gedicht van deze legende en wordt sterk beïnvloed door Braziliaanse populaire muziek. Het werd geschreven voor de Zwitserse nationale Brassbandkampioenschappen in Montreux en ontving verdere uitvoeringen in Nieuw-Zeeland, China, Nederland, Oostenrijk en Duitsland.

Een zeer sfeervolle opening brengt ons in een passage met spanningsopbouw via syncope figuren. Anne v.d. Berg laat de band echt voluit gaan en dirigeert soms nauwelijks. De mysterieuze klanken in bassen en bastrombone sluiten niet helemaal. De aanloop naar de Mambo is wat statisch, maar de Mambo swingt des te meer. In de uilopers daarvan is de transparantie wat minder. Het is moeilijk stil te blijven zitten met deze ritmes en de dirigent vermaakt zich zo te zien erg op het podium. De bastuba solo's missen wat lijn voordat we het begin van het werk opnieuw beleven. Het is mooi hoeveel tijd de dirigent nu neemt om alle solisten hun moment te gunnen. Het hele middendeel ademt sfeer uit en zeer goed spel van de Heerenveense band. Het laatste deel vol Braziliaanse dansritmes wordt met veel verve gespeeld. Pro Rege zet een hele goede uitvoering neer en levert een prima prestatie op dit niveau.