Frysk Jeugd Fanfare Orkest: 25 jaar promotie blaasmuziek

Laatste update om 15:45 op Friday, 29 April

Het Frysk Jeugd Fanfare Orkest (FJFO) bestaat 25 jaar en viert dit jubileum op 14 mei met een speciaal concert in multifunctioneel centrum De Klink in Koudum. Op het programma staat onder meer een compositie van Carl Wittrock die speciaal voor het jeugdorkest is geschreven. Centraal thema in het stuk is ‘jeugd’. Verder zijn zangeres Sera Noa en saxofoonkwartet Vlam te gast. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal of via de website.
 
Het FJFO is in 1997 opgericht om de jeugd enthousiast te maken voor blaasmuziek, met daarbij de fanfare als orkestvorm in het bijzonder. Sinds 1999 staat Syde van der Ploeg uit Tzummarum op de bok. Onder zijn leiding beleefde het orkest, dat ruim veertig jeugdleden telt tussen de 13 en 25 jaar, al vele hoogtepunten, in binnen- en buitenland. Continue wordt er gestreefd naar een zo hoog mogelijk muzikaal niveau, zonder dat dit ten koste gaat van het plezier van muziek maken.  

Oude school 
Het FJFO repeteert tweewekelijks in een oude school in Wons en verzorgt jaarlijks zo’n vier tot vijf concerten: alleen of in combinatie met andere orkesten of muzikale gasten. Een studieweekend in een kampeerboerderij ergens in de regio is ook een vast onderdeel van de jaarplanning. Begin juli staat deelname aan een internationale wedstrijd in het Duitse Rastede op het programma. De leiding van het orkest wordt, naast Van der Ploeg, gevormd door een bestuur van de jeugdleden zelf. Het orkest bedruipt zichzelf, zonder enige vorm van subsidie, wat op zichzelf al bijzonder is. 

‘Door het vuur’ 
Van der Ploeg is na 23 jaar dirigentschap nog steeds apetrots op ‘zijn’ FJFO. “De sfeer in het orkest is uniek: de muzikanten willen voor elkaar door het vuur gaan. Dat is al járen het geval en ik hoop dat het ook nog lang zo zal blijven. Veel leden blijven lang lid, dat zegt genoeg.” 

Swingend 
Het 25-jarig bestaan van het enige, nog resterende provinciaal jeugdblaasorkest, wordt opgeluisterd met een bijzonder concert. Tijdens deze jubileumavond worden typische fanfarewerken gespeeld, maar ook arrangementen van lichte, swingende popmuziek. Deze combinatie vormt vaak de kern van de concerten van het FJFO. Ook treedt het orkest deze avond samen aan met Sera Noa en Vlam. 

Blijvende promotor 
De komende jaren blijft promotie van de fanfaremuziek de kern van het Frysk Jeugd Fanfare Orkest vormen. Het orkest blijft zo werken aan de instroom van nieuwe, enthousiaste amateurmuzikanten voor de Friese blaasmuzieksector. Gezien het feit dat er zich ieder jaar weer nieuwe leden melden en de bezetting van het orkest daarmee op peil blijft, is (de rol van) het FJFO nog lang niet uitgespeeld.