Buma Blaasmuziek Awards (2021) uitreiking tijdens Fanfare Repertoire en Netwerkdagen

Laatste update om 11:32 op Friday, 6 May

Het HRFSTWND concert is het afsluitende onderdeel van het festivalweekend georganiseerd door stichting CRON. Tijdens dit concert op zaterdag 28 mei aanstaande in de Veluvine te Nunspeet zullen de BUMA blaasmuziek Awards (2021) worden uitgereikt aan Franco Cesarini en Harrie Janssen. 

Dit jaar wordt het HRFSTWND concert ingevuld door De Jouster Fanfare o.l.v. Siemen Hoekstra en het orkest van PSALM 150 uit Dinxperlo o.l.v. Tijmen Botma. De presentatie van de avond is in handen van presentator Ab Nieuwdorp.

Naast een bijzonder eerbetoon aan de betreffende componisten staan er prachtige composities en solisten op het programma. Psalm 150 en solist Robbert Vos zullen o.a. schitteren met het Tuba Concerto van Kevin Houben. Een compositie waar de ‘Friendly Giant’ verschrikkelijke nachtmerries opvangt in potten en er mooie dromen voor teruggeeft aan de kinderen. Een prachtig werk waar Vos al zijn muzikale, lyrische en technische vaardigheden kan inzetten.
Ook staat er een nieuwe compositie van Harrie Janssen op het programma. Janssen schreef ‘The wild Hare’ in opdracht van OBK Well (GLD). ‘The wild Hare’ vertelt het verhaal over de Amerikaanse bommenwerper die tijdens de WOII neerstort vlakbij Well. Op zaterdag 28 mei aanstaande vertelt Frans Limburg dit verhaal en wordt daarbij muzikaal begeleidt door Psalm 150. De succesvolle première was onlangs op 9 april 2022.

De avond heeft ook de wereldpremière van het werk Shintro gecomponeerd door Peter Kleine Schaars. Kleine Schaars schreef de compositie speciaal voor dirigent Siemen Hoekstra en zijn 10 jarig jubileum bij de Jouster Fanfare. Een van de ideeën was om het favoriete ‘Friese volksliedje’ van Siemen te verwerken in de compositie. Volmondig en zonder een seconde nadenken gaf Hoekstra zijn voorkeur door: De ‘Wâldsang’. Een lofzang over ‘De Wâlden’ is gebaseerd op een oude statige 6/8 melodie van Wolfgang Amadeus Mozart. Het resultaat is een spectaculair, driedelig openingswerk waar je als orkest gelijk even ‘mee binnenkomt’, aldus de componist. Overigens verklaart de titel zichzelf; Siemen Hoekstra Intro, oftewel Shintro.

De BUMA Blaasmuziek Awards worden jaarlijks uitgereikt aan componisten die een bijzondere bijdrage aan de blaasmuziek hebben geleverd, zowel in Nederland als daarbuiten.Ook de Buma Blaasmuziek Awards 2022 zijn inmiddels bekend. Johan de Meij en Otto m. Schwarz nemen de award eind 2022 in ontvangst tijdens de 5eeditie van de Fanfare Repertoire en Netwerkdagen in Veldhoven.

Kaarten voor het HRFSTWND concert op zaterdagavond 28 mei zijn verkrijgbaar via DEZE LINK