Fanfare De Eendracht Den Ilp is Wereldkampioen

Laatste update om 07:34 op Tuesday, 26 July

Fanfare De Eendracht Den Ilp is Wereldkampioen 1e divisie fanfare. Onder leiding van dirigent Marcel Visser wist De Eendracht tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade met haar optreden op vrijdag 22 juli het hoogst totaal aantal punten te behalen: 94,17 punten.  
 
De Eendracht nam het in de 1e divisie fanfare op tegen maar liefst 13 andere toporkesten. De jury bestond uit Frans-Aert Burghgraef, Jan van der Roost en Tijmen Botma. Zij beoordeelden de muzikale uitvoeringen van de orkesten op basis van het verplichte werk en een eigen gekozen werk per orkest.  
 
Het WMC-programma van De Eendracht bestond uit het verplichte werk voor 1e Divisie Fanfare ‘Paradise Cave‘ (Jan de Haan), ‘Ascension‘ (Tom Davoren) met solisten Thomas Piet (trompet) en Stefan van der Wilt (euphonium) – en tot slot het gekozen werk ‘Ouroboros‘ van componist Zoran Rosendahl. Voor het verplichte werk Paradise Cave behaalde De Eendracht 93,33 punten en voor het gekozen werk Ouroboros 95 punten. 
 
Intensieve voorbereiding 
Vanaf begin dit jaar is er intensief gerepeteerd door het orkest dat bestaat uit 55 muzikanten. Elke maandagavond in dorphuis De Wije Ilp. En daarnaast werd er nog extra gerepeteerd tijdens repetitieweekenden en sectierepetities. Voor dirigent en muzikanten vergt dit een enorme toewijding en discipline om gezamenlijk naar het ‘eindconcert’ op het Wereld Muziek Concours toe te kunnen werken. Met de behaalde 1e prijs een prachtige bekroning op alle inspanning. En gaat de kampioensbeker voor het eerst in de geschiedenis mee naar Noord-Holland. 
 
Ontlading 
Tijdens de uitslag in de Rodahal in Kerkrade – waar ook de concertwedstrijd plaats vond – was de spanning te snijden. In volgorde van laag naar hoog werd uitslag bekendgemaakt. Na de ‘verlossende woorden’ van de speaker “Wereldkampioen 1e divisie fanfare is geworden…Muziekvereniging De Eendracht Den Ilp” barstte het feest los in de zaal. En eindigde tot in de late uren op het WMC-festivalplein in het centrum van Kerkrade. 
 
Wereld Muziek Concours 
Het WMC is een blaasmuziekfestival met wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Daarnaast programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft.