DOBC Kampioensdivisie: Degelijk optreden van Soli Brass

Laatste update om 21:15 op Saturday, 9 June

Soli Brass o.l.v. Anne v.d. Berg  

1 Crystal (Simon Dobson)  
Crystal werd geschreven voor zeven trompetten voor het project Eunirophrenia van Simon Dobson. Op verzoek maakte hij een bewerking voor brassband. Muziek vol overnames en arpeggio's en clusterklanken, een bijzonder origineel begin van dit optreden.                     

2 And Everything is Still (Andy Scott)
Saxofonist Andy Scott schreef al heel wat repertoire voor brassband. Zeker in de periode dat hij composer in residence was van de Foden's Band. Geïnspireerd door een vertelling over de horlogemaker van de keizer heeft de muziek een bijna Disney-achtige uitstraling. Solist Janco Hooijsma vertolkt de solopartij op een prachtige manier inclusief de hoge slotnoot. Prima gedaan. 

3 On the Shoulders of Giants (Peter Graham)
"Als ik het verder heb kunnen zien, dan is dat door op de schouders van reuzen te staan" schreef Isaac Newton aan Robert Hooke op 5 februari 1676. Peter Graham liet zich inspireren door de Giants van de Amerikaanse muziek. Klassiek tot jazz.  

De openingssectie, Fanfares, reflecteert op het legendarische kopersectie van het Chicago Symphony Orchestra. De noten zijn ontleend aan de 8e symfonie van Bruckner. Soli Brass speelt de passage afgemeten em laat de details horen. Niet alles is raak maar het heeft grandeur en intensiteit. 

Het werk gaat verder met een Elegy. De rol van Amerika als geboorteplaats van jazz en twee van haar toonaangevende brass sterren worden hier herinnerd - Miles Davis en de vader van de lyrische trombone, Tommy Dorsey. Als erkenning dat de jazz zijn oorsprong heeft te danken aan zwarte spirituelen, ondersteunt het gospel-nummer Steal Away dit gedeelte. Soli laat hier en daar wat nootjes liggen in de melodielijnen. Wat een fijne flugelsolo en de trombone weet hoe hij Tomy Dorsey tot leven kan wekken. Aan het eind van dit deel weer wat vlekjes. 

De finale, een Fantasie Brillante, is een eerbetoon aan de virtuozen van de Sousa Band. Technische solo passages uit oude solowerken komen te voorschijn. Totdat de marsritmes het overnemen. Duidelijk heeft Anne v.d. Berg met zijn band keuzes gemaakt, want nu (pas) kan de band echt voluit. Deze fortissimo's hebben we van Soli nog niet gehoord. 

Een gecontroleerde uitvoering.                       

4 Nefarious (Jim Fieldhouse)
Aansluitend bij de Amerikaanse jazzgiganten is dit een logische keuze. De articulatie lijkt hier echter wel wat dikker. Er zijn lekkere bijdragen van de solisten en het geheel is zeer aansprekend. Slot van een zeer degelijk optreden van Soli Brass.